fbpxMaterinstvo Dobro je znati Prvih mesec dana sa bebom

Prvih mesec dana sa bebom

Kaže se da je prvih mesec dana sa bebom zapravo deseti mesec trudnoće jer je sve neizvesno koliko i u trudnoći. U tom periodu se susrećete sa stvarima sa kojima se do sada niste susretali. U to spada presvlačenje pelena, kupanje deteta, dojenje, previjanje pupka itd. U nastavku teksta delimo sa vama korisne informacije na ove i slične teme.

DOJENJE

Jedan od najvećih izazova u prvih mesec dana jeste uspostavljanje dojenja. Dojilje se često pitaju: ,,Da li imam dovoljno mleka?’’, ,,Da li je moje mleko kvalitetno?’’, ,,Da li ispravno dojim?’’ i drugo. Evo odgovora: Ne postoji nekvalitetno majčino mleko i svaka majka ima dovoljno mleka ukoliko dete dovoljno sisa.  Dojenje nije samo stvar majke, već i dete u tome ima veoma važnu ulogu. Ponekad se dešava da odojče ne želi ili ne ume da sisa. To može biti slučaj kod majki koje su prvih par dana bile razdvojene od bebe. Nekim majkama se laktacija ne uspostavi odmah pa dete potrebu za hranom zadovoljava dohranom.

Drage majke, imajte na umu da nizašta niste krive i nikako ne treba da vas bude sramota zbog nečega sa čime se susrećete u prvim danima bebinog života. Ne odustajete pred preprekama. Budite uporne sa dojenjem ukoliko želite da dojite, i laktacija će se uspostaviti kad-tad u količini koja će biti dovoljna za vašu bebu. U bržem uspostavljanju laktacije pomoćnik će vam biti Femibion® 2 koji vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina® u periodu dojenja. To je dobro i za vaše novorođenče koje će biti bogatije za sve vitamine koje i vi dobijete.

 

PREVIJANJE PUPKA

Jedna od stresnijih situacija u prvih par dana sa bebom je otpadanje bebinog pupka. Pupak je zapravo ožiljak na mestu gde su beba i majka bile povezane pupčanom vrpcom u stomaku. Porođajem vrpca se preseca i potrebno je par dana da se ,,patrljak’’ osuši i otpadne kako bi pupak zarastao. Ne može se sa sigurnošću odrediti koliko to traje  jer, kao i sve ostalo, telo bebe ima svoj individualni tok. Majke su posebno obazrive sa previjanjem plašeći se da bebu ne povrede. Naravno da treba biti pažljiv, ali nemojte da vas to opterećuje. Ukoliko imate svest o tome da treba da vodite računa pri previjanju, to je dovoljan pokazatelj da ste savestan roditelj. Higijena je, takođe, od krucijalnog značaja kako ne bi došlo do infekcije. Pre samog previjanja obavezno perite ruke i koristite sterilne gaze. Svakodnevno pupak previjajte jodom ili Oktaniseptom uvijajući ,,patrljak’’ u gazu i vodeći računa da odećom ili nošenjem bebe ne stegnete mesto prevoja. Koliko puta dnevno je potrebno da previjate pupak bebe trebalo bi da vas uputi pedijatar ili najpre patronažna sestra u zavisnosti od toga kako napreduje sasušivanje ,,patrljka’’.

Kada se konačno desi otpadanje pupka ne paničite, jer upravo se to i očekivalo. Kontaktirajte patronažnu sestru koja će vam tačno reći šta treba da radite. Mada ni dalji postupci nisu filozofija. Potrebno je da očistite pupak od krvi sa malo hidrogena i štapićem za uši, te nastavite da jodom ili Oktaniseptom prskate pupak. Čistite i previjate mesto pupka narednih nedelju dana a potom posetite savetovalište u izabranom Domu zdravlja kako bi nadležna medicinska sestra utvrdila da je pupak potpuno zarastao.

PATRONAŽA

Imajte na umu da će vam u prvih mesec dana patronažna sestra biti na raspolaganju. Samim porođajem roditelji dobijaju pravo na pet poseta patronažne sestre iz najbližeg Doma zdravlja sa opštine na koju su prijavljeni. Većina patronažnih sestara su izuzetno brižni medicinski radnici koji će vam biti na usluzi za sva pitanja i mimo poseta. Verujte savetima koje vam patronažna sestra daje jer su to najstručniji saveti koje možete dobiti u prvim danima sa bebom. Uzmite kontakt telefon patronaže u slučaju da vam zatrebaju hitne informacije (npr. u situaciji otpadanja pupka), to će vam pružiti osećaj sigurnost da imate stručnu podršku za sve u šta niste sigurni. Patronažna sestra će vas u tih pet poseta naučiti sve osnovne stvari koje treba da znate, a vi unapred pripremite pitanja ukoliko vas nešto dodatno zanima. Ne zaboravite da je patronažna sestra zadužena i za brigu o porodilji tako da se nemojte ustručavati da pitate ono što se vašeg oporavka tiče.

HALO BEBA

“Halobeba” je telefonsko savetovalište Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, novorođenim bebama i malom decom koje postoji od 2001. godine. Usluge se odvijaju putem telefonske komunikacije (broj telefona: 011 7158 444), kao i online komunikacije (imejl: halobeba@zdravlje.org.rs). Savetovalište se bavi preventivnim savetovanjem u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja dece, ne bavi se postavljanjem dijagnoza i lečenjem. Usluge pruža neprekidno 24 časa, svakog dana u godini. U telefonskom savetovalištu rade posebno edukovane strukovne medicinske sestre. Osim medicinskih sestara, u radu Telefonskog savetovališta, kao stručni konsultanti učestvuju i lekari specijalisti – pedijatri, ginekolozi, dečiji psihijatri i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja.

BITI MAJKA PRVIH MESEC DANA

Ne postoji adekvatna edukacija i priprema za roditeljstvo, prilično je nemoguće da vas iko uputi u sve ono što vas čeka dolaskom bebe. Informisanje pre porođaja je svakako korisno i može vas pripremiti na deo promena koje vas čekaju, ali određene stvari se stiču samo iskustvom. Potrebno je vreme da se naviknete na novonastale okolnosti kao i da se naviknete na novu životnu ulogu.

Ne stidite se da zatražite pomoć,  sasvim je normalno da vam je potrebna. Majki je neophodan oporavak od porođaja, bez obzira da li je se desio prirodnim putem  ili carskim rezom. Sasvim je prirodno i da rana boli, i da ponekad niste u stanju da se pobrinete za svoje dete. Zato je jako važno da se otac uključi u brigu od detetu, a da vi nađete vremena za sebe i odmor.

To što ste postali majka ne znači da treba da zapostavite sebe. Nikako nemojte zanemarivati svoje zdravlje, želje i potrebe. Nije nebitno to što ne stižete da se istuširate jer to vam je sigurno jedno od neophodnih stavki. Morate i vi da budete odmorni i naspavani jer kada ste vi u redu sve je mnogo lakše. Kada je majka zadovoljna, beba je još zadovoljnija jer oseća sve impulse koje majka šalje.

Ne zaboravite i ne preskačite obroke. Redovno se hranite kako biste imale dovoljno mleka, u slučaju dojenja, ali pre svega kako biste imale dovoljno energije za tempo života koji vam je usledio. Preko je potrebno da uzimate dovoljno vitamina i folate koje majku čine zdravom. Zato je dobro da i nakon porođaja nastavite sa uzimanjem Femibiona 2, kako biste zadržali optimalan nivo Omega 3 kiselina u svom organizmu i obezbedili sebi dovoljno zdravih minerala za oporavak.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više