fbpxTrudnoca Priprema za postupak vantelesne oplodnje

Priprema za postupak vantelesne oplodnje

Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju podrazumeva nekoliko etapa, a prva i najvažnija je zajednička odluka partnera da prihvate vantelesnu oplodnju kao put do dugo željenog potomstva.

Kod parova koji imaju poteškoća sa ostvarivanjem trudnoće, put ka roditeljstvu može biti dug, pun uspona i padova. Prva emocija koje se javlja kao reakcija na postavljenu dijagnozu neplodnosti je iznenađenje, i samo je prva u nizu emocija jer ubrzo ga zamenjuje krivica, a zatim stid i strah. Ipak sve ove negativne emocije, koje se javljaju u toku postupka vantelesne oplodnje u kome čitav jedan, ne tako mali tim medicinskih profesionalaca, radi na ostvarivanju trudnoće, ne predstavljaju nepremostive psihološke prepreke.

Psihološka podrška partnera, neposrednog okruženja i naravno tima medicinskih profesionalaca je od neprocenjive važnosti za uspeh postupka vantelesne oplodnje. Razgovor na prvoj konsultaciji, na koju bi obavezno trebala da dođu oba partnera započinje tako što se kaže da vantelesna oplodnja ne uspeva uvek iz prvog puta, ali se na kraju ipak stigne do željenog cilja.

Prva konsultacija je prilika da medicinski profesionalci dobiju važne informacije o dosadašnjoj istoriji lečenja, ličnoj i porodičnoj anamnezi, pregledaju kompletnu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na prethodno ispitivanje i lečenje neplodnosti, a da Vi dobijete sve potrebne informacije o načinu lečenja, preporučenoj metodi kao i o svim drugim pojedinostima vezanim za postupak vantelesne oplodnje.

Analize neophodne za započinjanje postupka vantelesne oplodnje se razlikuju za muškog i ženskog partnera.

Osnovna metoda kojom određujemo plodnost muškarca jeste analiza ejakulata – spermogram. Pre samog započinjanja postupka vantelesne oplodnje muškarac treba da uradi spermogram i spermokulturu. Ukoliko je nalaz ovih analiza uredan, najčešće nisu potrebna dodatna ispitivanja.

Kod ženskog partnera ginekološki i ultrazvučni pregled nam daju uvid u stanje materice, jajnika i jajovoda te eventualno ukazuju na promene koje mogu biti od značaja za dalji tok postupka vantelesne oplodnje. Mikrobiološki testovi  – cervikalni i vaginalni bris, bris na hlamidiju trahomatis, ureaplazmu i mikoplazmu te PAPA test i hormonske analize  – FSH, LH, estradiol, TSH, fT3, fT4, prolaktin, ukupni testosteron, progesterone i AMH osnova su od koje polazimo kada planiramo postupak vantelesne oplodnje.

Oba partnera se pre postupka VTO moraju testirati na Hepatitis B, hepatitis C i HIV.

Nakon pristizanja neophodnih analiza i sagledavanja ukupnog zdravstvenog stanja oba partnera, medicinski profesionalci predlažu najbolji i za pacijente najsigurniji način postizanja željenog cilja – ostvarivanja zdrave trudnoće i rođenja zdravog potomstva.

I još jednom želimo da Vam ponovimo da put do roditeljstva može biti dug ali je jako bitno da verujemo da ćemo stići na željeni cilj!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više