fbpxTrudnoca Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena je važna prekretnica u razvoju deteta jer podrazumeva da je dete prošlo kroz određene razvojne stadijume, kao što su stabilno sedenje, stajanje bez podrške, komuniciranje glasovima, znakovi potvrđivanja i odbijanja, kao i svesnost sebe i svoje okoline. Dete koje je spremno da pređe iz pelena na nošu ili adapter ume da ukaže na svoju fiziološku potrebu i da je iskontroliše. Ne može se očekivati od deteta koje još uvek nije progovorilo nijednu jasnu reč da bude spremno za nošu. To ne znači da dete zaostaje u razvoju već svako dete ima autentičan razvojni put.

 

Kada je vreme za odvikavanje od pelena?

Pravo vreme za odvikavanje od pelena i navikavanje na nošu jeste onda kada roditelj prepozna da je dete spremno na to. To se najčešće dešava između prve i treće detetove godine. Odvikavanje od pelena je jedna od odlika zrelosti deteta. Odlaganje može nepovoljno uticati na detetov emotivni razvoj jer pelene, poput dojenja, predstavljaju važan faktor u emotivnom razvoju. U ovom periodu dete se prvi put susreće sa zahtevima sredine, a to je da nauči da kontroliše pražnjenje fecesa. Psiholozi tvrde da ovaj čin može u velikoj meri uticati i na razvoj ličnosti deteta pa je zbog toga važno da se dogodi u optimalnom trenutku, ni prerano, ni prekasno. Trajanje ovog procesa je vrlo individualno.

 

Kako dete odviknuti od pelena?

Pre svega morate se naoružati strpljenjem i tolerancijom, ovaj period je vrlo izazovan. Biće nervoze i s jedne i s druge strane, kao i suza, noći sa mokrom posteljinom i dani sa mokrom odećom i punom mašinom veša. Kupaćete se češće nego obično, na to budite spremni.

Za šta god da se odlučite, za adapter za wc šolju ili nošu, morate se informisati o tome šta je prikladno za uzrast i težinu vašeg deteta. Ukoliko je dete mlađe verovatno ćete izabrati nošu, dok ćete kod većeg deteta izabrati adapter. Adapteri su pogodni za veću decu jer više odgovaraju njihovoj konstituciji, dok su noše za malce. U oba slučaja pažljivo birajte, jer ukoliko se desi da npr. izaberete neadekvatnu nošu može se dogoditi da pukne ili uštine dete što može izazvati averziju i odbijanje.

Pomoćnik u ovom periodu su ,,pants’’ pelene i gaćice za odvikavanje od pelena. ,,Pants’’ pelene su dobar početak jer se navlače kao gaćice i dete polako počinje da se navikava na oblačenje gaćica. Gaćice za odvikavanje od pelena su pamučne i sa unutrašnje strane imaju gumirano platno te mogu kratko da zadrže manju količinu tečnosti. Dobro je da detetu ponudite da samo navuče gaćice kako bi se osetilo samostalno i počelo to da praktikuje.

Dete postepeno navikavajte da sedi na noši, prvo obučeno a potom i bez odeće, da bi razumelo kako se noša koristi. Simulirajte zvuk žuborenja vode kako biste mu pomogli da mokri.  Idite sa njim do mesta gde je noša kako bi stvorilo naviku da odšeta do tamo kada mu se vrši nužda. Bilo bi dobro da neko vreme noša bude na vidljivom mestu kako bi dete povezalo da je to deo svakodnevnice.

Kada se prvi put desi da dete zaista mokri direktno u nošu obavezno ga pohvalite i nagradite kako bi shvatalo da je nešto dobro uradilo i da treba tako i u buduće. Ponovite to još dva-tri puta, ali nemojte više od toga kako dete ne bi očekivalo nagradu svaki put. Nagrada je u početku stimulans za uspostavljanje ove navike, dok će mu kasnije postati normalna stvar.

Iako će vas mnogi savetovati da animirate dete tako što ćete mu dati da gleda crtaće ili da se igra dok sedi na noši, pokušajte ipak da izbegnete taj put. Dete ne sme da doživljava nošu kao mesto za igru.

 

Montesori fraze za uspešno odvikavanje od pelena

Marija Montesori je osmislila 8 fraza za odvikavanje od pelena:

  1. fraza : “Mokra ti je pelena, hajde da je presvučemo.”

Fraza koja ima za cilj da dete uputi o telesnim funkcijama, njihovih dešavanja i svesnost o samom telu. Ova fraza takođe motiviše dete da aktivno učestvuje u presvlačenju i daje mu jasnu poruku kada je to potrebno.

 

  1. fraza: “Vidi koliko čvrsto stojiš, sigurno možemo presvući pelenu a da ni ne sedneš! Hajde da probamo!”

Ova fraza dolazi na red kada dete stoji stabilno i podrazumeva da se dete navikava stojećki da se presvlači. To kod deteta stvara naviku kako treba da funkcioniše prevlačenje.

 

  1. fraza: “ Pokušaj sam/a da se skineš, molim te.”

Princip molbe daje detetu na značaju i ono postaje svesno da će roditelj biti zahvalan za njegove samostalne postupke. Osećaj samostalnosti motiviše dete na dalje korake, a presvlačenje tako i treba da fukcioniše.

 

  1. fraza: “Da li želiš da probaš da koristiš nošu?”

Još jedna fraza kojom se dete oseća bitno jer aktivno učestvuje. U prvobitnom periodu verovatno će odgovor biti NE, ali vi ne treba da odustajete. Učestalim ponavljanjem pitanja detetu se menja mišljenje i dolazi do odgovora DA.

 

  1. fraza: “ Vreme je da pokušamo da koristimo nošu.”

Ovako se detetu ,,nameće’’ obaveza, ali se ne opterećuje da ne bi stvorilo odbojnost prema ovom predmetu. Dešavaće se odbijanje ali se detetu nudi izbor da možda nešto prvo voljno uradi (igra se npr.) a posle isproba nošu.

 

  1. fraza: “Bravo, koristiš nošu kao što to i mi radimo (mama i tata)!”

Dete se ugleda na roditelje i želi da radi što i oni, tako da ova fraza utiče kao motivacija. Dete dobija poruku da je dobro to što radi jer misli da je dobro sve što rade mama i tata. To će ga pokrenuti da ponavlja isti postupak i bude na noši.

 

  1. fraza : “Spreman-na si da skinemo pelene.”

Ovako predočavate detetu da je dovoljno veliko da se odrekne pelene. Pričajte mu priče kako velika deca kao što je ono ne treba da nose pelene jer mogu da se ojedu i pelene više nisu dobre za higijenu. Uputite ga u stvari koje su bitne za održavanje higijene jer to je bitna stavka u razvoju.

 

  1. fraza:  “Odeća ti je mokra, mislim da je vreme da se presvučeš, šta ti kažeš?”

Fraza koja će sigurno biti korištena najčeće,  jer dete će najčešće promašiti tajming mokrenja u fazi odvikavanja od pelena. Vi nikako ne smete da vičete na njega i da ga grdite jer budite sigurni da ono to ne radi namerno već nesvesno, ne znajući još uvek kako ova potreba fukncioniše. Budite smireni  i pokušajte da razumete da  detetu treba vremena da prevaziđe pelene.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Odvikavanje od pelena
Odvikavanje od pelena je važna prekretnica u razvoju deteta jer podrazumeva da je dete…
Pročitajte više
Kako održati bliskost sa partnerom nakon dolaska bebe?
Tokom trudnoće zamišljamo kako ćemo uživati u toplini porodičnog doma, kako će nam biti…
Pročitajte više
Uticaj oksidativnog stresa na nastajanje infertiliteta
Prilikom ispitivanja i lečenja infertiliteta, tražeći moguće uzroke, ispitujemo i način života, ishrane i…
Pročitajte više