fbpxTrudnoca Dobro je znati Kako sačuvati zube u trudnoći? – Oralno zdravlje u trudnoći

Kako sačuvati zube u trudnoći? – Oralno zdravlje u trudnoći

Zubi i desni su u toku drugog stanja izuzetno podložni promenama i veoma je bitno da ih održavate na pravi način. Ne samo zbog vlastitog zdravlja i higijene, već i zbog razvoja Vaše bebe.

Zdravlje zuba u trudnoći je potrebno držati pod kontrolom, jer se usled hormonalnih promena povećava rizik od raznih oboljenja. Što se tiče zdravlja deteta postoji veza između oralnih bolesti i prevremenog porođaja. Istraživanja su utvrdila da su čak 18 odsto prevremenih porođaja povezani sa lošim oralnim zdravljem.

Još jedna komplikacija kod samih beba koja može biti uzrokovana lošim oralnim zdravljem majke je neadekvatna težina deteta pri rođenju. Ukoliko imate problema sa zdravljem zuba povećavate rizik da Vaše dete bude rođeno sa manjom kilažom od preporučene, a usled toga kasnije mogu nastati mnoge komplikacije.

PRE TRUDNOĆE

Kao što je potrebno pripremiti se i na neke druge načine za trudnoću treba misliti i o svojim zubima. Ukoliko planirate trudnoću zakažite pregled kod stomatologa.

Tada ćete moći da potpuno očistite i popravite svoje zube, te poboljšate zdravlje desni ukoliko je to potrebno. Ako postoje neki problemi sa oralnim zdravljem, treba ih rešiti pre same trudnoće.

ORALNO ZDRAVLJE U TRUDNOĆI

Kada idete kod stomatologa obavezno mu naglasite da ste trudni, a sve zahvate na zubima koji nisu hitni poželjno ostavite za period nakon porođaja. Takođe je neophodno da informišete svog lekara o vašem načinu života i preparatima i lekovima koje uzimate.

Na osnovu toga koje lekove ili dodatke ishrani koristite, lekar bi mogao da promeni svoje viđenje Vašeg stanja i promeni Vam tretman ili terapiju.

Mnoge buduće mame odluče da jednostavno preskoče redovne kontrole zuba kada su trudne, ali za to ne postoje razlozi. Naprotiv, oralno zdravlje u trudnoći je mnogo krhkije nego inače i treba ga što brižljivije čuvati. Nega zuba u trudnoći ne podrazumeva samo redovnu higijenu i pranje, već i redovne preglede i konsultacije sa stomatologom.

Potrebno je da se zubi u trudnoći redovno pregledaju, a ne treba bežati ni od pregleda putem rendgena, pošto savremene metode omogućavaju potpunu izolaciju ostalih delova tela pri redngenskom snimku glave.

Možda ćete se susresti sa mišljenjima da redngensko snimanje zuba tokom trudnoće može biti štetno, ali takvi problemi su zahvaljujući savremenim metodama postali prošlost.

PROBLEMI SA DESNIMA

Posebno su bitni pregledi koji se tiču desni, s obzirom da hormonske promene koje se dešavaju u Vašem telu najviše utiču na taj deo usne duplje. Trudnički gingivitis je bolest na koju posebno treba obratiti pažnju.

U slučajevima trudničkog gingivitisa tkivo desni postaje tamnije boje i naduveno, te krvari pri dodiru. Ekstremni slučajevi ove bolesti zahtevaju i medicinsko lečenje, ali u slučaju manjih upala redovnom zubnom higijenom ćete ponovo povratiti željeno stanje svojih desni.

POVRAĆANJE JE RIZIK

Već smo mnogo puta pisali o povraćanju u trudnoći. Iako je to često sasvim normalna pojava i ne treba paničiti ukoliko situacija nije kritična – svakako da na ovo treba obratiti pažnju.

Zubi u trudnoći se susreću sa nekoliko situacija koje inače nisu uobičajene, a često povraćanje je jedna od njih.

Trudnice povraćaju jer se usled hormonskih poremećaja uzrokovanih drugim stanjem mišići koji drže hranu u stomaku opuštaju. Dok povraćate na zubima Vam ostaju tragovi stomačne kiseline, koja je izuzetno jaka i opasna po zdravlje. Zadržavanjem te kiseline na zubima povećava se mogućnost od oštećenja zubne gleđi, a moguće je i otvaranje rana na desnima.

Nega zuba u trudnoći je specifična, pa Vam tako može čudno zazvučati savet da ne perete zube odmah nakon povraćanja. Dok god su zubi prekriveni stomačnom kiselinom oštri potezi četkicom ih mogu oštetiti. Zbog toga se savetuje da prvo dobro isperete usta vodom i tečnošću za ispiranje.

Kada to uradite sačekajte bar sat vremena, pa tek onda pristupite pranju zuba.

SAVETI ZA OČUVANJE ZUBA U TRUDNOĆI?

Osim velikog opreza pri pranju zuba nakon povraćanja u trudnoći, treba obratiti pažnju i na situacije u kojima Vam pranje zuba donosi svrab, neprijatan osećaj ili čak bol.

Ukoliko Vam se ovo dešava, treba obratiti pažnju i koristiti četkice sa manjom glavom, koje se proizvode za upotrebu kod beba i dece. Tako će manja površina desni biti iritirana i moći ćete preciznije da operete zube.

Ne žurite nigde, polako perite zube i ne koristite nagle pokrete pri tome. Pomoći će Vam čak i da zatvorite oči i duboko udahnete pre pranja zuba, ukoliko Vas svrab čini nervoznom.

Još jedan problem koji se dešava kada je nega zuba u trudnoći u pitanju je problem ukusa zubne paste. Neretko se dešava da buduće mame osećaju nagon za povraćanjem pri pranju zuba. Ukoliko je to slučaj najbolje je promeniti izabranu pastu. Ukoliko Vam ni to ne pomogne najbolje je obratiti se lekaru i stomatologu.

ISHRANA I ZDRAVLJE ZUBA U TRUDNOĆI

Ishrana je izuzetno bitna za zdravlje mame i bebe, a naravno da će se Vaš način ishrane odražavati i na oralno zdravlje u trudnoći.

Postoje jasno propisane namirnice koje u drugom stanju treba izbegavati. Zubi u trudnoći pored izbegavanja pomenutih namirnica zahtevaju i unošenje kalcijuma.

Da bi ojačali zube kalcijumom svim trudnicama se preporučuje unošenje mleka, sira, jogurta ali i sojinog mleka. Sir, margarin, riba i jaja će takođe pomoći kada su zubi u trudnoći u pitanju, jer njihovim unošenjem povećavate nivo vitamina D u organizmu. Mnoge veoma bitne sastojke možete uneti u organizam i putem dodataka ishrani.

GUBLJENJE ZUBA U TRUDNOĆI?

Već smo Vam dali nekoliko saveta kako ojačati zube u trudnoći, ali jedno od najčešćih pitanja smo ostavili za kraj. A to je – da li je prilikom trudnoće neizostavno ispadanje zuba i smanjenje zubne mase.

Ovo apsolutno nije tačno. Ispadanje zuba nije uobičajeno i normalno u trudnoći. Kao i u bilo kom drugom periodu života ukoliko imate problema sa zubima to je znak da posetite stomatologa.

Ponekad je normalno da zubi u trudnoći budu nešto „klimaviji“. Ukoliko se osećate kao da Vam se zubi pomalo klimaju to može biti zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona u telu.

Ti hormoni mogu opustiti vaše ligamente i omekšati Vam kosti, Ipak to stanje će nestati pošto se porodite.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više