fbpxTrudnoca Dobro je znati Mitovi i činjenice o ishrani i suplementaciji u trudnoći

Mitovi i činjenice o ishrani i suplementaciji u trudnoći

Pravilna ishrana tokom trudnoće je neophodna za pravilan rast i razvoj bebe u materici. Odgovarajuće navike u ishrani i adekvatan unos hranljivih materija je nešto što bi bilo idealno usvojiti još pre trudnoće, ali i tokom trudnoće nije kasno da počne snabdevanje balansiranom mešavinom hranljivih sastojaka, koja može povećati plodnost pre trudnoće, a tokom trudnoće održavati zdravlje, poželjnu telesnu masu, prevenirati neke od komplikacija trudnoće i porođaja.

Bez sumnje se može reći da je trudnoća period u životu kada navike u ishrani direktno utiču na drugu osobu. Uključivanje raznovrsnog ukusnog povrća, integralnih žitarica i mahunarki, nemasnih proteina i druge zdrave hrane u svoj plan ishrane pre i tokom trudnoće će bebi dati dobru predispoziciju za dalji rast i razvoj nakon rođenja.

Pored pravilne ishrane koju ništa ne može zameniti, u trudnoći su trudnicama dostupni i razni preparati u vidu suplementa koji mogu nadoknaditi bitne materije koje možda nisu u dovoljnoj meri unete putem hrane.

Ono što može napraviti pometnju i dovesti trudnicu u nedoumicu u vezi pravilne ishrane i suplementacije su razni mitovi i neproverene informacije za koje trudnica čuje od rodbine, prijateljica, ili preko interneta, a koji nemaju realno utemeljenje. U daljem tekstu su neki od njih.

 

Ishrana

  1. Mit: Kada je žena trudna trebalo bi da jede za dvoje.

Činjenica: Istina je da se potrebe za hranljivim materijama povećavaju, ali potrebe za energijom se povećavaju samo za oko 300 kalorija dnevno tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće. Često prejedanje može dovesti do prekomernog povećanja telesne mase i razvoja komplikacija koje su u vezi s tim.

  1. Mit: Manje dobijanje na težini tokom trudnoće će olakšati porođaj.

Činjenica: Majke koje ne dobiju dovoljno na težini tokom trudnoće i ostanu podhranjene stavljaju svoje bebe u opasnost od ozbiljnih komplikacija kao što je prevremeni porođaj, koji može izazvati probleme sa plućima i srcem.

  1. Mit: Ako dobijete odgovarajuću težinu tokom trudnoće, ništa od toga neće biti debljanje.

Činjenica: Zdrava trudnoća uključuje i skladištenje masti. Telo koristi ovaj višak masti kao energiju tokom porođaja i dojenja.

  1. Mit: Trudnice žude samo za hranom koja je potrebna njihovom telu.

Činjenica: Trudnice mogu da žude za hranom bilo koje vrste i prema tome žudnja ne bi trebalo da bude jedini pokazatelj nutritivnih potreba.

  1. Mit: Zdrava trudnica neće imati gastrointestinalne tegobe.

Činjenica: Mučnina, pojačana kiselina u želucu i opstipacija su tegobe koje će pogoditi trudne žene bez obzira na zdrav život. Međutim, žene koje redovno jedu zdravu hranu, piju puno vode, redovno vežbaju i izbegavaju višak šećera i masti mogu značajno smanjiti ove neprijatne simptome.

 

Suplementacija

1.     Mit: Prenatalni vitamini su samo za trudnice koje se pridržavaju vegetarijanske dijete.

Činjenica: Dugotrajna vegetarijanska ishrana može dovesti do nedostataka omega-3, vitamina B12, gvožđa, folne kiseline i kalcijuma, delom zbog niže bioraspoloživosti hranljivih materija u biljkama. Ipak, razna referentna udruženja preporučuju svim trudnicama, ne samo onima na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, da uzimaju prenatalne vitamine, što je siguran i lak način da se poboljšaju šanse da se beba optimalno razvija.

2.     Mit: Svi prenatalni vitamini su isti.

Činjenica: Bioraspoloživost vitamina i minerala značajno varira između preparata. Na primer, aktivni oblik folne kieline poznat kao metil-folat ima bolju iskoristljivost u organizmu. Neki preparati za razliku od drugih sadrže I omega 3 masne kiseline, značajne za razvoj nervnog sistema bebe.

3.     Mit: Suplementi nemaju nikakvu ulogu u razvoju bebe, te ih ne treba ni koristiti.

Činjenica: primena određenih suplemenata može biti od značaja za prevenciju određenih anomalija bebe. Na primer – primena folne kiseline ima značajnu ulogu u prevencija nastanka defekata nervne cevi kod beba, tj. spine bifide. Suplementacija kalcijumom preventivno deluje na razvoj koštanih defekata kod bebe, gvožđe sprečava nastanak anemije i sledstvene probleme, dok omega 3 masne kiseline imaju značaja za pravilan razvoj mozga i oka kod bebe.

4.     Mit: Loše navike u ishrani u trudnoći mogu se popraviti uzimanjem prenatalnih vitamina.

Činjenica: Iako će žene koje ne dobijaju dovoljno hranljivih sastojaka samo iz svoje ishrane verovatno imati koristi od uzimanja prenatalnih vitamina ipak ne postoji zamena za pravu i raznovrsnu  ishranu iz prave hrane.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više