fbpxTrudnoca Seks u trudnoći – da ili ne?

Seks u trudnoći – da ili ne?

Intimni odnosi ne treba da prestanu onog trenutka kada test pokaže dve crtice. Ljubav i nežnost dvoje ljudi treba da napreduje i pojačava se, a seksualna privlačnost da raste. Međutim, niste sigurni da li je bezbedno imati seks u trudnoći. Šta ako to naškodi bebi?

Ovo je tema koja muči skoro sve buduće roditelje, zato je nephodno imati tačan i precizan odgovor na ovu dilemu.

Ukoliko se trudnica oseća dobro, trudnoća napreduje bez ikakvih poteškoća i rizika onda je i seks potpuno bezbedan. Čak šta više, seks u trudnoći je poželjan.

Istraživanja su pokazala da seks u trudnoći olakšava porođaj jer aktivan seksualni život trudnice vežba mišiće materice i porođajnog kanala što je vrlo bitno za porođaj.

Ženama se u toku trudnoće luče hormoni koji pojačavaju želju za seksom i često se dešava da one prve iniciraju seks. Međutim, u trudnoći su muškarci ti koji češće izbegavaju odnos. Da li to znači da muškarci gube interesovanje za ženu u trudnoći? Apslutno ne.

Muškarci se plaše za stanje svoje partnerke jer ne znaju kako se ona tačno oseća u trudnoći. Ne žele ništa da potenciraju i sile, pa svoje potrebe vrlo često ostavljaju po strani misleći da žena sebe forsira kako bi zadovoljila njega. Dešavaju se i situacije kada trudnica nema nikakvu želju za seksom dok je muškarcu nikad privlačnija. Ovakve situacije umeju da udalje partnere, zato je neophodno da konstantno razgovarate o svojim potrebama, osećanjima ili nesigurnostima.

Prvenstveno, trudnici treba da bude najvažnije ono kako se ona oseća i kakvo je njeno zdravstveno stanje. Vaš lekar će vas najbolje posavetovati da li je seks za vas bezbedan ili nije. Najčešći savet lekara je da imate seks onoliko koliko vama odgovara i prija. Tako je najbolje jer kako trudnoća odmiče biće vam sve teže da budete seksualno aktivni. Primetićete da na početku trudnoće radite sve kao pre, ali već do početka trećeg trimestra vaše mogućnosti će se prepoloviti i sve manje stvari će vam prijati. To nikako ne treba da vas brine jer u periodu kada se teže krećete sasvim je normalno da vam bude teže i da budete seksualno aktivni.

Lekar će vas savetovati da izbegavate seks ukoliko postoji rizik od nekih komplikacija, npr. povrede cerviksa i drugih organa ili postoji istorija bolesti zbog kojih seks nije preporučljiv. Mogući  problem je i ukoliko postoji potreba za serklažom tokom trudnoće ili učestalost lažnih kontrakcija.

O čemu treba voditi računa?

Najviše treba voditi računa o tome šta trudnici prija i koje su njene mogućnosti. Ne sme biti nikakvog forsiranja jer sve što boli ili ne odgovara nije u redu.

Od velike važnosti je da oba partnera vode računa o higijeni tokom aktivnog seksulanog života. Trudnoća je period kada je žena najpodložnija infekcijama i iritacijama pa tako treba voditi računa o izloženosti bakterijama. Takođe, treba obratiti pažnju na kontrolu urina, urinokulture i briseva jer su ti rezultati jedan od pokazatelja da li je seks bezbedan.

Fokusirajte se na to kakve signale vam beba šalje tokom seksa. Ukoliko se previše uznemiri jasno pokazuje da joj ne odgovara ta količina fizičkog napora. Tokom seksa ne možete povrediti plod jer je materica stvorila opnu koja štiti bebu od spoljnih uticaja.

Prioritet treba da vam bude i bezbedan seks kako biste se zaštitili od polno prenosivih bolesti. Dobar potez su prezervativi koji vas štite i od potencijalnih infekcija i od polnih bolesti.

Stručnjaci savetuju da žena može biti aktivna do poslednje nedelje pred zakazani porođaj, ali s obzirom da je poslednji, deveti mesec nepredvidiv najbolje bi bilo da seksulanu aktivnost pauzirate ulaskom u deveti mesec.

 

Da li je seks isti pre, tokom i posle trudnoće?

Sigurno da ne može biti isti. Pre trudnoće za seks najčešće nisu postojale nikakve prepreke, dok su tokom trudnoće partneri podsvesno oprezniji i ograničeni sa mogućnostima. Trudnica ne doživljava seks isto pre i tokom trudnoće jer se ne oseća isto. Trudnici mnogo manje stvari u seksu prija i to dosta menja.

Nakon trudnoće, odnosno posle porođaja, neko vreme seks je sporedna tema jer oporavak i vraćanje organa u normalu onemogućava prijatan i bezbolan seks. Još jedan ograničavajući faktor je strah od povreda, pucanja konaca i drugih komplikacija. Ono što je sigurno jeste da  seks ne treba upražnjavati do prve ginekološke kontrole kada lekar će lekar ustanoviti da li je sve u redu. Nakon toga treba postepeno raditi na vraćanje seksa u živote partnera. Prvih par puta će za ženu verovatno biti bolni.  Zato partner treba da bude nežan i oprezan uz puno razumevanja. Seks u ovom periodu deluje kao vežba i malo po malo se normalizuje i vraća se ,,na staro’’. Zabluda je da seks ne može biti isti pre i posle trudnoće jer je materica elastičan organ koji se nakon oporavka vraća u svoje normalno stanje. Međutim, oporavak je individualan i ne može se sa sigurnošću odrediti koliko će trajati.

Tokom opravka je bitno da žena unosi dovoljnu količinu vitamina u organizm. Femibion je vitaminski suplement koji će pružiti sve neophodne vitamine i minerale za normalno funkcionisanje organizma tokom opravka. Femibion 2 je vitaminski suplement koji se preporučuje do kraja perioda dojenja tako pokriva i period oporavka od porođaja.

Seks je prirodna stvar koja treba da spaja partnere, zato i u trudnoći ne treba da bude prepreka. Uz oprez i bez straha, budući roditelji treba da rade na svojoj bliskosti a seks je siguran put ka čvrstom odnosu partnera!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više