fbpxTrudnoca Na poslu Porodiljsko odsustvo: saznajte Vaša prava i počnite da planirate

Porodiljsko odsustvo: saznajte Vaša prava i počnite da planirate

Znači, trudni ste – čestitamo i dobrodošli na početak ove potpuno nove, uzbudljive faze u Vašem životu! Naravno, trudnoća menja sve pa se verovatno već pitate šta će to značiti za Vas na poslu. Srećom, postoje zakoni koji štite Vaša prava i pomažu Vam da dobijete adekvatno vreme da se pripremite za materinstvo i naviknete na to da ste novopečena mama.

Imate pravo na razumno plaćeno odsustvo zbog nege deteta. Takođe ste zaštićeni od otkaza ili od toga da postanete tehnološki višak zbog trudnoće i Vaš poslodavac ne može da menja ulove ugovora bez Vaše saglasnosti. Čim kažete svom poslodavcu da ste trudni, on mora da proceni zdravstvene i bezbednosne rizike za Vas i izvrši potrebna prilagođavanja.

Porodiljsko odsustvo

Dobre vesti su da bez obzira na to koliko dugo radite ili da li ste stalno zaposleni ili na određeno, imate pravo na porodiljsko odsustvo. To može da počne bilo kada od 11. nedelje pre termina ali Vaš poslodavac može da traži da ono počne četiri nedelje pre tog datuma.

Obavezno je odsustvo bar dve nedelje nakon rođenja bebe ali celo odsustvo zapravo traje 52 nedelje! Tokom tog vremena zadržavate prava zaposlenih kao što su plaćeni odmor i penziono osiguranje.

Planiranje povratka na posao

Imate pravo da se vratite na potpuo isto radno mesto koje ste ostavili ako se vratite u roku od pvih 26 nedelja ali ako se vratite nakon tog vremena imate pravo da se vratite na to radno mesto samo ako je ono slobodno. U suprotnom poslodavac mora da Vam da sličan posao sa istom platom i uslovima. Tako da Vi sada možda želite da razmislite o tome koliko Vam je to bitno i pravite planove u skadu sa tim. Vredno je proveriti koliku porodiljsku naknadu možete da očekujete pošto to može da utiče na Vašu odluku.

Ali, možda ćete želeti da iskoristite sjajno novo pravo koje Vam dozvoljava da podelite svoje porodiljsko odsustvo sa partnerom. To Vam daje šansu da se vratite na posao ranije dok Vaš partner čuva bebu kod kuće – a možete čak i menjati uloge tokom 52 nedelje.

Koje su moje odgovornosti?

Da biste obezbedili sva prava, morate da obaveštavate svog poslodavca. na primer, imate pravo na odsustvo zbog nege deteta ako ste obavestili poslodavca da ste trudni.

Takođe, morate da podelite novosti sa poslodavcem bar 15 nedelja pre početka terminske nedelje da biste imali pravo na porodiljsko odsustvo i naknadu. Dok ne morate da kažete da li nameravate da uzmete svih 52 nedelja ili ne, morate svog poslodavca da obavestite osam nedelja unapred ako želite da se vratite ranije i regularno obaveštenje o otkazu ako odlučite da se ne vratite. Ali, možda je dobra ideja da sa poslodavcom prilično često budete u kontaktu da biste bili sigurni da ste u toku sa novim dešavanjima i šansama dok ste odsutni.

Napominjemo da nismo uvek u mogućnosti da obezbedimo sve zakonske informacije u svim tačkama ali uvek možete za detaljnije informacije da posetite internet stranicu vlade Vaše države kao što je https://www.gov.uk/browse/childcare-parenting

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više