fbpxTrudnoca Dobro je znati Najčešće infekcije u trudnoći

Najčešće infekcije u trudnoći

Infekcije kod trudnica su veoma česta komplikacija trudnoće. 

Faktori koji utiču na ishod infekcije kod trudnica su stanje imuniteta majke i ploda, gestacijska  starost, put i način širenja infekcije i svakako virulencija i broj patogenih agenasa. Na dva načina infekcije u  trudnoći se mogu širiti, ascendentno sa donjih delova genitalnog trakta prema plodovim ovojcima i tako se najčešće šire bakterijske infekcije.

Virusne infekcije i protozoa (toksoplazma) šire se hematogeno i preko placente prelaze sa majke na plod tj. transplacentarna transmisija. Ishod infekcije u trudnoći je različit  i zavisi u kom periodu trudnoće se desi infekcija, kakva je imunološka sposobnost majke i ploda i svakako  zavisi od virulencije  i broja patološkog agensa. U ranim trudnoćama se dešavaju  spontani pobačaji, plod se prestane razvijati, a u kasnijoj trudnoći se javlja intrauterusni zastoj u rastu ploda, prevremeni porođaj i rađanje ploda sa  urođenim malformacijama i kongenitalnim infekcijama.

Različiti uzročnici izazivaju infekcije kod trudnica, a najčešće su to virusi, razne bakterije i protozoe od kojih je najčešća toksoplazma gondii. Virusi su najčešći izazivači infekcija u  trudnoći i potvrđeno je oko 400 virusa koji mogu biti izazivači te infekcije. Oni se najčešće prenose hematogeno, tj. transplacentarno.

Najčešće virusne infeckije kod trudnica su citomegalovirusna infeckija (CMV), Rubella, HSV1 i 2, HIV, HPV, Parvo B 19, Hepatitis B i C, dok su ostali virusi ređe zastupljeni.

Neretko se dešava i infekcija Toxoplazmom  gondii i  ona kao i virusne infekcije nastaju transplacentarno i mogu izazvati teške infekcije kod ploda, naročito ako se javi u ranoj  trudnoći.Važno je otkriti infekciju na vreme kod majke i ako se dijagnostikuje rano infekciju treba ekspektativno kontrolisati trudnoću, odrediti majci terapiju i pratiti razvoj ploda ultrazvučno.

Bakterijske infekcije nastaju tako što se infekcija širi ascendentno, tj. sa donjih delova genitalnog trakta prema plodovim ovojcima i dalje prema unutrašnjosti materice i ako izazove infekciju majke, najčešće dolazi do prevremenog prskanja plodovoh ovojaka i prevremenog porođaja. Razne bakterije uzrokuju ove infekcije kod  trudnica, mnoge aerobne i anaerobne, bakterijska vaginoza, hlamidija trahomatis, mikoplazma hominis, ureplazma urealitika, listeria monocitogenes i  druge.

Posebno se treba osvrnuti na bakteriju Streptococcus grupe B koja ne izaziva teške infekcije kod majki, a ako se nađe kod trudnice na genitalnom traktu u momentu vaginalnog porođaja može kod ploda da izazove teške infekcije.

U mnogim razvijenim  zemljama uveden je skrining za ovu bakteriju (GBS) i radi se od 35-37  nedelje gestacije i od tada je smrtnost novorođenčadi mnogo manja nego pre skriniga.U  slučaju da se žena porađa vaginalno a ima ovu bakteriju u genitalnom traktu nakon porođaja kod  novorođenčeta se može razviti teška infekcija na plućima, mozgu a opisani su i smrtni slučajevi zbog nastale sepse. Ako imamo pozitivan nalaz na GBS kod porodilje a porađa se vaginalno uvek je od velikog značaja da se to zna i da se novorođenčetu nakon rođjenja preventivno da  antibiotik, na prvom mestu  iz grupe penicilina. U slučaju alergije na penicilin daju se cefalosporini ili eritromicin.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Vodič za trudnice na proslavama
Svaka trudnica želi da bude deo društva kao i svi ostali, ali dešava se…
Pročitajte više
Mastitis - uzrok i lečenje
Jedan od prvih saveta za buduće ili novopečene majke je: ,,Vodi računa da ne…
Pročitajte više
Uticaj oksidativnog stresa na nastajanje infertiliteta
Prilikom ispitivanja i lečenja infertiliteta, tražeći moguće uzroke, ispitujemo i način života, ishrane i…
Pročitajte više