fbpxoverlay image
Trudnoca Dobro je znati Urinarne infekcije u trudnoći

Urinarne infekcije u trudnoći

Jedan od simptoma rane trudnoće je često mokrenje. Žena koja primeti da mokri češće nego inače obično pomisli:,,Ili sam prehlađena ili trudna’’. Ukoliko nemate druge simptome prehlade,  moguće je da ste u drugom stanju. Materica se u trudnoći postepeno širi i pritiska bešiku što uzrokuje čestu potrebu za mokrenjem.

Možda ste čule da su urinarne infekcije česta pojava u trudnoći. Kao razlog tome navodi se pritiskanje bešike od strane materice što otežava pražnjenje mokraće. Zadržan urin pospešuje nagomilavanje bakterija koje izazivaju urinarnu infekciju. Do infekcija dolazi i zbog hormonalnog disbalansa. Visok nivo progesterona utiče, između ostalog, i na mišiće mokraćovoda koji slabe i otežavaju protok urina što takođe doprinosi razvoju bakterija.

Međutim, to se nikako ne sme prihvatiti kao normalno stanje.

Nimalo nije prijatno boriti se sa peckanjem i bolom pri mokrenju pored svih pojava koje donosi drugo stanje. Simptomi urinarne infekcije tokom trudnoće potpuno su isti kao i mimo trudnoće, ali rizik koji nosi je drastičan. Usled nelečene urinarne  infekcije povećava se rizik od prevremenog porođaja ili slabijeg napretka u razvoju bebe. Infekcija urinarnog trakta može izazvati upalu bubrega. Organizam tada počinje da se bori sa alarmatnom situacijom i šalje vredne materije  da ugasi žarište umesto da namiri potrebe ploda koji se razvija. Urinarna infekcija takođe može biti uročnik i gljivičnih infekcija, pa tako i kandidijaze.

Kako prepoznati simptome urinarne infekcije?

Simptomi urinarne infekcije u trudnoći su identični urinarnoj infekciji mimo nje. To znači da čim osetite peckanje pri mokrenju, potrebu da često ili hitno mokrite, otežano ispuštate mlaz, ili urin poprimi neprijatan miris ili je mutan, vreme je da se obratite svom lekaru.

Međutim, može se desiti da buduća majka ima urinarnu infekciju ali nikakvi simptomi ne ukazuju na to. Došlo je do pojave bakterija, ali u nedovoljnoj količini da se ispolje simptomi. Zato je vrlo bitno da trudnica ide na redovne kontrole kod izabranog ginekologa kao i da baš svakog meseca proverava urin i urino kulturu.

Takođe, bitno je da žena bude svesna rizika koji nosi urinarna infekcija i da ukoliko se urinarne infekcije ponavljaju a ginekolog to ignoriše ili ne leči adekvatno, traži uput za pregled kod urologa i nefrologa koji su stručniji da reše ovaj problem.

Prevencija i lečenje urinarnih infekcija

Urinarne infekcije se uobičajeno leče antibioticima u roku od 7 dana konzumiranja, pa je to terapija i u trudnoći. Ginekolog na osnovu urinokulture određuje odgovarajući antibiotik u skladu sa pronađenom bakterijom i stanjem trudnice.

Tu su i medikamenti na biljnoj bazi kao što su čaj i preparati od kamilice, brusnice i drugih mešavina biljaka. Takođe, preporučuje se dosta unosa tečnosti kako bi se bakterije što pre izbacile iz organizma.

Ono što dodatno pomaže majci u rešavanju urinarnih infekcija, ali je i preventivna mera, jeste regulisana i adekvatna ishrana. Hranu sa dosta soli strogo izbegavajte. Trudite se da ishranu obogatite vlaknima, vitaminima i nutritivno bogatim namirnicama. S obzirom da je dobro poznat simptom trudnoće mučnima, vrlo često buduće majke ne mogu da jedu svu hranu pa ne mogu obezbediti sve potrebno organizmu. Zato je odličan izbor Femibion, kao dodatak ishrani, koji sadrži aktivnu folnu kiselinu i obezbeđuje sve neophodne vitamine za trudnice.

Higijena je neizostavna mera lečenja i prevencije koju ne treba posebno naglašavati.

Od velike važnosti je da trudnica ne odustaje od prepisane terapije čim primeti olakšanje ili smanjenje simptoma već da ispoštuje preporuke i terapiju do kraja. Naravno, podrazumeva se da ništa od antibiotika ne uzima ,,na svoju ruku’’ jer posledice mogu biti vrlo nepovoljne i za nju i za bebu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više