fbpxMaterinstvo Dobro je znati Prvi koraci vaše bebe: Kada će beba prohodati?

Prvi koraci vaše bebe: Kada će beba prohodati?

Kako se pripremiti za prve korake? Kada bebe prohodaju? Saznajte sve o tome kada i kako će vaša beba prohodati.

Ono što čoveka tera na razvoj je radoznalost. Kada se beba rodi stupa u potpuno novi svet koji ponekad jeste zastrašujući, ali je uglavnom jako zanimljiv. Znaci pitanja su svuda oko deteta i kada prvi put uspe da se uspravi, želeće da puzi i hoda kako bi ispitalo svet oko sebe. 

Kada dete nauči da stoji uspravno biće potrebno bar neko vreme da nauči da hoda. Nekada je to samo nekoliko dana, nekada nekoliko nedelja, a u nekim slučajevima prođe i više od mesec dana dok beba ne prohoda. 

Kada očekivati prve korake? 

U najvećem broju slučajeva prvi koraci dolaze posle 9 ili 10 meseci. Tada se dete pridržava za nameštaj ili zidove i tako uspeva da napravi nekoliko samostalnih koraka. Posle malo vremena privikavanja to im ne bude dovoljno.

Potom slede prvi koraci bebe bez pridržavanja za mamu, tatu, stolicu ili zid. Pre nego što dođu prvi koraci priprema za to je stajanje bez oslanjanja. Kada beba nekoliko puta padne na guzu, shvatiće da to nije ništa strašno, pa će se osmeliti i videćete prve malene i nesigurne korake Vašeg deteta. 

Koji su znaci da će dete napraviti prvi korak?

Prvi nezavisni koraci dolaze uglavnom posle prvog rođendana, a neke statistike pokazuju da se to u proseku dešava u 14. ili 15. mesecu. Nije neuobičajeno ni da dete prve korake načini tek oko 18. meseca starosti. 

Bitno je shvatiti jednu stvar – prvi koraci bebe će sigurno doći, ali onda kada dete bude spremno, a ne kada vi to budete želeli. Naravno, morate mu pomoći i usmeriti ga, ali nikako ne smete previše insistirati ili očajavati ako ovaj proces ide sporije nego što ste očekivali. 

Kako se deca spremaju za prve korake? 

Bitno je da detetu omogućite mnogo kretanja i pre nego što ono prohoda. Dozvolite bebi da dovoljno vremena bude van kolica, kreveca i van ruku. 

Priprema za prve korake

  • Mamci! Postavite bebine omiljene igračke van njenog domašaja, a opet dovoljno blizu da može da se osmeli na put do željenog cilja. Prvi koraci deteta biće najverovatnije motivisani potragom za nečim što će je u tom trenutku zainteresovati.
  • Pomozite bebici da nauči da održava ravnotežu.
    Često deca nauče da stoje, ali su onda nesigurna i ne žele da počnu da hodaju. Prvi koraci i iskustva koja dolaze sa njima neće doći dok dete ne bude sigurno u svoj balans. Za početak navedite dete da se oslanja na Vas ili na nameštaj, a najbolja vežba je hodanje uporedo sa Vama. Dakle, uzmete dete za ruku i onda zajedno sa njim pravite male korake. To zahteva strpljenje i mnogo pedagogije, ali je najbolji način da dete prohoda. Ne zaboravite da sve što nauči, dete nauči od svoje okoline.Ukoliko bude hodalo uporedo sa Vama probaće da imitira Vaše pokrete i uskoro će moći i samo da hoda. Uz sve ovo dolazi i bonus u vidu emotivnog zbližavanja sa bebom. 
  • Postoje igračke koje mogu pomoći detetu da prohoda. Donesite u kuću mala kolica, bilo za šoping, bilo radnička, bilo mini kolica za bebe. Tako će dete imati na šta da se nasloni, a potom da guranjem kolica polako nauči kako da pozicionira kukove, stopala, kičmu, vrat i na kraju nauči da hoda. Da biste sprečili previše padanja uverite se da kolica imaju što veće točkove.

Dete, prvi koraci i zablude o tome

Postoje i nekoliko stvari koje su se pokazale kao zablude, kao stvari koje zapravo odmažu detetu da prohoda. Pošto su ovakve situacije izuzetno brojne, evo čega se treba kloniti: 

  • Hodalica. Naučne studije su jasno pokazale da su hodalice štetne za razvoj deteta, za stvaranje jačih mišića, za učenje o položaju kičme, vrata i stopala. Zapravo, prvi koraci u hodalici su zamka. Ove sprave drže telo deteta u pogrešnom položaju i zbog toga beba kasnije u razvoju može imati problema sa kičmom. Takođe, ni mišići se ne razvijaju dovoljno, a bebe često umeju da se previše opuste u hodalici, pa stoga može doći do padova i povreda. 
  • Vrtići zapravo ne pomažu da dete prohoda. To je zato što deca tamo uglavnom puze, a to ne doprinosi dovoljno razvoju gornjeg dela tela i ruku, stoga prvi koraci deteta znaju da dođu kasnije za bebe koje ranije krenu u jaslice ili vrtić. 
  • Obuća. Apsolutno ne postoji nikakva obuća koja će pomoći da prvi koraci deteta dođu ranije. Pustite da beba hoda bosa što više, kako bi joj se što bolje razvili mišići, kosti, zglobovi, tetive… Kada je dete napolju najbitnije je da obuća bude lagana i neopterećujuća.

Šta ne treba da Vas brine? 

Nemojte očekivati da napredak bude konstantan – biće i stagnacije, ali to ne treba da Vas brine. Kada dete prohoda sasvim je normalno da u nekom trenutku prestane da hoda na nekoliko nedelja. Ne brinite, to je samo faza.

Prvi koraci, iskustva koja ne treba da vas brinu: 

Padovi

Sasvim je normalno da dete pre prvih koraka, a naročito nakon njih, neko vreme konstatno pada. Zbog toga treba paziti da oko bebe ne bude oštrih i tvrdih objekata, ali ne brinite se previše. Dete nema dovoljno samopouzdanja da bi pravilo rizične korake ili trčalo, tako da su neke ozbiljnije povrede zaista na nivou statističke greške. 

Ravna stopala

Mnogim roditeljima na početku deluje da su stopala dece ravna. Ipak, tek od druge ili treće godine stopala prestaju da budu „bucmasta“ i poprimaju oblik koji imaju stopala odraslih. Ukoliko vam pedijatar nije ukazao na potencijalno ravna stopala kod deteta, nemate o čemu da brinete. 

Uvrnuta stopala
Još jedna „optička varka“. Jednostavno, stopala dece u ranom periodu su drugačija i bez eksplicitnog upozorenja lekara nemate o čemu da se brinete. 

Krive noge
Prvi koraci bebe dolaze uglavnom nakon devet meseci života, ali pre toga fetus provodi 9 meseci sklupčan u majčinoj utrobi. Potrebno je vreme da se noge isprave. 

Hodanje na prstima
Kada su u pitanju prvi koraci deteta iskustva govore da oni često dolaze hodom na prstima. To zapravo doprinosi boljem osećaju za ravnotežu Pogledajte samo baletske vežbe i shvatićete da ovo i odraslima može pomoći da poboljšaju balans svog tela.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više