fbpxTrudnoca Dobro je znati Femibion suplementacija u trudnoći

Femibion suplementacija u trudnoći

Femibion je značajan suplement koji se koristi u periodu planiranja, kao i u toku trudnoće za pravilan rast i razvoj deteta, upravo zbog neophodnih elemenata koje ima u svom sastavu. Fetus, novorođenče i trudnica imaju povećane potrebe za folnom kiselinom, vitaminom B6 i vitaminom B12.

Unosom vitamina se preveniraju nepovoljni ishodi trudnoće kao što su: 

  • spontani pobačaj
  • prevremeno odlubljivanje posteljice 
  • prevremeno rođenje
  • defekti nervne cevi 
  • abnormalnosti mozga i kičmene moždine
  • mala telesna masa deteta na rođenju
  • preeklampsija – to je stanje koje se javlja samo u trudnoći i to u uglavnom u drugoj polovini trudnoće. Predstavlja komplikaciju koju karakterišu visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći. Može biti blaga i teška. Blag oblik preeklampsije se odražava u manjem skoku pritiska uz osrednje otoke. Teži oblik može ugroziti i bebu i majku jer dolazi do problema po rad jetre i bubrega žene, a u najtežem obliku, i do anemije. Prevencija ovog ponekad jako teškog oboljenja u trudnoći se upravo može sprovesti izbalansiranom ishranom i vitaminskom suplementacijom.

Oštecenja izazvana deficitom folne kiseline su najčešća u prvom trimestru, pa stoga treba istaknuti da u Femibionu postoji aktivni oblik folata-metafolin, koji organizam moze odmah da koristi. Korišćenje oralnih kontraceptivnih preparata pre planiranja trudnoće može takođe dovesti do deficita folata, kao i u današnje vreme neizbalansirana ishrana.

Deficit joda može dovesti do mentalnih poremećaja ploda. Stoga je suplementacija uvek poželjna.

Postoje 3 grupe omega- 3 masne kiseline:

  • alfa linolenska ( ALA)
  • eikozapentaenska ( EPA )
  • dokozaheksaenska ( DHA )

DHA suplementacija može dovesti  do boljih socijalnih veština deteta i biti prevencija izvesnih oblika cerebralne paralize.

Vitamin B je važan u iskorišćavanju ugljenih hidrata, belančevina i masti, kao i u proizvodnji erotrocita. 

Kalcijum i magnezijum su važni za neuro-mišićnu aktivnost, kao i prevenciju preeklampsije.

Vitamin A je važan za razvoj kostiju, zuba, kože i sluznice. Treba ga uzeti u odgovarajućoj dozi, jer neadekvatna upotreba može dovesti do predoziranja.

Vitamin D je takođe važan za razvoj kostiju i zuba, kao i za održanje pravilnog  imunog odgovora na različite agense.

Vitamin E ima ulogu i izgradnji eritrocita i takođe pravilnoj imunološkoj funkciji.

Gvožđe je neophodno za funkciju crvenih krvnih zrnaca i transport kiseonika do tkiva, kojima je neophodan.

Cink ima ulogu u aktivnosti enzima, stvaranju insulina, sintezi belančevina, kao i funkciji imunološkog sistema.

Stoga se lako može zaključiti da je suplementacija odgovarajućim vitaminima i mineralima u odgovarajućem obliku i tačno određenoj dozi za svaki trimestar trudnoće neophodna, kao što je to objedinjeno u Femibion formuli.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više