fbpxTrudnoca Dobro je znati Suplementacija u trudnoći

Suplementacija u trudnoći

Osnovni uslov zdravog potomstva je zdrava majka. Zdravo potomstvo je uslov produženja životnog veka bez bolesti i poboljšanje korišćenja preventivnih usluga zdravstvenog sistema što ima dugoročno efekat na opštu populaciju i kvalitet života.

Uobičajeno je da se indikator zdravlja poistovećuje sa uhranjenosti ali uhranjenost trudnice je pod uticajem genetskih, socijalnih, ekonomskih i ličnih faktora. Bateson i Martin su 1999.sugerisali „plasticity“,odnosno da majka daje „vremensku prognozu“ nerođenom detetu zbog adaptacije na nepovoljne uslove. Plod na taj signal reaguje menjajući svoj metabolizam i smanjujući veličinu tela a takve programirane promene metabolizma su osnova adultne koronarne bolesti, moždanog udara, dijabetesa i hipertenzije.

Briga o zdravom potomstvu potrebno je da započne pre rođenja, prekoncepciono.
Pored zdrave ishrane u današnje vreme neophodna je suplementacija u trudnoći.

FOLATI – deficit unosa dovodi do mogućnosti razoja defekta neuralne cevi, orofacijalnih rascepa, KVS anomalija, anomalija urinarnog trakta. Naročito je suplementacija folatima opravdana za žene koje su pogođene MTHFR polimorfizmom, tj.nedovoljnom metaboličkom konverzijom FK. Zbog toga Metafolin, koji se nalazi u Femibionu (novoj formuli) donosi biološku aktivnu formu folata L-5-MTHF i efikasnije povećava nivo folata u krvi, bez obzira na genetski polimorfizam.

HOLIN je metabolički partner folata i zajednički unos B12, folata i holina koji su metil donori ima uticaj na epigenetske markere koji utiču na zdravlje tokom života. Holin – utiče na biosintezu ćelijskih membrana, neurotransmisiju, snižavanje vrednosti homocisteina, funkciju placente, uticaj na krvotok placente i ploda i transport nutritijenata. Kod trudnica postoji 20% više potreba za holinom – ubrzan metabolizam, preuzimanje holina od strane fetusa i postoji smanjenje samoproizvodnje tokom trudnoće zbog porasta nivoa estrogena.

VITAMIN D – deficit ovog vitamina je uobičajen tokom trudnoće čak i u regionima sa dovoljno sunčeve svetlosti tokom godine. Neophodan je za mineralizaciju kostiju ploda, formiranje zubne gleđi, opšti rast, razvoj mozga i imuniteta… Nedostatak Vitamina D kod majke može biti povezan sa komplikacijama kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes, prevremeni porođaj, mala telesna težina fetusa…

GVOŽĐE – nedostatak utiče na imunitet, fizičke i mentalne performanse, dovodi do anemije, IUGR, prevremenog porođaja, tahikardije majke, poremećaja termoregulacije, povećanog rizika od infekcije. Femibion nova formula sadrži gvožđe bisglicinat, koji kao takav onemogućava reakciju sa inhibitorima koji sprečavaju apsorpciju gvožđa. Ovaj oblik gvožđa je veoma bioraspoloživ i stabilan. Ovakav oblik ima manje mogućnosti za iritaciju želudca jer je gvožđe obavijeno ligandima aminokiseline iz helata što smanjuje gastrične tegobe.

JOD – porast proizvodnje hormona štitne žlezde u trudnoći je osnovni uzrok povećanih potreba za jodom. Istovremeno se dešava i akumulacija joda u placenti i plodu, povećan distribucioni volumen joda, a T3 I T4 se postepeno za 50% više vezuju za proteine u krvi. Zvanične preporuke su 150 mcg joda na dan tokom trudnoće.

B-KOMPLEKS VITAMINA – B6, B12 i folati su uključeni u metabolizam homocisteina,

B6-koenzim brojnih metaboličkih procesa u organizmu, B12 – važna uloga u mijelinizaciji nervnih vlakana.

Femibion 1 I 2 obezbeđuje sve vitamine grupe B u količinama propisanim od strane WHO1 i EFSA2.

MAGNEZIJUM je kofaktor mnogih enzimskih reakcija pa ima neuroprotektivno dejstvo i za majku i za plod, deficit dovodi do umora, slabosti mišića i grčeva.

CINK – ima centralnu ulogu u ćelijskoj deobi i kao takav je neophodan za formiranje tkiva i rast ploda. Potrebe za cinkom u trudnoći su dvostruko veće, posebno u trećem trimestru. Nedovoljan unos dovodi do male telesne mase ploda i usporenog zarastanja rana.

OMEGA-3 NEZASIĆENE MASNE KISELINE – DHA se ne proizvodi u našem organizmu, potrebna je suplementacija. Najveće potrebe za DHA se javljaju od drugog trimestra kada dolazi do naglog rasta mozga (od 22.nedelje). Tokom poslednjeg trimstra trudnoće DHA je potrebna za sazrevanje ćelija retine i blagotvorno deluje na oštrinu vida kod odojčadi.

LUTEIN je dominantni cirkulišući karotenoid tokom trudnoće. Filtrira količinu plave svetlosti, ponaša se kao antioksidans i inhibira inflamaciju.

Aktuelne preporuke o multivitaminskoj suplementaciji zasnovane na RTC i Evidence Based Medicine su da nema potrebe za rutinskom suplementacijom osim u slučaju folata i eventualno gvožđa a odabir mora biti na individualnoj osnovi na osnovu saznanja o nutritivnom statusu svake trudnice.

Obzirom da je nutritivno kompromitovanu trudnoću teško prepoznati, multivitaminska suplementacija čini lekara i pacijenta sigurnijim. Potencijalna korist od rutinske suplementacije prevazilazi bilo koji rizik koji bi joj se mogao pripisati.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više