fbpxTrudnoca Strije u trudnoći

Strije u trudnoći

Trudnoća sa sobom nosi mnogo emotivnih, psihičkih a često najviše fizičkih promena za ženu.

Žena se kompletno menja tokom drugog stanja i to ume da ostavi traga na njen izgled i razmišljanje. Neminovno je da se u trudnoći dobije koji kilogram više i da se tako telo širi. Kod većine žena rast stomaka prate strije koje nastaju pucanjem kože na mestima slabije elastičnosti. Dešava se da trudnice strije prihvate tragično jer je trudnoća ostavila vidljiv trag na njihovom telu. Ipak to uopšte ne treba da vas brine.

Mesta na kojima se najčešće javljaju strije u trudnoći su:

 • stomak
 • grudi
 • donji deo leđa
 • kukovi
 • zadnjica
 • butine
 • nadlaktice

S druge strane, ne dobijaju sve trudnice strije. Svako telo je drugačije pa tako drugačije podnosi trudnoću. Razlozi zašto neke žene dobiju strije mogu biti:

 • genetska predispozicija
 • nagli dobitak u telesnoj masi
 • višeplodna trudnoća
 • svetlija put
 • nepravilna ishrana
 • starije trudnice
 • prethodni ožiljak na koži trbuha

 

Strije su potpuno u redu. Strije nisu ružne. Strije su samo znak da ste prošli kroz blagosloven period i doneli na svet svoje najveće blago. Strije su potvrda da ste MAJKE.

Prevencija

Ipak, postoje načini na koje možete da sprečite nastanak strija ili da ih bar umanjite.

Nega

Svaka žena voli da je negovana i trudi se da svoje telo, a pogotovo kožu održava raznim kremama i preparatima. Ovo je zaista odlična navika u trudnoći jer zdrava koža i treba da bude glatka i mekana kako bi bila elastična. Ipak, vodite računa koje kreme i preparate koristite u trudnoći zbog štetnih materija koje neki od njih imaju u svom sastavu. Trudite se da negujete kožu uljima i kremama biljnog i prirodnog sastava na bazi aloe, nevena ili meda. Medicinske kreme sa postotkom uree u sastavu su dobar izbor za negu. Takođe, možete koristiti pilinge u toku tuširanja kako biste uklonili mrtve ćelije kože i dali mogućnost stvaranju novih i zdravih ćelija.

Hidratacija

Strije nastaju zbog slabije elastičnosti kože te je zato važno da uvek budete svesni da je koži neophodna hidratacija. Redovno uzimajte dovoljnu količinu tečnosti kako bi omogućili koži da bude zdrava.

Izbegavajte kofein, jer kao diuretik vezuje vodu i izbacuje je iz organizma, tako da i koža brže gubi vlagu, zbog gubljenja tečnosti iz organizma. Zbog nedostatka vode smanjena je elastičnost kože.

Ishrana

Trebalo bi da budemo svesni da spoljašnja lepota i zdravlje kreću iznutra te je izuzetno važno da vodimo računa šta unosimo u svoj organizam. Balansiranom ishranom telo dobija sve potrebne nutrijente koji se kroz vitamine i minerale savršeno rasporede u svaki deo organizma. Tako će dobra i zdrava ishrana mnogo pomoći vašoj koži, te regulisati nastanak strija. Takođe, dobro je uključiti u ishranu dodatke u vidu suplemenata Femibion koji će doprineti da vaša koža, a i kompletan organizam, budu snabdeveni svim potrebnim mineralima i vitaminima.

Masaža

Blaga masaža će prijati i vama i vašoj koži. Na taj način uspostavljate dobru cirkulaciju koja itetako utiče na stanje kože.

Fizička aktivnost

Umerena fizička aktivnost, pre svega šetnja, pozitivno utiče na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Na taj način održavate svoju kondiciju, a ujedno pokrećete rad svih ćelija. Tu su uključene i zdrave ćelije kože koje utiču na njenu elastičnost i smanjenju pojave strija.

Kilaža

Nije na odmet na vas podsetimo koliko je važno da se ne prepuštate kilogramima i kao izgovor koristite trudnoću. Mnogi su razlozi za ovaj apel, ali pre svega setimo početka problema sa strijama a to je upravo višak kilograma koji je najučestajiliji razlog za pucanje kože. Normalno je da se ugojite u trudnoći, ali ne dozvolite sebi da to ide u nedogled jer tako je rizik za nastanak strija sve izvesniji.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više