fbpxTrudnoca Insulinska rezistencija – prepreka za trudnoću?

Insulinska rezistencija – prepreka za trudnoću?

U poslednje vreme sve češće zatičete sebe kako jedete čokoladu, keks ili bombone i teško vam je da se kontrolišete. Shvatate da ne možete da kontrolišete ni napade gladi i ne sećate se kada vas je poslednji put zasitio obrok duže od sat vremena bez obzira koju količinu pojedete. Kilogrami se gomilaju, a ,,skidanje’’ istih vam ne polazi za rukom. A moguća je i obrnuta situacija: nekontrolisano jedete a vaša kilaža se smanjuje. Sve to prati i problem opadanja kose koji ranije niste imali. Pored svega, konstantno ste umorni, pospani i bez energije a nemate razloga za to.

Ukoliko ste se prepoznali u ovom opisu možda je vreme da posetite endorinologa jer postoji mogućnost da imate insulinsku rezistenciju.

Verovatno ste čuli da su sa ovim metaboličkim problemom smanjene šanse za trudnoću i da je ovaj problem teško rešiv. Ipak, ne dozvolite da vas to obeshrabri na putu da se ostvarite kao majka. Važno je da ovo nije neizlečiva i strašna bolest već disbalans u organizmu.

ŠTA JE INSULINSKA REZISTENCIJA?

Insulinska rezistencija je poremećaj metabolizma koji se karakteriše neadekvatnim odgovorom ćelije na dejstvo insulina. Kako je insulin hormon koji omogućava ulazak glukoze u ćelije, kao i njenu dalju obradu, odsutan odgovor na njegovo dejstvo dovodi do povećanja glukoze u krvi, a sledstveno i do tendencije organizma da povišenim lučenjem insulina reguliše visok nivo glukoze, što vodi u hiperinsulinemiju.

Zamislite situaciju: ćelija je brava, insulin je ključ, a kad je brava zapušena ključ ne može da prođe. Iza zaključanih vrata nastaje požar, a pankreas luči sve više ključeva koji ne mogu da prođu kroz bravu i spreče havariju. To znači da treba voditi računa da se brava ne zapuši i da ne nastane požar tj. da šećer u krvi bude u granicama normale tako da ćelija uvek može da apsorbuje insulin koji ga može regulisati.

Znajući da je sa ovim problemom nivo glukoze u krvi povišen, svako bi zaključio da je jedan od uzroka neredovna, nezdrava i neizbalansirana ishrana, previše šećera, kao i manjak fizičke aktivnosti. To jeste tačno, ali jedan od najčešćih uzroka su policistični jajnici. Problem sa policističnim jajnicima odražava se disbalansom hormona na nivou čitavog organizma i ubrzo dolazi i problem sa lučenjem insulina.

TRUDNOĆA NIJE MOGUĆA SA INSULINSKOM REZISTENCIJOM?

Često ćete se susresti sa ovom tvrdnjom koji je samo delimično tačna. Istina je da je u ovakvoj situaciji trudnoća moguća ali je put vrlo težak. Morate da znate da je prepreka zapravo disbalans hormona i policistični jajnici koji sprečavaju zaćeće, a ne sama insulinska rezistencija.

Sigurni koraci ka vašem cilju su vratiti hormone u balans i rešiti se insulinske rezistencije, a potom se upustiti u planiranje trudnoće. Zdrav organizam je ono što će omogućiti da trudnoća protekne u najboljem redu, a bebi da joj vaš organizam bude sigurno mesto za razvoj.

Samim tim, neophodno je da se dijagnoza uspostavi na vreme kako se odredile mere i terapija koje će omogućiti začeće. Insulinska rezistencija ometa trudnoću činjenicom da je sledeća faza dijabetes, a dijabetes u trudnoći je otežavajuća okolnost. Gestacijski dijabetes se često dešava u trudnoći čak i kod žena koje nikada ranije nisu imale problem, a dijabetes posle insulinske rezistencije povećava rizik za pobačajem te je zato bitno, pre trudnoće, ukloniti problem sa insulinom.

DA LI JE INSULINSKA REZISTENCIJA REŠIVA?

Insulinska rezistencija se rešava i zaobilazi, najpre brigom o sebi i stanju svog organizma. Važno je da kontrolišete stanje organizma odlazeći na redovne kontrole i preglede. Blagovremenom posetom ginekologu regulisaćete problem sa policističnim jajnicima, a odlaskom kod endokrinologa smanjujete šansu za odmaklom insulinskom rezistencijom pa i dijabetesom. Svaki taj pregled će vam pomoći i u budućoj trudnoći jer će vaš organizam biti spreman da bez prepreka ostvarite svoju težnju za majčinstvom. Lekari će vam preporučiti hormonske terapije koje će insulinsku rezistenciju održavati u granicama referentnih vrednosti i koja će vam pomoći da zatrudnite, ali budite svesni da je zdravo telo ključni faktor na tom putu.

To podrazumeva redovnu i izbalansiranu ishranu punu nutrijeta, a manje konditorskih proizvoda i brze hrane. Takođe, tu je bitna i fizička aktivnost.  To ne znači da treba da vežbate kao maratonac već da prilagodite fizičku aktivnost sebi, više šetate, trenirate i radite vežbe koje vama prijaju. Uz to bitno je da svom telu obezbedite dovoljnu dozu vitamina u čemu vam može pomoći Femibion, vitaminski suplement, koji zadovoljava potrebe vašeg tela za vitaminima i mineralima. Samim tim pripremate svoje telo za zdravu trudnoću.

Pored svega, najbitnije je da nikada ne odustanete i verujete u rešenje svog problema. Dešavaće se oni ,,crni dani’’ kada ne možete da iskontrolišete sebe da ne uzmete čokoladu ili vam nije do treninga.  Nemojte da vas to obeshrabri samo nastavite dalje. Sasvim je u redu da među dnevnim obrocima, jedan dan u nedelji, zaluta i neka štanglica čokolade ili da ponekad preskočite isplanirani trening jer taj dan nemate energije. Slušajte svoje telo. Sve mere koje preduzmete treba da vam odgovaraju kako biste to pamtili kao nešto što voljno radite zarad željene trudnoće i svog zdravlja, a ne samo po odricanju i mučnim danima.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Upala uha kod dece
Malo vremena prođe između procurelog nosa do upale uha kod deteta. Roditelji dece do…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više