fbpxTrudnoca Dobro je znati Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je šećerna bolest koja se javlja u toku trudnoće. Nastaje kada organizam trudnice ne produkuje dovoljnu količinu insulina – hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Najčešće se ispoljava između 24 – 28. nedelje trudnoće, a nestaje 6 nedelja nakon porođaja.

Tokom trudnoće određeni hormoni posteljice (placentarni laktogen i progesteron) smanjuju aktivnost insulina i otežavaju iskorišćavanje glukoze u ćelijama što dovodi do insulinske rezistencije.

Izvestan stepen insulinske rezistencije, kao i smanjena tolerancija na glukozu, se smatraju normalnim za kasnije faze trudnoće.

U slucaju da beta ćelije pankreasa trudnice nisu u stanju da izluče dovoljne kolicine insulina dolazi do porasta vrednosti šećera u krvi i pojave gestacijskog dijatetesa.

 

FAKTORI RIZIKA

– trudnice starije od 30 god

– prisutna gojaznost

– dijabetes u predhodnim trudnoćama

– trudnica koja se puno ugojila tokom trudnoće

– sindrom policističnih jajnika

– žene koje su imale više spontanih pobačaja

– beba teža od 4000g i smrt bebe u predhodnoj trudnoći

 

SIMPTOMI

Trudnice uglavnom nemaju nikakve posebne simptome. Ipak, ponekad se javljaju sledeći simptomi

– neuobičajena žeđ

– često mokrenje

– umor

– svrab

 

DIJAGNOZA

Sve trudnice se u okviru rutinskih pregleda u nekoj fazi trudnoće testiraju na gestacijski dijabetes. Ovaj test se zove OGTT (test opterećenja na glukozu) i većina trudnica ga radi između 24. i 28. nedelje trudnoće. Vadi se uzorak krvi pre jela, i to ujutru, nakon uzdržavanja od hrane najmanje 10 sati. 

Nakon toga popije se rastvor sa 75g glukoze. Sat vremena nakon sto se popije rastvor glukoze ponovo se vadi uzorak krvi, zatim nakon 120 min i 180 min.

 

LEČENJE

Gestacijski dijabetes se u najvećem broju slučajeva reguliše dijetom, pravilnom ishranom i umerenom fizičkom aktivnošću, a samo u malom broju slučajeva (oko trećina obolelih trudnica) mora da dobije insulin. 

Osnovne preporuke su režim ishrane koji uključuje žitarice od celog zrna, posno meso, dosta svežeg povrća i voća, odnosno namirnice koje sporo otpuštaju šećer. Potreban je kontrolisani unos masnoća i ograničiti unos soli.

Što se tiče fizičkih aktivnosti preporučuje se umerena fizička aktivnost, šetnje, plivanje, joga, pilates…

Posle porođaja kod većine žena sa gestacijskim dijabetesom dolazi do normalizovanja metabolizma ugljenih hidrata i vrednosti glikemije. Međutim, svima njima se savetuje da i u periodu posle porođaja obavljaju povremene kontrole glikemije i urade test opterećenja sa glukozom. 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više