fbpxTrudnoca Dobro je znati Prave i lažne kontrakcije u trudnoći

Prave i lažne kontrakcije u trudnoći

Svaka trudnica zna da će pred porođaj uslediti kontrakcije. Međutim, nije retkost da neke trudnice osete ,,kontrakcije’’ u ranoj trudnoći, što ne bi smeo da bude slučaj. Ipak. to mogu biti lažne kontrakcije.

KAKO RAZLIKOVATI PRAVE OD LAŽNIH KONTRAKCIJA?

Kontrakcije podrazumevaju stezanje materice koje, kod pravih kontrakcija, postaju ritmičke i sve učestalije i izazivaju širenje cerviksa kada dođe vreme porođaja.

Lažne kontrakcije ili Brekston-Hiksove kontrakcije takođe uključuju stezanje materice, ali ne izazivaju širenje cerviksa. Nažalost, lažne kontrakcije ipak mogu biti opasne i izazvati prevremni porođaj stimulišući otvaranje cerviksa pokretanjem materice.

Prave kontrakcije se neće pojaviti pre 37. nedelje, jer se tek tada računa terminski porođaj. Lažne kontracije koje se pojavljuju ranije moraju se kontrolisati i sprečiti kako ne bi došlo do prevremenog porođaja.

Sa lažnim kontrakcijama treba biti oprezan i nikako ih ne smete zanemariti. Čim posumnjate na kontrakcije obratite se svom ginekologu kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju.

KAKO SPREČITI LAŽNE KONTRAKCIJE?

Pre svega treba da znate da lažne kontrakcije nisu deo svačije trudnoće. Zapravo, ne može se utvrditi koja žena ima predispozicije za lažne kontrakcije. S obzirom da je svaka trudnoća individualna, drugačija i jedinstvena, tako se lažne kontrakcije ponekad pojave a ponekad žene ni ne znaju za njih.

Kao što smo već rekli, važno je da se na vreme obratite vašem ginekologu i da shvatite ozbiljnost problema lažnih kontrakcija. S druge strane, ne smete se opteretiti negativnim mislima o lažnim kontrakcijama jer one nisu uobičajeni deo trudnoće. Takođe, čak i da dođe do njih, kontrakcije se mogu regulisati na vreme pe će i trudnoća proći bez komplikacija.

Jedan od uzroka lažnih kontrakcija može biti i stres, zato izbegavajte stresne situacije i emotivne napore. Poštujte preporuke lekara i ne uzimajte terapiju ,,na svoju ruku’’. Pored toga, ne koristite nikakve alternativne metode jer to može da pospeši dodatne kontrakcije.

Od velike važnosti je da vodite računa o svom zdravlju, hidrataciji i balansiranoj ishrani. Bitno je da svakodnevno unosite neophodne količine vitamina i minerala koje će vam vitaminski suplemet Femibion omogućiti, pored regulisane ishrane.

Ne zaboravite da uživate u svakom danu trudnoće jer to je najvažnije. Odmarajte, opuštajte se i radite ono što volite kako bi vaša trudnoća bila jedan od najlepših perioda života.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više