fbpxTrudnoca Dobro je znati Matične ćelije – zašto su važne?

Matične ćelije – zašto su važne?

Svi dobro pamtimo definiciju da je ćelija osnovna jedinica građe i funkcije svih živih bića. A šta su tačno matične ćelije?

Matične ćelije su gradivni blokovi života. One imaju jedinstvenu sposobnost da se dele i obnavljaju i da se razvijaju u različite vrste ćelija u organizmu. Ove ćelije su odgovorne za razvoj organa vaše bebe, tkiva, kao i imunog sistema. To su “temelji” izgradnje celokupnog ljudskog organizma. Od njih nastaju sva tkiva, svi organi – one su izvor života. Imaju neverovatan potencijal da se dele i stvaraju nove tipove ćelija u organizmu. Pored toga što ga izgrađuju, one služe tokom celog života za regeneraciju organizma.

Ove ćelije su posebne i veoma značajne jer su sposobne da prepoznaju obolelo tkivo, dele se i specijalizuju u njegove ćelije te tako to tkivo i regenerišu.

Upravo su to njihove tri ključne osobine:

  1. Grade sve organe
  2. Glavna uloga im je da obnavljaju oštećeno
  3. Imaju moć transformacije da se pretvore u bilo koju ćeliju

Vrste matičnih ćelija:

Adultne matične ćelije se nalaze u koštanoj srži i perifernoj krvi i takođe imaju mogućnost da se pretvore bilo koju ćeliju u organizmu. Međutim procedura prikupljanja je komplikovana i bolna, ćelije su istog uzrasta kao donori i postoji veliki rizik od odbijanja od strane primaoca.

Matične ćelije iz krvi pupčanika imaju izuzetnu sposobnost da se neograničeno dele i da se pretvore u bilo koju ćeliju u organizmu. Jedinstvena prilika za njihovo prikupljanje je na samom porođaju i procedura prikupljanja je potpuno bezbedna i bezbolna i za majku i za bebu.

Embrionalne matične ćelije imaju mogućnost da se razvijaju u različite vrste ćelija. Međutim, njihova upotreba nije etički prihvatljliva.

Za buduće roditelje je važno da se informišu o matičnim ćelijama iz krvi  pupčanika jer im se pruža mogućnost da takvo ,,blago’’ sačuvaju. Krv iz pupčanika je krv koja ostaje u posteljici i pupčanoj vrpci nakon rođenja bebe. Ona je bogata matičnim ćelijama koje su najvažnije ćelije u organizmu. Prikupljanje ovih matičnih ćelija je bezbolno i bezbedno i za majku i za dete jer je procedura vrlo jednostavna i sigurna. Nakon visokokvalitetne prerade i pripreme mogu se skladištiti i čuvati decenijama, ne menjajući svoje posebne osobine i prednosti.

 

Sada vam je verovatno sasvim jasno zašto je dobro sačuvati matične ćelije. Život je nepredvidiv i nikada ne možemo znati šta nas čeka u budućnosti. Matične ćelije su te koje su jedistvena pomoć u lečenju raznih obolenja i osiguravaju izlečenje. Adultne matične ćelije mogu biti od pomoći. Međutim, u svetu čak 60% pacijenata kojima su potrebne matične ćelije za lečenje ne može da pronađe odgovarajućeg donora koštane srži ili iz javne banke matičnih ćelija. Šansa da se pronađe odgovarajući donor je 1:20000. S druge strane, matične ćelije iz krvi pupčanika su potpuno adekvatne jer odgovaraju vašem organizmu zato što praktično i jesu vaše.

Zato su mlade i vitalne matične ćelije iz pupčanika posebno interesantne medicini i čuvaju se u bankama matičnih ćelija kako bi se dugoročno obezbedio izvor zdravlja porodicama. Napretkom medicine danas postoje brojne ovakve banke širom sveta. Međutim, čuvanje nije besplatno i nije večno. Čuvanje matičnih ćelija može da ,,pokrije’’ oko 18 godina iako neke banke nude čuvanje i do 35 godina. Sačuvane ćelije imaju svoju moć maksimalno 18 godina, pa čak i manje. Cena čuvanja matičnih ćelija sa sve prikupljanjem i obradom košta oko 2000e.

Ono što je najvažnije pre samog uzimanja matičnih ćelija je da omogućite stvaranje zdravih ćelija. To ćete najpre postići snabdevajući se vitaminima i mineralima koji su važni za pravilan razvoj vaše bebe. U toj misiji će vam pomoći Femibion suplement koji sadrži sve neophodno za zdrave ćelije.

Složićete se da je ovakav vid biološke pomoći od izuzetnog značaja, ali otežavajuća okolnost je što nemaju svi mogućnost da to priušte. Mada, moramo priznati, zdravlje ne pita za cenu i svaki uloženi dinar vredi. Naravno, ostaje nada da će uskoro ovaj postupak biti sasvim uobičajena stvar pri porođaju te će se na taj način sačuvati mnogi životi.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više