fbpxTrudnoca Dobro je znati Kako se nositi s uobičajenim stanjima u trudnoći?

Kako se nositi s uobičajenim stanjima u trudnoći?

Mučnina

Do 80% žena ima (jutarnje) mučnine sa simptomima poput mučnine i povraćanja u 1. trimestru. Iako je svaka žena drugačija, neki od ovih saveta vam mogu pomoći.

 • Klonite se mirisa i hrane od koje vam je muka.
 • Pokušajte sa drugačijom hranom i pićima da vidite da li će se vaši simptomi ublažiti. Iskustva nekih žena govore da napitak od đumbira ili suvi krekeri odmah posle buđenja ujutro pomažu!
 • Jedite male porcije redovno tokom celog dana.To može da vam pomogne da olakšate ili izbegnete mučnine.
 • Jedite hranu koja nema puno masnoća i koja se lako vari, kao što je hleb, pirinač i testenine. Ili pokušajte sa visoko proteinskim obrokom poput tvrdog sira.
 • Izbegavajte masnu, začinjenu hranui povrće koje vas nadima.
 • Pijte dovoljno vode kako biste bili dovoljno hidrirani.
 • Pokušajte da uzimate dodatke ishrani za trudnoću noću, jer bi to moglo da vam pomogne, ako patite od simptoma jutarnje mučnine.4

 

Gorušica

Gorušica je uobičajena u 2. i 3. trimestru pošto vaša beba raste i dodatno pritiska već usporen sistem za varenje. Pratite sledeće savete koji bi vam mogli doneti kratko olakšanje.

 • Jedite redovno male obroke kako biste izbegli preopterećenje svog sistema za varenje.
 • Izbegavajte prženu, začinjenu ili jaku hranu koja može da iritira vaš želudac.
 • Pijte manje tečnosti tokom obroka kako biste izbegli nadimanje. Umesto toga pijte više tečnosti između obroka.
 • Ostanite da sedite ili prošetajte posle obroka − nemojte da legnete nekoliko sati.
 • Nosite širu odeću.
 • Spavajte na nekoliko jastuka tako da vam stomak bude niže od glave.
 • Uzmite sredstvo protiv gorušice koje sme da se koristi tokom trudnoće, kao što je Rupurut, koje možete naći u lokalnoj apoteci ili prodavnici.

 

Zatvor

Kombinacija pojačanog lučenja hormona, smanjene aktivnosti i prisustva bebe koja raste, može dovesti do pojave zatvora. Ne uzimajte laksative osim ako vam doktor nije dozvolio. Umesto toga prilagodite svoju ishranu i način života.

 • Jedite puno hrane koja je bogata vlaknima poput integralnih žitarica, voća i povrća. Nutricionisti preporučuju da konzumiramo 30 g vlakana svakog dana.
 • Pijte mnogo vode,kako biste omogućili čišćenje svog organizma.
 • Redovno vežbajte – opuštena šetnja na početku dana može biti korisna.

 

Hrana − želja i gađenje

Vaši ukusi se mogu menjati tokom trudnoće. Može se desiti da jednostavno ne možete da se najedete određene hrane, a da drugu uopšte ne možete da podnesete! Obično to nije problem, osim ako niste razvili ukus za neuobičajenu hranu. Ukoliko ste zabrinuti, konsultujte se sa svojim ginekologom.

 

Važni dodaci ishrani kao pomoć u vašoj trudnoći

Biće vam potrebno više vitamina, minerala i drugih hranljivih materija kako biste pomogli bebin razvoj − može biti teško uneti ih samo kroz ishranu.

Trudnoća je veoma zahtevna prema vašem telu. Biće vam potrebno više vitamina, minerala i drugih hranljivih materija kako biste pomogli bebin razvoj − može biti teško uneti ih samo kroz ishranu.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više