fbpxPlaniranje Dobro je znati Priprema za trudnoću – Kako se pripremiti za trudnoću u 10 koraka

Priprema za trudnoću – Kako se pripremiti za trudnoću u 10 koraka

Priprema za trudnoću predstavlja sveobuhvatan proces koji podrazumeva mnogo faktora o kojima treba razmišljati. Od pripreme tela za trudnoću, pripreme celog organzima za trudnoću do psihološke pripreme za trudnoću.

Jedan tako veliki korak u životu svakako ne treba shvatati olako. Koji se koraci moraju napraviti kao priprema za trudnoću? Evo naših 10 saveta!

Posetite svog lekara

Potrebno je samostalno se edukovati, ali posetu lekaru ništa ne može zameniti. Ako se pitate jeste li spremni za trudnoću prvo se posavetujte sa lekarom.

Posle provere vašeg zdravstvenog stanja i detaljnijeg upućivanja lekara u istoriju bolesti Vaše porodice znaćete koje su potencijalne opasnosti koje vas čekaju u trudnoći. Takođe je jako bitno vakcinisati se ukoliko to ranije niste uradili, a ukoliko patite od nekih dugoročnih zdravstvenih problema poput astme ili dijabetesa priprema tela za trudnoću mora biti drugačija.

Prestanite da pušite i pijete

Priprema za trudnoću treba da počne sa menjanjem životnih navika. Ukoliko pušite, pijete ili koristite neke lekove koji vam nisu preko potrebni – prestanite to da radite.

Sve nabrojane aktivnosti vam otežavaju da zatrudnite, povećavaju rizik od pobačaja i mogu naškoditi zdravlju Vašeg deteta.

Rasprostranjena je predrasuda da je čaša vina dobra za trudnice, ali to apsolutno nije tačno i čak u najmanjim količinama alkohol je štetan. Takođe, treba smanjiti unos kofeina što je više moguće.

Zdravo se hranite

Kada je u pitanju priprema za trudnoću vitamini su jako bitni. Naravno da je potrebno da jedete dovolje količine voća i povrća kako biste uneli potrebne vitamine i minerale, ali tu su i neophodni dodaci ishrani koji će vam pomoći da svoje telo što bolje pripremite za šok koji mu sledi.

Morate voditi računa o telesnoj težini, te probajte da dovedete svoju liniju u red (bilo da imate višak ili manjak kilograma) pre nego što zatrudnite. Ako već budete imali problema sa kilažom u trudnoći savete potražite ovde.

Što se tiče same ishrane postoji nekoliko jasnih i lakih uputstava:

– smanjite unos kalorija

– izbacite veštačke zaslađivače iz ishrane

– izbacite kofein

– jedite hranu sa što više proteina u sebi

– smanjite unos ribe i tunjevine

Mnogo tečnosti!

Da li ste znali da je čak 60 odsto vašeg tela načinjeno od vode? Zbog toga je jako važno održavati zdrav nivo vode u telu i pre trudnoće se postarati da unosite dovoljno tečnosti u organizam.

Optimalno je piti 9 časa vode dnevno, a kada dođe do začeća potrebno je ovaj nivo unošenja tečnosti i povećati. Naravno, u tečnosti koje je potrebno unositi ne ulaze gazirani sokovi, kafa, alkohol, zašećerena pića, već isključivo voda i zdravi voćni sokovi.

Priprema za trudnoću – folna kiselina

Folna kiselina je ključna u pripremi za tudnoću i o tome smo već pisali.

Folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja posle porođaja, kao i rizik od problema bebe sa kičmom. Pre nego što zatrudnite trebalo bi da počnete sa uzimanjem vitamina i folne kiseline, a sve to ćete naći u našem Femibionu 1.

Vežbajte

Vežbanje i fizička aktivnost su jako bitni kako tokom perioda pre trudnoće, tako i u trudnoći. Vežbanje pre trudnoće će Vam pomoći da pripremite telo za sve promene koje slede.

Žene koje već vežbaju treba da nastave sa tim, a one koje ne vežbaju bi trebalo da počnu sa kratkim polučasovnim vežbanjem pet puta nedeljno. Taj program treba nastaviti i tokom trudnoće, ali se o njemu svakako treba konsultovati sa lekarom.

Bez stresa

Psihološka priprema za trudnoću predodređuje i što manje stresa, što više opuštanja. Posetite doktora i raspitajte se o tehnikama i načinima za smanjivanje stresa i relaksaciju.

Redovan i zdrav san

Kada vam na pamet padnu trudnoća i spavanje verovatno pomislite na neprospavane noći koje slede nakon što mališan dođe na svet. No i pre toga je jako važno dobro i često spavati. Nemojte sebi uskraćivati san kada god osetite da je potreban.

Posetite zubara

Osim ginekologa i lekara opšte prakse, morate posetiti i zubara. Priprema tela za trudnoću podrazumeva i pripremu desni i zuba, koji su jako osetljivi na promene koje će se desiti Vašem telu.

Promene hormonske strukture tokom trudnoće mogu potpuno poremetiti vaše desn i zube, a tokom trudnoće i neposredno pre nje će biti potrebno da još redovnije perete zube i još više vodite računa o njima, kako tokom trudnoće ne bi dolazilo do neprijatnog krvarenja desni, ispadanja zuba i sličnih neprijatnosti.

Starajte se o mentalnom zdravlju

Psihološka priprema za trudnoću je tema o kojoj se srećom sve više priča, jer nije dovoljno samo pripremiti svoje telo za izazove koji mu slede. Psiha i um su pod još većim pritiskom, kako tokom trudnoće, tako i tokom roditeljstva.

Osim što je jako bitno osigurati podršku bližnjih i osigurati što manje stresno okruženje za sebe tokom ovog perioda, jako je bitno voditi računa i o ostalim aspektima mentalne pripreme.

Doktori ističu da će žene sa psihičkim problemima i one koje pate od depresije imati više teškoća prilikom začeća, te je neophodno otići na pregled kod lekara pre odluke o trudnoći i roditeljstvu.

Ukoliko se tokom trudnoće pojave promene u ponašanju kao što su gubitak zainteresovanosti, promene u apetitu i nesanice, gubitak energije ili se javi osećaj bespomoćnosti i beskorisnosti – potrebno je javiti se psihijatru radi pomoći i daljih koraka radi lakšeg ophođenja u takvoj situaciji.

ZAKLJUČAK

Da li je potrebna priprema za trudnoću? Ovaj tekst pokazuje da je to i te kako potrebno, te da postoji mnogo toga što žena može napravti za zdravu trudnoću.

Da li je telu potrebna priprema za trudnoću? I te kako jeste, ali nikako ne treba smetnuti sa uma da je i umu potebna jednaka priprema za tako krupan i drastičan korak.

Priprema za trudnoću obuhvata pripremu tela za trudnoću, mentalnu pripremu, pripremu Vašeg okruženja, te pripremu za promene u navikama.

Osim obaveznih poseta doktoru nikako se ne sme zanemariti vežbanje, jasno određena i zdrava ishrana, te izbegavanje alkohola, cigareta, kofeina i nezdrave hrane. Morate unositi mnogo tečnosti, vitamina i folne kiseline u svoj organizam.

Pripremite se valjano za trudnoću i minimiziraćete mogućnost bilo kakvih negativnih posledica tokom samog drugog stanja.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više