fbpxTrudnoca Dobro je znati Zašto ne treba konzumirati alkohol i cigarete u trudnoći?

Zašto ne treba konzumirati alkohol i cigarete u trudnoći?

Bili ste strastveni pušač pre trudnoće i uživali u ponekoj čaši alkohola kad vam se ukaže prilika? To za vas predstavlja zadovoljstvo i ne nameravate da prestanete?

Razmislite ponovo jer vaše zadovoljstvo i njegove posledice sada imaju dejstvo na dvoje, sve što majka unese u svoj organizam dolazi do ploda.

Da vidimo kako cigarete i alkohol utiču na vašu bebu.

Poznato je da je nikotin najćešće zloupotrebljavana psihoaktivna supstanca. Cigareta u svom dimu sadrži na hiljade različitih hemijskih supstanci koje su štetne. Jedno od tih jedinjenja je nikotin koji ima psihoaktivno dejstvo, dok npr. katran, cijanid i ugljen dioksid štete ljudskom organizmu na različite načine i na taj način povećavaju rizik od mnogih organskih oboljenja.

Kako navode u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, pušenjem jedne cigarete apsorbuje se od 1mg do 3mg nikotina u organizmu.

Zamislite onda koliko žena u trudnoći šteti plodu unošenjem toksičnih supstanci iz cigareta?

Povremenim konzumiranjem cigareta rizikujete da ugrozite bebino zdravlje, a što je zavisnost veća to je i rizik od negtivnih posledica veći. Tokom konzumacije cigareta sve štetne materije dospevaju u krvotok odakle se beba snabdeva nutrijetima i kiseonikom. Manjak kiseonika kod bebe usporava rast i razvoj, a neretko dolazi i do prevremenog porođaja ili pobačaja.

Na odeljenju ginekologije u ‘’Tiršovoj’’ ističu da pušenje u trudnoći može da poveća rizik od:

 • pobačaja,
 • vanmaterične trudnoće,
 • mrtvorođene bebe (1/3 mrtvorođenih beba se smatra da je uzrokovana pušenjem u trudnoći),
 • deformiteta lica, kao što je rascep usne ili nepca,
 • krvarenja poslednjeg meseca trudnoće (poznatije kao abrupcija placente) što može da bude veoma opasno po život majke i bebe,
 • preterminskog rođenja (porođaj pre trideset sedme nedelje trudnoće).

Bebe i deca čije su majke pušile tokom trudnoće takođe imaju veći rizik od:

 • SIDS – sindroma iznenadne smrti, što se obično dešava kod novorođenih beba, ali može da se desi i kod dece starije od godinu dana; rizik je veći ako majka ili otac deteta nastave sa pušenjem i po rođenju bebe,
 • astme, respiratornih infekcija, infekcija uha, pneumonie,
 • problema u ponašanju deteta, kao što je hiperaktivnost,
 • problema u školovanju.

Čak i sama izloženost majke duvanskom dimu, kao pasivnog pušača, opasna je jer se i u izduvanom dimu nalaze toksini koji su štetni.

Takođe, izazivači uporne kandide mogu biti alkohol i cigarete.

Kao i cigarete, alkohol ima štetne posledice na organizam majke a samim tim i na razvoj ploda. Međutim, postoje različita mišljenja o količini konzumacije alkohola tokom trudnoće.

Često se ističe da je u trudnoći alkohol zabranjen, ali da pivo i vino spadaju u prehrambene namirnice pa da po koja čašica ovih pića ne može da škodi. Ohrabrene ovom tvrdnjom, trudnice ponekad prelaze granicu opreza pa se čaša vina pretvara u flašu, i na taj način dolazi do zloupotrebe alkohola. Telo koje treba da pruži uslove za razvoj i napredak deteta ne prašta takvu grešku i tako nemar majke ostavlja posledice na dete.

Beba kojoj su kiseonik i hranljive materije uskraćene onemogućena je da se pravilno razvija u trudnoći, a posledice su vidljive i u kasnijem odrastanju.

Majke koje su konzumeti alkohola rizikuju da njihovo dete bude rođeno sa:

 • anomalijama;
 • mentalnim zaostatkom;
 • deformitetima organa ili fizičkim deformitetima;
 • usporenim fizičkim i psihičkim razvojem;
 • oboljenima različitih organa (respiratorni problem, oboljenje bubrega, oboljenje nerava, creva itd.).

Svakom novom čašom alkohola rizik se povećava.

Evidentno je da je tvrdnja o bezbednom konzumiranju alkohola u malim količinama za vreme trudnoće, zapravo, zabluda. Zbog toga je za žene koje su trudne ili pokušavaju da ostanu u drugom stanju najbolje da se uzdržavaju od alkoholnih pića.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više