fbpxTrudnoca Dobro je znati Post u trudnoći – da ili ne?

Post u trudnoći – da ili ne?

Vreme praznika podrazumeva verske običaje i protokole koje mnogi strogo poštuju. U njih se, između ostalog, ubraja i post.

Žene koje su pre trudnoće poštovale svih 40 dana posta  ili postile svaku sredu i petak, sada se pitaju da li je u redu da i u trudnoći isto rade. Ovo nije versko pitanje, već pitanje zdravlja majke i deteta.

Trudnoća zahteva zdravu i izbalansiranu ishranu, a post podrazumeva odsustvo mesa, jaja, masti, mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane. Zato trudnice ne bi trebalo da poste više od dva dana, a na vodi ne bi trebalo da poste uopšte.

Nutrijeti koje majka unosi kroz raznovrsnu ishranu bebi daje ono neophodno za rast i razvoj. Tokom posta, zbog ograničenog unosa određenih namirnica, može doći do nakupljanja ketona (nastaju kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju), jer post brzo rezultira hipoglikemijom (nagli pad šećera u krvi), odnosno niskim nivoom insulina. Ketoni nemaju štetan uticaj na majku ali prolaze kroz placentu i utiču negativno na razvoj bebinog mozga.

Post na vodi se ne preporučuje jer se tada dešava detoksikacija majčinog organizma. Svi toksini ulaze u krv kako bi se daljom filtracijom izbacili iz organizma, ali tokom trudnoće dotokom krvi toksini odlaze u bebin organizam i zahvataju njene organe.

Ukoliko ipak odlučite da se pridržavate dvodnevnog posta izuzetno je važno da se hidrirate i jedete dosta voća i povrća. Majka ne sme da gladuje jer onda gladuje i beba. Uključivanje adekvatnog dodatka ishrani, kao što je Femibion, je od velike važnosti, a posebno u danima posta. Femibion obezbeđuje optimalan broj vitamina i minerala i majci i bebi.

Takođe, povrće i voće koje majka jede u toku posta treba da bude raznovrsno i raznobojno kako bi svoj orgaizam snabdela neophodnim nutrijetima. Zdrave slatkiše možete same da napravite. Na primer,  napravite slatke kuglice tako što ćete sjediniti mlevene lešnike i urme ili jednostanvno ispecite bundevu i zasladite je medom.

Najvažnije od svega jeste da umete da slušate sebe i svoje telo, pa ukoliko postoje naznake da niste spremne da fizički izdržite ta dva dana posta, onda to ne treba da činite. Vaše zdravstveno stanje i zdravlje vaše bebe je prioritet. Nakon porođaja i perioda dojenja se možete  vratiti svojim uobičajenim navikama vezanim za post.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više