fbpxTrudnoca Mali pomagači Faze porođaja – sve što treba da znate

Faze porođaja – sve što treba da znate

Svaku buduću mamu, bilo da je po prvi put trudna ili tek planira trudnoću, zanima kakav je proces porođaja i koje su njegove faze. U toj neizvesnosti se često javlja strah od nepoznatog pa je zato važno informisati se kako izgleda porođaj. Međutim, važno je napomenuti da je svako telo različito i ne prolaze sve žene isto kroz sve faze porođaja.

Ono što prethodi porođaju je devet meseci redovno praćene trudnoće kod izabranog lekara, vođenje računa o sebi i stanju bebe. Redovnim unosom vitamina, nutrijeta i hranljivih materija pospešujete pravilan razvoj bebe i pomažete svom organizmu da bolje podnosi trudnoću, a kasnije i porođaj. Femibion, vitaminski suplement, pogodno utiče na trudnice i porodilje snabdevajući organizam potrebnim mineralima i vitaminima.

Ako prvi put postajete mama, izvesno vreme u trudnoći ćete verovatno provesti razmišljajući o porođaju, šta on uključuje i kako da znate da je došao taj trenutak.

Porođaj čine tri faze: rana, aktivna, prelazna i faza pred sam porođaj. Pa, najbolje je da krenemo od samog početka.

ŠTA JE POTREBNO PRIPREMITI ZA ODLAZAK U PORODILIŠTE?

Ovo je pitanje koje zanima svaku trudnicu čim se približi devetom mesecu. Svako porodilište ima neka svoja pravila, ali nigde nisu dozvoljeni koferi i velike putne torbe. Svoje stvari i dokumentaciju spakovaćete u kese, cegere ili manju torbu.

Ono što je potrebno da ponesete za sebe jesu:

 • Dokumenta- obavezno lična karta, zdravstvena knjižica (na važeće prezime, a ako je knjižica na staro prezime potrebno je izvaditi potvrdu), krvna grupa i Rh faktor, uput za porodilište. Dobro je imati i krvnu sliku, biohemiju i kompletnu analizu urina staru dan ili dva, ali svakako će u porodilištu odraditi ove analize. Ako imate odrađen neki skrining test, prenatalni test ili ekspertski ultrazvuk bilo bi dobro da ih imate kod sebe. Takođe, ukoliko postoje još neke neophodne analize koje vam je naznačio lekar i njih obavezno spakujte
 • Kozmetika: četkica za zube, pasta za zube, kreme za lice, ruke i telo, dezodorans, četka i gumica za kosu, štapići za uši, labelo
 • Pamučni mrežasti ulošci za porodilje i  mrežasti donji veš za porodilje
 • Spavaćica- konsultujte se sa porodilištem da li oni obezbeđuju bolničke spavaćice ili možete poneti svoje jer u nekim porodilištima insistiraju na čestoj promeni spavaćica te savetuju da se ne uništavaju lične stvari
 • Peškir za lice i veliki peškir
 • Toalet papir, maramice i vlažne maramice
 • Sredstvo za dezinfekciju
 • Voda i keks
 • Maske
 • Punjač za telefon
 • Novac
 • Lekovi- ukoliko imate prepisanu terapiju
 • Femibion vitaminski suplement
 • Odeća u kojoj ćete izaći iz porodilišta

Za bebu su vam potrebne vlažne maramice, pakovanje pelena i krema za pelensku regiju, kao i odeća u kojoj ćete je izvesti iz porodilišta.

Što se tiče šampona i kupki – verovatno će vam ostati nekorišćeni jer većina porodilišta insistira da se porodilje kupaju isključivo vodom i osuše se bez brisanja peškirom. U tom slučaju, brijač vam nije potreban.

Naravno, ukoliko vam nešto bude zatrebalo uvek vam neko može naknadno doneti.

DEŠAVANJA PRE SAMOG POROĐAJA

Pre svega, tokom perioda trudnoće vaš lekar će proceniti, u skladu sa stanjem vašeg organizma ili razvojem vašeg deteta, da li ste spremni za vaginalni porođaj ili ste pogodni za carski rez. U slučaju zakazanog carskog reza postoji posebna procedura. Više o carskom rezu možete pročitati ovde.

Kada je vaginalni porođaj u pitanju, očekuje se da trudnoća traje 40 nedelja do zakazanog termina porođaja. Naravno, postoje izuzeci kada se desi da vodenjak pukne koju nedelju ili dan ranije. Lekari kažu da se porođaj može očekivati od ulaska u 9. mesec, odnosno od 36. nedelje, a terminskom bebom se smatra dete rođeno između 39. i 42.nedelje. Sa prvorotkama se dešava da pređu termin i da se beba rodi do 42. nedelje. Međutim, ukoliko porođaj ne krene spontano ni u 42.nedelji ili ranije tada se primenjuje indukovani porođaj.

Spontani porođaj počinje kontrakcijama, otvaranjem grlića materice od 2 do 4cm ili pucanjem vodenjaka, čime kreće rana faza porođaja.

Indukovani porođaj, ukoliko lekar proceni da je potreban, podrazumeva četiri koraka:

 1. Dilatiranje cerviksa primenom gela– što znači da se otvaranje grlića postiže primenom lokalnog oblika prostaglandina u obliku gela ili vaginalnog čepića (vaginalete). Nakon toga žena će biti pregledana nakon nekoliko sati. Uobičajeno je da ovaj metod bude delotvoran te polako kreću porođajne kontrakcije, ali ako gel deluje na grlić a kontrakcije izostanu prelazi se na sledeći korak.
 2. Skidanje membrane– ako je amnionska vreća u kojoj se nalazi plodova voda još uvek netaknuta, lekar može izazvati porođaj prelazeći prstom po finim membranama koje spajaju amnionsku vreću. To će dovesti do oslobađanja prostaglandina u materici, baš kao što bi to bio slučaj da je porođaj počeo prirodnim putem što bi dalje trebalo da uzrokuje da grlić omekša i da započnu kontrakcije.
 3. Prokidanje vodenjaka-ukoliko je grlić počeo da se širi ali vodenjak nije pukao. Lekar će ručno prstima ili medicinskim instrumentom koji liči na dugačku kuku sa oštrim vrhom probušiti kesu vode koja okružuje plod. Ovaj postupak je neprijatan, ali ne bi trebalo da bude bolan.
 4. Intravenska primena oksiocina– koja podrazumeva primanje sintetičkog oblika prirodnog hormona oksiocina koji izaziva kontrakcije. One se obično javljaju oko 30 minuta nakon primene oksitocina i obično jače, pravilnije i češće od onih kod kojih je porođaj počeo prirodno.

Nije retkost da se samo jedan od ova četiri koraka primeni u zavisnosti od toka porođaja.

Pre samog odlaska u porođajnu salu morate proći proceduru prijema. Ako ste u porodilište primljeni ranije već ste prošli deo sa predavanjem dokumentacije, a ako se nađete u porodilištu neposredno pred porođaj to je deo gde će vam dežurni lekari pregledati neophodnu dokumentaciju. Potom sledi ultrazvuk kojim lekar utvrđuje položaj bebe, približne dimenzije i količinu plodove vode. Pored ultrazvuka, tu je i CTG kojim se proverava učestalost kontrakcija i da li su one prave ili lažne. Kada se utvrdi stanje uslediće pripreme za sam porođaj: merenje dimenzija kukova porodilje, merenje krvnog pritiska, klistiranje i tuširanje. Kada sa lekarom utvrdite da su sve potrebne analize i pripreme obavljene odlazite u porođajnu salu. Trajanje perioda pre odlaska u porođajnu salu zavisi od stanja porodilje tj. koja faza porođaja je u toku i koliko brzo se faze odvijaju.

Ukoliko je u pitanju indukovani porođaj ovo je pravo vreme da zatražite epidural, ukoliko ga želite, kako bi na vreme delovao.

RANA FAZA

Ovu fazu odlikuju nepravilne kontrakcije u trajanju od 30 do 45 sekundi vremenskog razmaka između 5 i 30 minuta koje postaju sve jače i češće, kao i bol (sličan menstrualnom) u karlici i donjem delu leđa. Često se dešava da se ova faza završava pucanjem vodenjaka i otvaranjem grlića materice i do 4cm.

Tokom ove faze važno je da bude smireni, da ne paničite i bespotrebno trošite snagu koja će vam biti neophodna na samom porođaju. Ovo je period u kom zapravo shvatate da ćete uskoro postati majka, iako ste mislili da ste toga bili svesni u prethodnih devet meseci.

Rana faza traje od 8 do 12 sati.

Ovo je faza kojom najčešće ulazite u porođajnu salu. U zavisnosti od onoga što je prethodilo moguće je da će vam priključiti infuziju kojom dobijate antibiotike kao prevenciju od infekcija. Sigurno je da će vaše kontrakcije pratiti prikačenim CTG-om do kraja porođaja.

AKTIVNA FAZA

Kako porođaj odmiče tako su faze kraće te nakon rane faze sledi aktivna faza koja traje između 3 i 5 sati. U ovoj fazi grlić materice se otvara do 7cm a kontrakcije su sve češće i pojavljuju se na 3 do 5 minuta i traju oko minut. Sada plod već prednjači u porođajnom kanalu.

U ovoj fazi se često dešava pucanje međice žene kako bi beba uspešno prošla kroz porođajni kanal. Međutim, ukoliko je kanal preuzak lekari će preuzeti meru epiziotomije, akušerske operacije presecanja međice.

Ukoliko tokom rane faze niste već u porodilištu, aktivna faza je vreme za polazak.

PRELAZNA FAZA

Iako vam deluje da porođaj traje satima pa čak i večnost, glavna i krajnja faza traje maksimalno dva sata. Kontrakcije traju između 60 i 90 sekundi. Telo ubrzava sve procese pa je sada razmak između kontrakcija između 30 sekundi i 2 minuta – što pomaže bebi da se što pre smesti u porođajni kanal i pripremi se za rođenje. Za samo rođenje potrebno je da grlić bude otvoren 10cm do čega dolazi baš u ovoj fazi.

Ovo je zasigurno najteža i najbolnija faza, što ne treba da vas plaši već treba da se fokusirate na guranje i pravilno disanje. Neophodno je da slušate instrukcije i savete lekara i babica kako biste što pre i što lakše došli do trenutka kada držite u naručju svoje čedo.

DA LI PRELAZNA FAZA ZNAČI KRAJ POROĐAJA?

Porođaj se okončava onda kada lekari bebu ,,izvade iz stomaka’’, a potom utvrde da su majka i beba u prividno dobrom i stabilnom stanju. Najčešće posteljica izađe zajedno sa bebom, ali ako ipak zaostane babica je dužna da izvrši revizuju. Revizija materične šupljine je intervencija koja se izvodi rukom ili kiretrom u slučaju atoničnog krvarenja ili sumnje na zaostalu postaljicu.

Kada sve ovo prođe sledi šivenje reza prethodno izvedene epiziotomije nakon što se uradi pregled mekih delova porođajnog kanala.

Nakon samog porođaja majka i beba ostvaruju prvi kontakt – koža na kožu, koji je od izuzetne važnosti. Ovo je trenutak u kome zaboravljate ne svu bol (ukoliko je bilo) koja je prethodila i više ništa nije važno osim tog malenog bića u vašem naručju.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više