fbpxTrudnoca INFEKCIJA SA PARVO B-19 VIRUSOM i TRUDNOĆA

INFEKCIJA SA PARVO B-19 VIRUSOM i TRUDNOĆA

Parvo B-19 spada u grupu parvo virusa koji predstavljaju najmanju grupu DNK virusa.

Rezervoar ove infekcije je čovek, izvor infekcije je sekret respiratornog trakta, tako da ovo spada u grupu kapljičnih infekcija.

Ovaj virus izaziva oboljenje koje se naziva ERYTHEMA INFECTIOSUM (Peta bolest).

Predstavlja  čestu virusnu infekciju naročito kod dece. Antitela IgG na parvo B-19 mogu se naći u 30-60 odraslih osoba. Smatra se da oko 3% trudnica dođe u prvi kontakt sa virusom tokom trudnoće. Od infekcije majke do infekcije ploda, prolazi prosečno oko 6 nedelja, a procenat transmisije na plod je 17-33%. Fetus je najosetljiviji ako do infekcije dođe u drugom trimestru (17-24.  nedelje). 

Klinička slika

Kod dece se infekcija manifestuje crvenim osipom na licu i blago povišenom temperaturom, a kod odraslih se javlja takođe i svrab po telu, kao i bolovi u kostima i zglobovima. 

Ukoliko do infekcije trudnice dođe u prvom trimestru, rizik od smrti ploda je 1-11%, dok u trećem trimestru taj procenat pada na 0.3%. Parvo B-19 je citotoksičan za crvena krvna zrnca, tako da uzrokuje anemije (malokrvnost ploda) i kao posledicu toga hidrops ploda. 

Hydrops fetalis je stanje u kojem se kod ploda nakuplja tečnost u tkivu oko pluća, srca, trbuha ili pod kožom.  U ovakvim trudnoćama dolazi i do povećane količine plodove vode (polyhydroamnion). Kada se razvije hidrops ploda može doći do intrauterine smrti, ali isto tako hidrops se može u potpunosti povući, pa da se rodi zdravo dete.

Dijagnoza se postavlja serološkim testovima. IgM anitela se nalaze u krvi deset dana nakon kontakta sa virusom, dok IgG perzistiraju i godinama. 

Trudnice kod kojih se dokaže infekcija sa Parvo B-19 virusom moraju imati redovne, nedeljne ultrazvučne preglede. Anemija ploda se procenjuje ultrazvučno, na temelju dopler protoka kroz krvne sudove pupčanika i mozga ploda. Intrauterina transfuzija je oblik lečenja teškog hidropsa, ali tek nakon dvadesete nedelje trudnoće. 

Infekcija B-19 virusom u trudnoći nije retka, ali na sreću u najvećem broju slučajeva prolazi asimptomatski ili se do dijagnoze dolazi u sklopu ispitivanja uzroka postojanja povećane količine plodove vode, kada pored OGTT testa često radimo i serološko ispitivanje na ovaj virus.

 

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više