fbpxTrudnoca Polne bolesti i trudnoća

Polne bolesti i trudnoća

Tema polnih bolesti je vrlo delikatna za svaku seksualno aktivnu osobu, a pogotovo za trudnice i one koji planiraju trudnoću. Čini se da ne možemo u potpunosti biti informisani o uzrocima i posledicama polnih bolesti jer su one ,,tihe’’ i simptomi se najčešće kasno uoče.

Kako zaštiti od polnih bolesti?

PLANIRANJE TRUDNOĆE

Pre svega, preporučuje se redovno korišćenje zaštite u vidu prezervativa, pogotovo ako često menjate partnere. Takođe, budete otvoreni povodom teme polnih bolesti i razgovarajte sa partnerom o tome kako biste oboje bili sigurni u tom odnosu.

Kada planirate trudnoću, pored svih priprema koje obavljate, ne bi bilo loše da uradite testove na polne bolesti. Možda mislite da nema potrebe za to jer vodite računa i već duže vreme ne menjate partnera, ali intimni odnos nije jedini način za polno prenosive bolesti.

  • HPV (Human papiloma virus) se prenosi preko kože, bilo da neko dodirne bradavicu ili područje koje je okružuje. Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti.
  • Molluscum Contagiosum se prenosi preko kože ili čak “kreveta” u solarijumima.
  • Trihomonijaza je polna bolest koju izaziva virus koji može da preživi na neživom objektu prilično dugo nakon što ga je zaražena osoba dodirnula. Može da se prenese premo stvari kao što je prljavi peškir.
  • Herpes može da se prenese poljupcem ili deljenjem brijača ili neopranog posuđa.

Ukoliko ste zaraženi nekim od virusa koji izazivaju polne bolesti neophodno je da se što pre uključite u proces lečenja. Neke polne bolesti kao što su Hlamidija, Gonoreja, Sifilis, Trihomonijaza mogu biti lečene i izlečene sa antibioticima koji su bezbedni i u trudnoći i u periodu planiranja. Nažalost, genitalni herpes, Hepatitis B ili HIV se ne leče, ali u nekim slučajevima mogu da budu tretirani lekovima ili drugim preventivnim merama kako bi se smanjio rizik od prenošenja infekcije na bebu.  Ako je jedan partner zaražen i drugi mora pristupiti procesu lečenja jer su velike šanse da možda nema infekciju trenutno ali nosi klicu virusa u sebi.

 

TRUDNOĆA

Dešava se da neke žene tek u trudnoći otkriju da su zaražene nekim od virusa polnih bolesti. U tom slučaju proces lečenja je isti kao i u periodu planiranja: pod nadzorom i uz konsultacije lekara.

Morate znati da polne bolesti nisu nimalo bezazlene i da je i za vas i dete najbolje da ozbiljno shvatite lečenje istih kako bi trudnoća protekla bezbedno i u najboljem redu.

Takođe, trudnoća nije nikakva zaštita od polnih bolesti tako da se infekcija može desiti i u toku trudnoće. Zato vi i vaš partner morate biti oprezni i sigurni u seksualnom odnosu.

Polne bolesti u trudnoći nose ozbiljan rizik i posledice za majku i bebu. Pre svega, mogu izazvati različite komplikacije u trudnoći pa čak da dovedu i do pobačaja. Posledice polnih bolesti na sam plod mogu se uočiti u poodmakloj trudnoći ili čak nekoliko meseci i godina života. Često deca zaraženih roditelja nose isti taj virus. Pored toga infekcija u trudnoći predstavlja smetnju za rast i razvoj ploda te može doći do različitih anomalija.

Suplementi za trudnice su važni jer organizam snabdevaju neophodnim vitaminima i mineralima, podižu imunitet i ubrzavaju proces lečenja. Femibion je najprodavaniji suplement za trudnice u Srbiji i Evropi, koji sadrži aktivnu folnu kiselinu i Metafolin pružajući i mami i bebe sve neophodne nutritivne vrednosti u svim fazama trudnoće.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više