fbpxTrudnoca Dobro je znati U čemu je razlika između folne kiseline i folata?

U čemu je razlika između folne kiseline i folata?

Ukoliko ste trudnica ili planirate trudnoću, sigurno već znate koliko je važno da imate adekvatne nivoe folne kiseline u organizmu. Verovatno Vam je ginekolog već preporučio neki suplement koji sadrži istu. Ali da li ste znali da folna kiselina nije isto što i folat i da ta razlika vrlo ćesto može biti zančajna?

Folna kiselina je sintetska oblik vitamina i ona se nalazi u većini suplemenata i kao dodatak nekim namirnicama. Ona se ne nalazi u prirodi i kao takva je neaktivna. Kada je unesete putem suplemenata, ona prvo mora da se aktivira dejstvom određenih enzima i tek onda nam je korisna.

S druge strane, folat je aktivni oblik folne kiseline. To je zapravo ono što naš organizam i koristi i što je uključeno u brojne procese. Kada unesete folat, on je već spreman i odmah može da ispunjava sve svoje funkcije.

Zašto je ovo važno? Da li možete da unosite i sintetsku folnu pa da je organizam jednostavno aktivira?

Možete, ali tu postoji jedan problem. Veliki procenat ljudi na svetu pa tako i u Srbiji ne može adekvatno, tj potpuno da aktivira folnu kiselinu. Ovaj problem je poznat pod imenom metiltetrahidrofolat reduktaza (MTHFR) nedostatak.

To znači da vi možete da redovno mesecima unosite supmelente koji sadrže folnu kiselinu ali da oni praktično samo “prolaze” kroz Vas i uopšte se ne iskorišćavaju. Na ovaj način dovodite i sebe i svoju bebu u rizik od nastanka anomalija koje su posledice deficita folate.

Najznačajnije anomalije ovog tipa su defekt neuralne cevi (spina bifida) i tzv. zečja usna.

Spina bifida je defekt neuralne cevi koji se javlja u prve četiri nedelje trudnoće. Tokom razvoja fetusa kičmeni stub se ne razvija pravilno što dovodi do različitog stepena trajnog oštećenje kičmene moždine i nervnog sistema. Deca rođena sa spina bifidom mogu imati otvorenu leziju na kičmenom stubu, pa se javljaju značajna oštećenja nerava i kičmene moždine.

Dakle, važno je da birate suplemente koji sadrže aktivni oblik folne kiseline, tj. folat.

Femibion vitamin za trudnice sadrže folat u obliku Metafolina®. To je biološki aktivan oblik folne kiseline koji osigurava optimalan unos folata za svaku buduću mamu. To je ujedno i najbezbedniji način da se obezbedi idealan unos folata za Vas i za bebu, uz raznovrsnu i bogatu ishranu. Pored toga, Femibion vitamin sadrže sve što je potrebno za pravilan razvoj bebe, ali i Vaše zdravlje u trudnoći.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više