fbpxPlaniranje Dobro je znati Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?

Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?

Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno ste čuli priče koje tvrde da žene sa viškom kilograma imaju problem da zatrudne ili im to donosi komplikacije u trudnoći. Da li je to stvarno tako?

Pre svega, gojaznost nije nužno faktor koji predstavlja problem za trudnoću. Gojaznost može biti uzročnik drugih zdravstvenih komplikacija koji za rezultat ima uporno negativan test za trudnoću. Međutim, masnoća koja se stvari kod gojaznih utiče na plodnost. Ćelje masti utiču na jajne ćelije i smanjuju mogućnost začeća. Ipak, ovo nije slučaj koji se podrazumeva i žena sa viškom kilograma ima šanse da ostane u drugom stanju.

 

Kilogrami u trudnoći

Gojazne trudnice češće imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom, pojavom gestacijskog dijabetesa, kao i povišenim holesterolom. Ne treba naglašavati da trudnoća svakako donosi određeni broj kilograma, a gojaznim trudnicama ovo je dodatno opterećenje. Jedan od fizičih problema je otežano kretenje, bolovi u nogama, a najviše bolovi u leđima. Gojaznost, takođe, može biti uzročnik prevremenog porođaja usled nemogućnosti tela da izdrži pritisak koji stvaraju plod i kilogrami u trudnoći.

 

Ishrana trudnica

Lekari savetu žene sa viškom kilograma da u periodu planiranja trudnoće regulišu telesnu težinu kako bi izbegle komplikacije. Najbitnija je balansirana ishrana, kao i redovna fizička aktivost. Ishrana trudnica i budućih trudnica treba da sadrži sve neophodne nutrijente, vitamine i minerale. Redovno uzimanje vitaminsog suplementa Femibion 1 je odličan korak ka zdravoj trudnoći jer obezbeđuje sve potrebno za zdravu ishranu trudnica i onih žena koje planiraju trudnoću.  Pored toga treba izbegavati masno, previše slano ili začenjeno, brzu hranu i velike količine hrane. Ishrana treba da se bazira na proteinima, zdravim mastima i složenim ugljenim hidratima. Voće i povrće obavezno uvrstiti u svakodnetnu ishranu. Takođe, hidratacija je vrlo važna, zato nikako ne preskakati redovnu konzumaciju vode.

Regulisanje ishrane ne znači izgladnjivanje jer to može imati nepovoljne posledice, pogotovo u trudnoći. Ukoliko žena drži dijetu ona treba da bude količinski umerena a nutritivno bogata. Trudnice pogotovo ne smeju da drže dijetu, već treba da vode računa kako se hrane.

Hrana koju treba izbegavati:

  • Mesne prerađevine
  • Sirovo ili nepotpuno termički obrađeno meso
  • Kofein
  • Preveliki unos šećera
  • Alkohol

Bitno je istaći da gojaznost i višak kilograma postaju prepreka za trudnoću kada je višak veći od 15kg, jer to donosi oterećenje za organizam. Estetski višak kilograma od 5 kg, više-manje, ne predstavljaju nikakav problem i gotovo je nevidljiv. Čak i u periodu planiranja nije dobro izlagati se bespotrebnim dijetama jer imaju više štete nego koristi. Pogotovo u trudnoći, višak kilograma je sasvim prirodna stvar. Pre nego što se posvetite regulisanju ishrane, posavetujte se sa vašim lekarom da li je u pitanju gojaznost ili samo neznatan višak kilograma.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više