fbpxTrudnoca Dobro je znati Određivanje termina porođaja ultrazvukom

Određivanje termina porođaja ultrazvukom

Svaka buduća mama željno očekuje taj trenutak. Svaka trudna žena želi da zna kada treba da očekuje momenat kada postaje majka, termin porođaja je svakako jedan od najbitnijih datuma u životu svake mame.

Pouzdan termin porođaja je jako bitna informacija i sve buduće majke žele da što preciznije utvrde kada treba da očekuju rođenje deteta. Kako trudnoća odmiče  to postaje sve bitnije, jer je ključno da u poslednjim danima trudnoće, biti pripremljen – imati spreman prevoz do bolnice, imati nekoga ko je uz mamu u prelomim trenucima i naravno imati sve potrebne stvari da bi porođaj protekao u najboljem redu.

Kako utvrditi datum porođaja?

Termin porođaja na osnovu dana oplodnje je svakako prva stvar koja će Vam pasti na pamet. Precizan termin porođaja se ipak najbolje utvrđuje ultrazvukom, mada lekari jako često u zvaničnu dokumentaciju upišu termin izračunat na osnovu Vaše poslednje menstruacije.

Taj datum se ipak ponekad ne poklapa sa datumom dobijenim nakon prvog pregleda ultrazvukom (sonografski pregled).

Koliko je tačan termin porođaja utvrđen po ultrazvuku?

Neka naučna istraživanja nam govore da je precizan termin porođaja najbolje utvrditi ultrazvukom i to u prvim nedeljama trudnoće. Istraživanja pokazuju da je pri pregledima ultrazvukom u prvih 20 nedelja trudnoće prostor za grešku u vezi Vašeg termina porođaja 10 dana.

Lekar će pri ultrazvučnom pregledu sigurno najbolje izračunati termin porođaja, pogotovo ako imate neredovan ciklus ili ako ne možete precizno da se setite datuma poslednje menstruacije.

Skoro da je nemoguće utvrditi potpuno tačan termin porođaja, zvanične statistike pokazuju da se samo 5% žena porodi na tačan datum koji im je lekar odredio. Ipak, čak 70 odsto žena se porodi u rasponu od 10 dana u odnosu na utvrđeni datum.

Kako izgleda pregled ultrazvukom?                         

Tokom pregleda ultrazvukom medicinsko osoblje će prvo namazati topao gel po donjem delu Vašeg stomaka, a onda ga pritisnuti spravom koja se naziva transduktor. Tehnologija koja se ovde koristi je na bazi zvučnih talasa i ubrzo će se na ekranu pored Vas pojaviti slika bebe.

Potom će medicinsko osoblje izračunati termin porođaja posmatrajući sliku iz više uglova. Vršiće se različita merenja i tako izračunati termin porođaja. Jako bitan deo pregleda je i slušanje otkucaja srca Vašeg deteta, kako bi se utvrdilo da je sa bebom sve u redu.

Vrlo je važno znati da je ovaj pregled potpuno bezbolan i još važnije, apsolutno ne postoji nikakav rizik ni po Vas ni po dete. Sve teorije o tome da je ultrazvukom moguće ozračiti dete su dokazano pogrešne. Ultrazvučni pregledi su neophodni tokom trudnoće i sa Vašim lekarom morate odrediti termine u kojima ih treba uraditi.

Šta ako se termini porođaja ne poklapaju?

Kao što se u retkim slučajevima dešava da test za trudnoću pogreši tako ima i slučajeva kada se termin porođaja utvrđen ultrazvukom i onaj utvrđen prema datumu poslednje menstruacije bitno razlikuju.

Svaka razlika koja je u okviru utvrđene granice od 10 dana se toleriše, ali ukoliko je razlika veća od toga moguće je da će Vaš lekar tražiti još jedan pregled.

To se radi da bi se utvrdilo da li u trudnoći sve ide po planu i da li je sve u redu, ali nema mesta panici. Ogromna je verovatnoća da je sve i dalje u redu. Moguće je da se jednostavno niste dobro setili dana začeća ili dana poslednjeg ciklusa.

Ukoliko precizan termin porođaja ne bude utvrđen prvim, već nekim kasnijim pregledom ultrazvukom, svakako je sve u najboljem redu.

Tri tipa pregleda ultrazvukom

Nije svaki pregled ultrazvukom isti, metode i preciznost prilično se razlikuju. Ultrazvuk u prvom trimestru trudnoće, tj. pre 13. nedelje od začeća, koristi se da bi se utvrdio precizan termin porođaja i naziva se i sonogramski pregled.

Postoji transvaginalni ultrazvučni pregled koji se izvodi 9. i 13. nedelje i njime se meri dužina fetusa, prema kojoj se takođe može izračinati termin porođaja.

Poslednja ultrazvučna metoda se zove BPD ultrazvuk koja proverava dimenzije bebine lobanje i može biti preciznija od prethodne dve metode. Prema zvaničnim podacima samo 17% žena kojima je termin porođaja utvrđen ovom metodom je „promašilo“ taj termin za više od 10 dana.

Da li treba da me brine neki termin porođaja?

Ukoliko se desi da termin porođaja na osnovu dana oplodnje ili čak termin utvrđen ultrazvukom bude prilično promašen, to ne mora biti zabrinjavajuće. Možda je jednostavno došlo do greške prilikom utvrđivanja datuma.

Treba se voditi sledećom tabelom:

  • Porođaj pre kraja 38. nedelje trudnoće se smatra za prevremeni porođaj i može biti rizičan
  • Porođaj u 39. i 40. nedelji trudnoće se smatra se za idealan termin
  • Porođaj u 41. nedelji trudnoće je kasni porođaj, ali nema mesta brizi
  • Porođaj posle 42. nedelje trudnoće je već zakasneo i potrebna je posebna pažnja lekara u ovakvim slučajevima

Česta pitanja u vezi određivanja termina porođaja

Termin porođaja je vrlo bitan datum, ali morate ga shvatiti više kao orjentir nego kao neku nepromenljivu stvar. Nikako ne treba dozvoliti da pomeranje tog termina unese nervozu u Vašu trudnoću, jer za tim nema potrebe, a zna se da je stres jako opasan za buduće mame i njihove bebe.

Kako utvrditi termin porođaja?

Termin se utvrđuje jednim od tri moguća tipa ultrazvučnog pregleda, putem datuma začeća ili datuma poslednje menstruacije.

Koliko je tačan termin porođaja po ultrazvuku?

Procenjena greška je oko deset dana, ali je datum utvrđen ultrazvučnim pregledom najprecizniji koji se može dobiti.

Da li ultrazvuk može da šteti mami i bebi?

Ne i to je jedna opasna zabluda. Ultrazvučni pregledi su neophodni i vrlo su važan izvor suštinskih podataka za lekara koji vodi Vašu trudnoću.

Šta ako probijem termin porođaja?

Svakako se posavetujte sa lekarom, ali vrlo je verovatno da je sa Vama i bebom sve u redu.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više