fbpxTrudnoca Dobro je znati Neplanirana trudnoća – šta sad?

Neplanirana trudnoća – šta sad?

Kada je trudnoća planirana, onda sigurno svaka žena sa nestpljenjem iščekuje da uradi test i da vidi na njemu dve crtice.

Ali šta kada se dese dve nepoželjne crtice?

Nova studija objavljena u časopisu The Lancet Global Health otkriva da se više od polovine neželjenih trudnoća (61%) završava abortusom. Međutim, ne možemo se složiti da je to najbolje rešenje. Razumljivo zašto kod žena neželjena trudnoća stvara strah, opterećenje i averziju, ali situaciju treba sagledati iz više uglova.

Drugo stanje tj. trudnoća je potpuno prirodan životni ciklus koji donosi mnoge promene, izazove ali i benefite u životu buduće majke.

Kod neželjenih trudnoća susrećemo se sa nesigurnošću i neprihvatanjem novih okolnosti. Uobičajeno je da žena nije spremna da menja svoje navike, tempo života a pogotovo nije spremna za promene na i u svom telu koje trudnoća nosi.

NEMA RAZLOGA ZA STRAH!

Najjača veza u prirodi je biološka veza između majke i deteta. Ona devet meseci stvara svaki atom svog deteta, što znači da od svojih atoma stvara novo živo biće. Zar to nije fantastično? Razmislite. Vaše dve iznenađujuće crtice za devet meseci će biti najlepši produkt vašeg tela, na šta ćete biti vrlo ponosni.

ŠTA RADITI U SLUČAJU NEPLANIRANE TRUDNOĆE?

Prvenstveno, pokušajte da prihvatite novonastale okolnosti i prigrlite sve lepe stvari koje ono nosi.

Prva i najlepša je činjenica da uskoro dobijate svoju malu verziju sebe koja će da vam pruži ljubav i pažnju i učini vas boljom osobom. Ne dajte da vas obeshrabre obaveze koje dete nosi jer ti novi izazovi uskoro će vam postati zadovoljstvo. Niko od nas ne može reći da će ikada biti spreman za sve nove promene u životu, ali bitna je volja i odluka koja će nas voditi da se najbolje snalazimo u novim okolnostima.

Trudnoća za ženu nosi fizičke i zdravstvene benefite jer koliko majka pomaže detetu da se razvija toliko dete štiti majku od bolesti i povreda. Znate li da embrion potpomaže oporavku majke pri povredi šaljući joj svoje matične ćelije kako bi rana što pre i bezbolnije zarasla? Neverovatno! Takođe, matične ćelije ploda ostaju u majčinom mozgu narednih 18 godina, što znači da u tom periodu majka ima ,,rezerve” prirodnih medikamenata u svom telu.

S druge strane, imamo ono što doprinosi majci i spolja. Često trudnice iznenada dobijaju bujniju, jaču i sjajniju kosu. Nokti ojačavaju. Nije retkost da u trudnoći žene dobijaju komplimente da su dobile ,,neki poseban sjaj” i lepotu. To je bonus koji žena dobija od svog deteta dok se ono razvija.

Nemojte da vas plaše priče o umoru, razdražljivosti, strijama i flekama po koži. Ta druga strana medalje nije tako tamna kada se uz prihvatanje dođe do ovih faza. Zapravo, svaku tu striju i višak kilograma ćete zavoleti.

DA LI JE ABORTUS OPCIJA?

Ovo pitanje je vrlo razumljivo i jasno je zašto se nameće među prvim opcijama.

U našoj državi, abortus je dozvoljen i vrši se do 10. nedelje trudnoće od strane iskusnih i stručnih lekara sa proverenim i licenciranim klinikama.

Međutim, abortus nije rešenje za neželjenu trudnoću.

Istina je da abortusi postoje kako bi se prekinule rizične trudnoće koje već u tih par nedelja pokazuju da su majka ili beba ugroženi a najčešće i oboje.

Abortus kod neželjenih a normalnih trudnoća jeste legalan, ali s druge strane može nositi brojne posledice za ženu kao što je neplodnost, oštećenja reproduktivnog sistema ili komplikacije u nekoj budućoj željenoj trudnoći, kao i brojne negativne posledice za emocionalno zdravlje žene.

Iako u Srbiji nema dovoljno informacija o tome treba skrenuti pažnju na PRO-LIFE aktivizam koji se zalaže za prevenciju stope abortusa, upravo zbog posledica koje smo spomenuli. Aktivisti ovog pokreta ističu da novi život donosi lepe i dobre promene u životu novopečenih roditelja, kao i da je svaka beba jedinstvena i vredna. Modernizacija ultrazvučnih pregleda donela je mogućnost slikovitog praćenja razvoja bebe tokom trudnoće, što je povećalo stopu podrške PRO-LIFE pokretu.

KOME DA SE OBRATIM ZA POMOĆ RADI ODLUKE?

Od velike pomoći može biti obraćanje Centru za bebe gde će vam kompetetna lica pomoći da prebrodite krizu neželjene trudnoće i približe vam sve dragocenosti vaše bebe. Centar za bebe kroz svoj projekat ‘’Nisi sama’’ pruža podršku mladim devojkama i ženama koje su se našle u situaciji neplanirane i krizne trudnoće.

Takođe, pomoći ćete sebi i svom budućem mališanu korišćenjem Femibion suplemenata i na taj način uvećati benefite koje trudnoća nosi. Ovo je odličan početak prihvatanja nove životne faze.

Zato, IZABERI ŽIVOT i uživaj u njemu. Videćeš, nećeš pogrešiti i svideće ti se!

***

Ukoliko vam je potreban razgovor, budite slobodne da kontaktirate savetovalište NISI SAMA koje se nalazi u okviru Centra za bebe.

www.nisisama.rs

Telefon: +381 63 731 30 42

Email: info@nisisama.rs

Savetovanje je besplatno.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više