fbpxTrudnoca Dobro je znati Šta trudnice treba da izbegavaju?

Šta trudnice treba da izbegavaju?

Od prvog trenutka kada shvatite da ste u drugom stanju počinjete sa prilagođavanjem. Uvodite nove navike, a to podrazumeva mnoge zabrane i odricanja. Šta trudnice treba da izbegavaju i zašto?

Kofein

Obožavaoci kafe će se uhvatiti za glavu. Mislili ste da čaj baš treba da pijete u trudnoći, međutim, ipak nije tako. Samo neke vrste čajeva možete da konzumirate (đumbir i medicinski čajevi za trudnice). Ipak, dobra vest je da kofein nije potpuno zabranjen, kada je umeren. Umerena doza kofeina je 200mg, tako da kafu, čaj i gazirana pića možete da konzumirate, ali u umerenim količinima. Takođe, sa čokoladom morate biti oprezni jer  i crna i mlečna sadrže podjednake količine kofeina. Prekomerna doza kofeina može rezultirati pobačajem ili rizičnom trudnoćom.

Stres

Stres u trudnoći je strogo zabranjen. Pored zdravstvenih tegoba, stres može uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni porođaj ili otežani razvoj deteta. Neophodno je da uspostavite tehniku kojom se borite sa stresom, kako biste sprečili posledice koje on donosi.

Alkohol i duvanski dim

Ova dva poroka su strogo zabranjena. Alkoholizam i pušenje ostavljaju trajne posledice i na majku i na dete. Iako nisu odmah vidljive, ponekad se posledice odraze u kasnijem životnom dobu deteta u vidu problema u razvoju. Duvanski dim smanjuje dotok kiseonika do ploda, dok alkohol uzrokuje fetalni alkoholni sindrom što nosi sa sobom psiho-fizičke anomalije deteta. Morate biti svesni da ne postoje umerene količine alkohola ili cigareta koje su dozvoljene, jer čak i jedna čaša vina nije bezbedna za trudnoću. Više o ovoj temi čitajte ovde.

Hemija u proizvodima

U trudnoći treba voditi računa o svakom proizvodu koji se koristi – od kozmetičkih preparata, kućne hemije, do osveživača prostora. Trudnica mora voditi računa koje kreme, parfeme i šminku koristi jer postoji mogućnost da npr. olovo ili drugi hemijski element sadržan u proizvodu može doći do krvotoka ploda i ozbiljno narušiti njegovo zdravlje. Kako negovati kožu tokom trudnoće, čitajte ovde.

Sauna/ Solarijum/ Hidromasažne kade

Tretmani opuštanja ili nege tela mogu biti kobni po život trudnice i deteta. Sauna, solarijum i hidromasažne kade su na listi strogo zabranjenih tretmana jer svojim uticajem na organizam trudnice mogu značajno oštetiti zdravlje deteta ili zakoplikovati trudnoću.

Sunčanje/ Masaža stopala/ Vrele kupke

Iako većina žena obožava da se tušira vrućom vodom ili uživa u brčkanju u vreloj kupik, to nije pametno raditi i u trudnoći. Para tokom takvog užitka može imati isti uticaj kao i boravak u sauni. Zato trudnice treba da regulišu temperaturu vode tokom tuširanja.

Sunčanje donosi benefite za organizam, ali u trudnoći treba biti oprezan i ne izlagati se suncu predugo. Trudnici je dovoljno da svakodnevno bude na suncu maksimalno pola sata, uz zaštitni faktor i svu ostalu zaštitnu opremu.

Lekari ne preporučuju masažu stopala tokom trudnoće zbog svih nervnih završetaka koji su u stopalima. Neadekvatna masaža stopala može uzrokovati spontani pobačaj ili prevremeni porođaj. Međutim, u prvom trimestru ova vrsta masaže nije toliko rizična, pogotovo kada nju vrši iskusni terapeut. Svakako je dobro konsultovati terapeuta kako biste znali da li je masaža bezbedna za vas. Ovo važi za sve vrste masaža.

Riba u trudnoći

Opšte je poznato da ishrana trudnica mora da bude nutritivno bogata i da sadrži zdrave i odabrane namirnice. Međutim, da li trudnica treba da jede baš sve?

Riba je jedna od namirnica sa kojom treba biti oprezan. Neke vrste riba, poput tune, sadrži velike količine žive koja nije bezbedna ni mimo trudnoće kada se konzumira previše često. Naravno, to ne znači da tu ribu treba potpuno izbaciti iz jelovnika, ali treba ograničiti učestalost konzumcije. Ipak, za trudnice bi bilo najbolje da ribu u jelovniku ograniči na maksimalno dva puta nedeljno ili izbaci sledeće vrste riba: kraljevska skuša, brancin, sveža tuna (tuna u konzervi sadrži znatno manje žive, pa je treba jesti, ali umereno), ajkula i sabljarka, rečna riba upecanu u rekama i jezerima u koja se izlivaju industrijska zagađenja, kanalizacija i drugo. Živa koja se taloži u masnom tkivu ribe može ošteti mozak bebe, te se zato preporuke usmeravaju ka izbegavanju ovih vrsta riba. S druge strane, riba ne sme biti predstavljena kao bauk jer sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za pravilan rast i razvoj bebe  i zdravlje majke. Zato je dobro da trudnice koriste Femibion vitaminski suplemement koji će nadomestiti nedostatke Omega 3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi. Takođe, ovaj suplement sadrži Metafolin i druge vrste vitamina i minerala koji upotpunjuju sve nedostatke u ishrani trudnice.

Kiselo i ljuto su na listi ,,za izbegavanje’’, više zbog gorušice i mučnina koje uzrokuju u trudnoći. Sa slatkišima i masnom hranom treba biti umeren zbog dodatnih kilograma koji se nagomilavaju. Kupus izaziva nadimanje koje nije ni malo prijatno.

Lekovi

Kao i pre trudnoće, sa lekovima ne treba eksperimentisati. Za trudnicu je od velike važnosti da za svaki lek konsultuje izabranog lekara jer su posledice ogromne zbog negativnog uticaja na plod, kao i na samu majku. S obzirom na stanje u kom se žena nalazi, odabir lekova je vrlo sužen i svodi se na tek par lekova koji su bezbedni za korišćenje. Zato se treba voditi isključivo prepisanom terapijom ili savetima lekara, kako bi se izbegla oštećenja pre svega na posteljici (kroz posteljicu sve prolazi do bebinog organizma), a onda i po zdravlje ploda.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više