fbpxMaterinstvo Dobro je znati Saveti za uspavljivanje bebe

Saveti za uspavljivanje bebe

Novopečenim roditeljima najveći problem mogu predstavljati besane noći i potraga za adekvatnim načinom uspavljivanja bebe. Svaka beba je drugačija i prihvata drugačije vreme i rituale uspavljivanja. One, zapravo, i ne znaju kada je tačno vreme za spavanje sve dok im mi ne usadimo te navike. Stoga, naoružajte se strpljenjem!

 

Evo par saveta koji će vam pomoći da se naspavate… pardon.. koji će vam pomoći da uspavate dete. ?

 1. Pružite svom detetu nežnost i utehu. Ne možete ostaviti dete da neutešno plače u nadi da će se umoriti od plakanja i zaspati. Dete traži sigurnost a to ćete mu pružiti dodirom i maženjem. Kada je beba plačljiva uzmite je na grudi i mazite je, a potom je spustite i držite svoju ruku na njenim grudima.

 

 1. Odredite mesto za spavanje. Uspostavljanjem odnosa sa bebom polako se povezujete i shvatate šta je bebi potrebno i šta joj se sviđa. Između ostalog, primetićete gde bebi odgovara da spava i kako. Neke bebe vole da spavaju same a neke uz roditelje u prostoriji.
  Svaki roditelj bira divan krevetac za bebu, ali se često dešava da beba ne želi da spava u njemu, već isključivo u krevetu pored majke. Mame se često uspaniče sa prvim detetom pa ga stavljaju pored sebe u krevetu kako ne bi ustajale svaki put kada zaplače i na taj način mu stvaraju naviku spavanja u bračnom krevetu. Ovo nije neki problem za dete, ali vama i vašem partneru može otežati i ono malo spavanja koje ugrabite. Takođe, to može narušiti partnerski odnos jer je bračni krevet namenjen za bračni par. S druge strane, ako vaše dete ipak lepše spava pored vas omogućite mu to jer su bebine potrebe sada najvažnije. Potrudite se da bebin dušek bude udoban, posteljina zategnuta i da beba spava na ravnoj podlozi bez jastuka. Upravo to su najbolji uslovi za bebin san.

 

 1. Krevetac je isključivo za bebu. Svako šarenolo koje se nađe u bebinom okruženju će joj odvačiti pažnju. Zbog toga u prvih par meseci nemojte držati igračke u krevecu i oko njega. Okolina treba da bude svedena kako bi bila pogodna za uspavljivanje.

 

 1. Omogućite adekvatnu temperaturu sobe. Dete treba da spava u provetrenoj sobi, ali dovoljno toploj da joj ne bude hladno. Pedijatri preporučuju da temperatura sobe bude oko 24° Zato sobu pre spavanja provetrite i, u skladu sa generalom temperaturom u kući, rashladite ili zagrejte.

 

 1. Vodite računa o aktivnostima pred spavanje. Preokupirana i umorna beba se teško uspavljuje. Zato se nemojte igrati sa njom i zasmejavati je pred spavanje. Trudite se da praktikujete tihu atmosferu i mirnije aktivnosti pred spavanje. Čitajte joj priče i puštajte blagu muziku kako bi je to uvelo u pospanost.

 

 1. Uspostavite vreme za spavanje. Trebalo bi da svako veče u isto vreme uspavljujete bebu kako bi i ona sama uspostavila ritam. Ako je svako veče uspavljujete u različito vreme ona neće znati kada je tačno vreme za spavanje pa će biti aktivna u pogrešno vreme.

 

 1. Uključite ,,belu buku’’. Ovo se odnosi nazvuke fena, veš mašine, usisivača, kiše i sl. Iako vam deluje suludo, zapravo pomaže i umiruje dete. Sve te zvuke možete naći na J Ispobajte ovu tehniku i iznenadićete se, ubrzo ćete se i vi redovno uspavljivati uz ove zvuke.
 2. Ne navikavajte dete na potpunu tišinu. Na taj način ćete i sebi olakšati jer nećete morati da hodate na prstima. Dete od rođenja treba da se navikava na zvuke iz svoje okoline prihvatajući ih kao prirodne i normalne. Umereni zvuci su prihvatljivi, blagi zvuk muzike je sasvim dovoljan da kasnije možete da pričate normalno dok dete spava u istoj prostoriji.

 

 1. Ostavite adekvatno osvetljenje u sobi. Bebe vole da spavaju u mraku, ali ne u potpunom mraku. Uvek ostavite malu noćnu lampu koja će omogućiti dovoljno svetlosti. Ta mala svetlost od prvih dana detetu stvara sigurnost te zato i bolje uz nju spava.

 

 1. Često menjajte stranu na kojoj dete leži u krevecu. Dete premeštajte na svake dve nedelje tako da u jednom trenutku glava bude tamo gde su prethodno bile noge i obrnuto. Ovaj korak je važan zbog navikavanja deteta na izvor svetlost, jer se dete upoznaje sa novim svetom i svaka nova promena pozitivno utiče na doživljaj okoline.

Ono za čim ćete najpre posegnuti je uspavljivanje bebe u naručju. Mnogi će vam reći da to ne valja, da nije dobro da navikavate dete na ruke jer ćete ga razmaziti. Ipak, to je vaše dete i vi birate način na koji ćete se odnositi prema njemu. Voljeno i maženo dete je najmirnije i tako se oseća ušuškano. Zato grlite, ljubite i mazite vašu decu koliko god je potrebno. Povežite se sa njima kroz dodir pa će i uspavljivanje ići mnogo lakše.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više