fbpxTrudnoca Upala uha kod dece

Upala uha kod dece

Malo vremena prođe između procurelog nosa do upale uha kod deteta. Roditelji dece do 3 godine posebno su obazrivi čim primete prve znake curenja nosa jer je to potencijalna opasnost za upalu uha. Ni odraslima nije lako kad uho zaboli, a kamoli deci koja ni ne znaju šta ih zapravo boli. Kako izbeći upalu uha?

Šta je upala uha?

Konkretno se misli na upalu srednjeg uha usled virusne ili bakterijske infekcije ili posledica alergije. Upala uha sledi nakon višednevnog curenja nosa kod deteta. Sadržaj iz nosa osim što izlazi napolje kroz nozdrve, sliva se u grlo odnosno ždrelo a neretko odlazi i u ušne kanale. Kod dece koja imaju treći krajnik češće se javlja upala uha jer krajnik u nosu blokira pražnjenje sadržaja.

Upale uha su česte kod dece od 6. meseca do 3. godine, odnosno kod dece do 5. godine. Takođe, upali uha su najpodložnija deca koja su u kolektivu (jaslice, vrtić, dnevni boravak..), jer imaju veće šanse za virusnom respiratornom infekcijom. Neizbežno je spomenuti da se kod dece sa urođenim devijacijama nosa ili nekim deformitetima mora posebno voditi računa o prehladama zbog sklonosti ka istim.

Kako izbeći upalu uha?

S obzirom da je upala srednjeg uha posledica respiratorne infekcije treba se potruditi da pre svega ne dođe do infekcije. Vodite računa o imunitetu vašeg deteta jer je to jedina i najvažnija odbrana njihovog malenog organizma. Potrudite se da vaše dete jede nutritivno bogatu hranu, unosi dovoljno vitamina, hidrira se i ima dovoljno fizičke aktivnosti.

Normalno je da dete u nekom periodu češće bude prehlađeno, pogotovo kada tek uđe u kolektiv, te je važno da pratite tok tih prehlada. Redovno čistite zapušen nos i u tom periodu posebno radite na ,,gradnji’’ dečjeg imuniteta. Nemojte nikako dopustiti da zapušen nos bude dugo zapušen ili prođe ,,tek tako’’ jer kroz par dana može se pretvoriti u upalu uha.

Higijena deteta, pre svega ruku, uvek mora da vam bude prioritet. O ranih dana, čak i pre prve godine, učite dete o važnosti higijene. Redovno ih podsećajte koliko je bitno prati ruke pre i posle jela, kao i nakon svake aktivnosti pogotovo kada tek uđu u kuću.

Izbegavajte da dete izlažete duvanskom dimu.Ukoliko ste pušač, nemojte pušiti u prostoriji u kojoj boravi dete. Ne treba vas podsećati koliko je tek štetno pušiti u trudnoći. Dokazano je da deca roditelja pušača često pate od bolesti respiratornih organa.

Birajte da dojite dete. Bebe iz majčinog mleka uzimaju antitela koja utiču pozitivno na dečji imunitet i štiti od ozbiljnih infekcija. Zato je važno da i majka uzima dovoljno vitamina i nutrijenata koje može dobiti iz suplementa Femibion® 2 koji obezbeđuje sve neophodne nutritijente tokom perioda dojenja.

Ukoliko dajete dohranu nikada nemojte hraniti dete u ležećem položaju. Dete u tom položaju sadržaj dohrane ne unosi samo u grlo, već sadržaj može završiti u respiratornim kanalima što može izazvati brojne infekcije i komplikacije. Takođe, trudite se da flašicu redovno sterilizujete kao i redovno menjate cucle na flašici. Flašica i cucla mogu biti leglo bakterija što je izvor zaraze. Na kraju, pokušajte što pre da izbacite flašicu iz upotrebe i naučite dete da pije na čašu ili šolju. Isto važi i za cuclu.

 

Kako lečiti upalu uha?

Pre svega nikako ne zaboravite da prvo konsultujete lekara i to već sa prvim simptomima. Pedijatar će proceniti ozbiljnost situacije, da li je potrebna intervencija otorinolaringologa i da li je potreban antibiotik.

Ne posežite odmah za rakijom kao alternativnim sredstvom medicine jer to može imati ozbiljne posledice!

Bitno je da se dete inhalira mešavinom fiziološkog rastvora, morske soli ili prepisanog leka po potrebi. Nosić redovno čistiti izvlačeći sekret iz nosa adekvatnim nazalnim aspiratorom i kapima fiziološkog rastvora ili morske soli.

Ukoliko lekar prepiše određenu terapiju jedino te lekove koristiti i ništa drugo ne uzimati samoinicijativno.

Prirodne obloge mogu biti kapi biljke čuvarkuće za koju se veruje da izvlači bol kod upale uha.

TREĆI KRAJNIK

Roditelji čija deca su često izložena upali uha ili respiratornim infekcijama treba da se konsultuju sa pedijatrom da li dete možda ima problem sa trećim krajnikom.

Treći krajnik se nalazi u nosu i kod mlađe dece stvara respiratorne probleme, a neretko i problem sa upalom uha. Preporuka je da se treći krajnik ne uklanja pre 3. godine života, ali nije loše i ranije preventivno proveriti kakvo je stanje kako bi na vreme smanjili potencijalne komplikacije.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više