fbpxTrudnoca Mali pomagači Mučnine u trudnoći

Mučnine u trudnoći

Mučnine, kao jedan od najranijih simptoma, prva su asocijacija na trudnoću. Većina žena prvi put posumnja da je u drugom stanju onda kada, pored izostanka menstruacije, primeti česte mučnine i povraćanja.

Mučnine počinju između 4. i 7. nedelje trudnoće i obično se završavaju do 14. nedelje. Međutim, neke trudnoće do kraja budu ispraćene mučninama. Najčešće se javljaju ujutru. Uzrok mučnina su trudnički hormoni mada se ne može utvrditi zbog čega su kod nekih žena mučnine intezivnije a kod nekih blaže. U pojedinim trudnoćama mučnine su izraženije s razlogom, to je slučaj sa blizanačkom trudnoćom i molarnom trudnoćom u kojoj posteljica i plod nisu ispravno formirani. Teba obratiti pažnju da li se javljaju bolovi u stomaku ili još neki simptomi koji mogu ukazivati na postojanje problema. Takođe, mučnine i povraćanje su izraženiji kod trudnica koje su pod stresom.
Mučnine su sastavni deo trudnoće i nisu zabeleženi slučajevi da škode detetu. Međutim, one utiču na majku stvarajući joj poteškoće i nelagodnosti zbog kojih može biti razdražljiva, neraspoložena i malaksala. Jedini teži problem koji mučnine izazivaju je hipermesis gravidaruma, kada zbog prečestog povraćanja dolazi do stanja dehidratacije oragnizma koje zahteva bolničko lečenje.

 

Kako se rešiti mučnina?

Većina žena problem mučnina rešava instinktivno, izbegavajući hranu i proizvode čiji mirisi im smetaju ili im ukusi izazivaju mučninu. Na primer, trudnice koje su ranije obožavale kafu i njen miris privremeno prestaju da je piju jer ih sama pomisao na kafu tera na povraćanje.

Savet 1: Treba jesti manje a češće kako hrana ne bi opterećivala želudac. Trudnica ne treba da se prejeda jer posledica može biti samo mučnina i bol u želucu.

Savet 2: U redovnu ishranu bogatu vlaknima uključite Femibion, vitaminski suplement, dodatak ishrani bogat vitaminima i mineralima neophodnim za normalano funkcionisanje organizma tokom trudnoće. Zdrava i srećna mama znači i neometan rast i razvoj bebe koji uzima ono najbolje iz njenog organizma.

Savet 3: Čaj od đumbira, kao i proizvodi od đumbira, pokazali su se kao dobro rešenje kod mučnina, ali ni đumbir ne prija svakome.  Mnogi će vas savetovati da pijete  čajeve kako biste se rešile mučnina, ali treba voditi računa jer većina čajeva nije pogodna za trudnice.

Savet 4: Pre nego posegnete za bilo kakvim lekovima, setite se da šolja toplog mleka oblaže stomak i smanjuje mučninu i gorušicu.

Jedno je sigurno – mučnine su normalna i prirodna pojava u trudnoći koja najavljuje dolazak malenog bića zbog kog će svaka mučnina biti zaboravljena!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više