fbpxTrudnoca Dobro je znati Psihofizička priprema trudnica

Psihofizička priprema trudnica

Redovno vežbanje i održavanje fizičke kondicije je bitan preduslov za čuvanje zdravlja tokom čitavog života pa i u trudnoći. Drugi momenat kada će fizička kondicija biti na proveri je svakako porođaj.

Psiho-fizička  priprema  za porođaj podrazumeva upoznavanje trudnica sa tokom porođaja, vežbama disanja, istezanja, tehnikama usmeravanja pažnje koje omogućavaju da se skrene pažnja sa bolova i misli koje ometaju koncentraciju žene na porođaju, tehnike upravljanja sopstvenim telom radi što efikasnijeg opuštanja mišića i metode relaksacije.

Strah od porođajnih bolova je jedan u nizu strahova koje žena doživljava tokom trudnoće i porođaja. Bolovi za vreme porođaja su jedini prirodni bolovi koji ne signaliziraju da nešto nije u redu, naprotiv oni ukazuju da je porođaj počeo, a njihovo učestalo javljanje i pojačavanje inteziteta znači da se grlić otvara i porođaj bliži kraju. Strah od bolova ima koren u pričama koje žena sluša i koje su često predimenzionirane kao i od nepoznavanja procedure i prostora u kome će se porođaj odvijati ali i gubitka kontrole nad sopstvenim telom.

Porođaj kao prirodan proces koji predstavlja jednu od fizioloških funkcija organizma, trebalo bi da bude bezbolan. Međutim, on se poistovećuje sa bolom, patnjom i mukama. Zahvaljujući takvom doživljavanju od strane žena ali i svih ostalih učesnika u porođaju, sa jedne strane partnera, roditelja, prijatelja ali sa druge strane i zdravstvenih radnika, razvijena je čitava industrija lekova, aparata, preparata za obezboljavanje porođaja.

Često se  zaboravlja na bebu koja neminovno trpi posledice jer  medikamenti preko posteljice dospevaju do nje i nepovoljno deluju istovremeno menjajući prirodan mehanizam porođaja. Kako do sada još uvek nije pronađen lek koji porođaj čini bezbolnim a nema negativne efekte po ženu i bebu, sa velikom ozbiljnošću treba uzeti u obzir efekat određenih tehnika disanja i relaksacije na obezboljavanje porođajnih kontrakcija i njihov pozitivan uticaj na bebu.

Program psihofizičke pripreme za porođaj  ima za cilj da upozna ženu  sa  fazama porođaja , da je nauči   kako da stedi svoju snagu i da sarađuje sa timom akušera. Uz saglasnost izabranog  ginekologa, trudnica bude upućena na psihofizicku pripremu nakon 28. nedelje trudnoće. Trudnice koje su na održavanju trudnoće, koriste  lekove mogu da prisustvuju teorijskom delu i u tom slučaju ne rade fizičke vežbe, vec samo vežbe disanja .

Trudnica treba da održi fizičku kondiciju koju je imala i pre trudnoće, a ako nije imala trebalo bi da je stekne. Vežbe su naročito  usmerene na trbušne, međurebarne i mišiće karličnog dna. Kondicione vežbe se usklađuju sa vežbama disanja koje istovremeno opuštaju , poboljšavaju  plućni kapacitet i samim tim obezbeđuju bolji dotok kiseonika plodu. Upoznaju se trudnice sa vežbama relaksacije i napinjanja.

 

Adekvatna priprema za zdrav i fiziološki porođaj:

 • Da se poboljša i da ostaju u dobroj fizičkoj kondiciji
 • Da se osećaju bolje i zdravije
 • Da se pripremaju za sam čin porođaja,
 • Da nauče šta su pripremne, a šta porođajne kontrakcije, šta su naponi i kako se diše  u porođaju.

Način rada

 • psihofizička priprema organizovana je u prepodnevnim i popodnevnim terminima, a trudnice odluče da li će same ili  sa partnerom da pohađaju pripremu
 • trudnice koje vode trudnoću u drugim zdravstvenim ustanovama koje ne pripadaju Domu zdravlja, mogu sa adekvatnim uputom od strane izabranog ginekologa da učestvuju na časovima u DZ Niš
 • Broj članova je limitiran na 12 pacijentkinja.
 • Termin traje 60 minuta.

 

RASPORED ČASOVA

 • I čas AKUŠERSTVO

praktični deo (prvi tip disanja, fizičke vezbe) teorijski deo GINEKOLOG

 • II čas AKUŠERSTVO

praktični deo (film o porodjaju, fizičke vežbe) i teorijski deo PSIHOLOG

 • III čas DOJENJE

praktični deo (III tip disanja , fizičke vežbe ) i teorijski deo PEDIJATAR

 • IV čas

praktični deo ( disanje,fizičke vežbe ,vežbe napinjanja ) i teorijski deo STOMATOLOG

 • V čas NEGA NOVOROĐENČETA

praktični deo (disanje, fizičke vežbe, vežbe napinjanja ); teorijski deo prvi dan u kući PATRONAŽA

 • VI čas PASIVNO PUŠENJE

Praktični deo – dojenje je najbolje -značaj dojenja – film , disanje, fizičke vežbe

Teorijski deo EPIDEMIOLOG, NUTRICIONISTA

 • VII čas DOJENJE

Praktični deo disanje, fizičke vežbe , vežbe napinjanja

Teorijski deo PATRONAŽA

 • VIII ČAS POSETA PORODILIŠTU

 

Na žalost, postoji i manji broj trudnica koji ne želi ovu vrstu pripreme. Razlozi za to su brojni, od nedovoljne informisanosti do predrasuda da se takvim vežbama može izazvati prevremeni porođaj ili da će porođaj boleti bez obzira na pripreme. Da su pripreme dobre i od koristi potvrdiće jedino trudnice koje su se pripremale i imale puno koristi od toga kao i njihove zdrave bebe. U razgovoru sa trudnicama objasni se da osluškuju svoje telo, ono će im reći koliko mogu, šta im prija i kada treba da prestanu . Kao što je neophodno da se postepeno krene  na početku, tako je dobro da postepeno završava sa vežbanjem. Umerena fizička aktivnost imaće maksimalan efekat ako se sprovodi redovno, a to znači 3-4 puta nedeljno. To naravno ne znači po svaku cenu, ne treba da  se vežba ako se ne osećaju  dobro, ako su suviše umorne (naporan dan na poslu, puno su hodale , išli su tog dana na pregled kod lekara ili nešto sl.). Nekim ženama baš prija vežbanje bez obzira na umor, osećaju se bolje nakon vežbi što je i razumljivo jer se vežbama poboljšava cirkulacija, odnosno izbacuju se toksini i povećava priliv kiseonika.

Pravilna i blagovremeno sprovedena edukacija trudnica može da pomogne u prevazilaženju straha od porođaja i porođajnih bolova. Upoznavanje sa fiziologijom trudnoće i mehanizmom porođaja, nastankom kontrakcija, njihovom ulogom u porođaju i načinima savladavanja žena dobija samopouzdanje koje joj pomaže da porođaj doživi kao prijatno iskustvo, a ne kao neminovnu patnju i bol.

Psihofizička priprema za porođaj koju trudnice mogu da pohađaju u sklopu naše službe  čini sistem vežbi:

 • poboljšanja fizičke kondicije
 • pravilnog disanja za povećanje kapaciteta pluća
 • ovladavanja posebnim tehnikama disanja i usmeravanja pažnje za obezboljavanje kontrakcija
 • zauzimanja određenih položaja kojima se ublažava bol i smanjuje pritisak na matericu tokom porođaja
 • relaksacije, odnosno upravljanja sopstvenim telom radi što efikasnijeg opuštanja
 • tehnike napinjanja kojom se uspešno završava porođaj.

 

Sa psihofizičkom pripremom za porođaj trudnice započinju od 28. nedelje trudnoće uz saglasnost lekara nakon obavljenog pregleda, što podrazumeva da je grlić čvrst i zatvoren i da nema kontrakcija. U protivnom, ako nije indikovano strogo mirovanje, trudnica se ne uključuje u fizički program vežbi već samo u vežbe disanja i relaksacije.

U teorijskom delu se prolazi tok porođaja od momenta kada započne pa do rađanja bebe.

Trudnice dobijaju za njih važne informacije kako bi što aktivnije sarađivale u porođaju, a to su:

 • koji je pravi trenutakt za polazak u porodilište
 • kako razlikovati prave porođajne od pripremnih kontrakcija
 • u kojoj fazi porođaja se nalaze
 • kroz koje procedure će proći u porodilištu
 • kako sebi da olakšaju i pomognu bebi.

U nekim ustanovama je praksa da se u sklopu psihofizičke pripreme obiđu porodilište i boksevi sa bebama kako bi trudnice bile što opuštenije kada dođu na porođaj znajući već kako tamo izgleda. Nekada i na izgled banalne informacije kao što su gde će držati svoje lične stvari koje ponesu ili da li će videti medicinsko osoblje dok leže na stolu mogu znatno da utiču na osećaj sigurnosti.

Poznavanje procedura pripreme (pregled, klizma, brijanje) i rutinskih intervencija (dodavanje lekova, prokidanje vodenjaka, epiziotomija) obezbediće bolju saradnju porodilje što skraćuje vreme trajanja porođaja pa time psihofizička priprema ima i preventivni karakter.

 

Priprema za buduće očeve

Sve veći broj budućih očeva želi da prisustvuje  rođenju deteta. U Niškom porodilištu  omogućeno je prisustvo oca na porođaju .

Potrebno je da partner:

 • Pohađa najmanje 70% teoretskog dela pripreme
 • Da bude adekvatno informisan o toku porođaja
 • Da ima uredne briseve

 

 

 

 

 

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više