fbpxTrudnoca Dobro je znati Zaboravnost u trudnoći – šta se to dešava?

Zaboravnost u trudnoći – šta se to dešava?

Na početku trudnoće ste osmislisli svoj plan obaveza, aktivnosti i nege o sebi. To neko vreme funkcioniše perfektno, bez da vam treba podsetnik kada dođe vreme za neku tačku vašeg plana.

 

Međutim, sve češće vam se dešava da zaboravite da popijete vitamine koje uvek pijete posle doručka. Ili ne možete da se setite kog dana imate kontrolu. Odjednom ste počeli da zaboravljate neke informacije koje znate od ranije…

 

ŠTA SE TO DEŠAVA?

Nema razloga za brigu! Uzročnik tome su hormoni koji tokom trudnoće utiču na mozak. Nove promene u strukturi mozga, kao i sam uticaj hormona, čine da trudnice imaju problem sa prostornim pamćenjem, koordinacijom, koncentracijom i zaboravnošću. U toku trudnoće mozak se menja, zbog razvitka novih funkcija koje se odnose na majčinstvo neke stare socijalne sposobnosti bivaju zapostavljenje.

Istraživanja su pokazala da trudnice često u poodmakloj trudnoći, tj. u toku poslednjih šest meseci, kao i tri meseca nakon porođaja, slabije pamte ili zaboravljaju informacije. Možda ste čuli za termin baby  brain ili jednostavnije trudnički mozak. To je upravo onaj ,,izgovor’’ budućih mama kad u toku dana nekoliko puta postave isto pitanje, zaboravljajući da su odgovor već dobile. Ne brinite, nećete ostati zaboravne i ne, ne patite od demencije. Kada se hormoni vrate u balans i ovaj problem će se regulisati.

Pored toga, uzročnici zaboravnosti su i nesanica, koja muči mnoge trudnice, te mozak nije u stanju da funkcioniše u svom punom jeku već seleketivno. Sasvim normalno je da udela ima ponekad i stres usled suočavanja sa novonastalom situacijom, pripremom za neke nove životne navike, kao i briga kako će trudnoća proteći do samog kraja. U takvom stanju niko ne može zameriti budućoj mami što je pomalo rasejana.

 

KAKO DA LAKŠE PREBRODITE OVAJ PERIOD?

Najpre se opustite i prihvatite ovaj ,,simptom’’ trudnoće. To nije ništa strašno niti je razlog za preteranu brigu. Pa šta ako niste zapamtile šta vam je neko rekao pre par minuta? Recite sebi da to nije do vas već do vašeg novog trudničkog mozga.

Ljude oko sebe uputite da se radi o nenamernoj rasejanosti i zamolite ih za razumevanje. Ipak niko ne može da se ljuti na trudnicu.

Potrudite se da se fokusirate na radnje koje rutinski obavljate, jer to je ono što najčeće zaboravljamo i mimo trudnoće. Održavajte mozak aktivnim što više tako što ćete u velikoj meri čitati, gledati dokumentarce, voditi dnevnik, pratiti kvizove, istraživati na određenu temu, pa čak sticati nove veštine ili učiti jezike. Podjednako  je važno voditi računa o mentalnoj formi i kondiciji koliko i o fizičkoj.

Povedite računa o ishrani i onome što unosite u svoj organizam. Dobri nutrijeti i vitamini pomoći će vam da se vaš mozak bolje suoči na novonastalim promenama i uticajima. Takođe, preporučljivo je unositi Femibion, vitaminske suplemente, kao dodatak ishrani koji će pozitivno uticati na kopletno stanje vašeg organizma u trudnoći, pa tako i mozga. Naravno, ne treba posebno isticati da konzumacija alkohola i cigareta nije dobra za funkciju vašeg mozga, pa tako ih treba izbegavati.

Redovno i dovoljno se hidrirajte, pogotovo u vreme velikih vrućina. Jedan od velikih benefita hidratacije je upravo održavanje dobre koncentracije.

Pokušajte da rešite problem sa nesanicom, najpre zbog kompletnog stanja vašeg organizma. Nenaspavanost svaku situaciju i stanje čine mnogo težim usled nemogućnosti nošenja sa istom. U trudnoći, kao drugom stanju, ovo čini dodatni problem jer je dobro stanje i zdravlje organizma još potrebnije. Umoran mozak ne može pravilno da obrađuje primljenu poruku tako da se ne može ni očekivati da isto bude zapamćeno.

Uostalom, pišite podsetnike. Osigurajte izvršenje vaših obaveza tako što ćete ih zapisati na ceduljicu i zakačiti na vidnom mestu. Ovo je moderno digitalno doba pa je još bolje ako zapišete kao podsetnik u telefonu, pe će vas vaš mali elektronski uređaj kao alarm na vreme podsetiti.

Od svega je najvažnije što nikada nećete zaboraviti sve one lepe stvari i trenutke koji su obeležili blažene dane trudnoće, a to što se ponešto zaboravi… Nema veze. Sve se to nadomesti.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više