fbpxTrudnoca Epidural – da ili ne?

Epidural – da ili ne?

Trudnice imaju brojne dileme i često istražuju teme koje ih se tiču. Jedna od takvih tema je epiduralna anestezija na porođaju koja bi trebalo da olakša taj lepi čin.

Sigurno ste čuli da prilikom epiduralne anestezije vaš porođaj može proći bez ikakvih bolova, a bebu ćete dočekati odmorni. To su saveti za sigurno uzimanje ove vrste anastezije. S druge strane, tu su i oni koji će vas odgovarati od uzimanja epidurala zbog mogućih rizika, a i oni koji tvrde da porođaj sa epiduralom nije prirodan porođaj.

Šta je epidural i kako se daje?

Epiduralna anestezija je regionalna anestezija koja blokira bol određene regije tela. Ona je, ustvari, analgezija i namjenjena je uklanjanju bola za razliku od anestezije koja dovodi do potpunog gubitka osećaja u određenom delu tela. Epidural deluje tako što blokira impulse nerava nižih spinalnih segmenata, a rezultat toga je prestanak osećaja bola u donjoj polovini tela.

Pre samog epidurala, prvo se uključuje infuzija, odnosno tečni rastvor koji se prima intravenozno tokom celog porođaja. Anesteziologu je važno da porodilja sedi ili leži na boku savijenih leđa. Veoma je važno da bude potpuno mirna tokom ove procedure, jer to sprečava rizik od povrede kičme. Nakon čišćenja antipseptikom mesta uboda, najpre se inekcijom daje lokalni anestetik kako ne biste osetili bol tokom uboda. Zatim se u epiduralni prostor u predelu kičme ubada igla i kroz nju plasira epidural putem katetera. Igla se zatim pažljivo uklanja, a kateter ostaje pričvršćen kako bi lek mogao da nastavi da se daje po potrebi tokom porođaja.  Jedan kraj  katetera (plastične cevčice) se uvodi u epiduralni prostor, dok se drugi kraj spolja izvodi do ramena porodilje. Pri samom ubodu žena će osetiti ,,trnce’’ koji kao da struje kroz noge. Važno je napomenuti da ubod u kičmu boli koliko i ubod u venu pri vađenju krvi. Dejstvom epidurala porodilja prestaje da oseća torzo te i sam bol koji sledi prilikom porođaja.

Danas se u većini porodilišta koriste dva tipa ove anestezije. Prvi je klasični epidural, a drugi je kombinacija sa spinalnom anestezijom. Kombinovana anestezija omogućava brže oslobađanje od bola, zahvaljujući spinalnoj anesteziji, i produžen efekat dejstva, zahvaljujući epiduralu.

Rizici i mane epidurala

Epiduralna anestezija je ušla u upotrebu 70ih godina prošlog veka. U to vreme, nedovoljno ispitana, nosila je sa sobom niz rizika, koji se preventivno i danas navode kao mogući rizici. Napretkom medicine, rizici kao što su povreda kičme, paraliza i meningitis su danas gotovo isključeni. S obzirom da je epidural dostupan samo u bolnicama, priključuju ga iskusni lekari anesteziolozi koji prate stanje tokom anestezije.

Moguće nus pojave epiduralne anestezije su slabost u nogama, malaksalost, pospanost, povraćanje i bol u leđima. Ipak, ova vrsta anestezije nosi identične nus pojave kao i svaka druga anestezija ali isto tako sve ove pojave se neutrališu ubrzo nakon porođaja kako teče i sam oporavak. Da bi se izbegle moguće komplikacije, epiduralna anestezija se ne preporučuje trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, imaju oboljenja koja utiču na faktor koagulacije ili su imale hirurške intervencije na kičmenom stubu.

Iako prednosti epidurala obećavaju imajte na umu i njegove nedostatke. Prvenstvena mana epidurala je što ne može svaka trudnica da ga primi zbog rizika koje smo već naveli, ali i u slučaju kad je porodiljin cervikalis otvoren više od 5cm jer tada je već kasno.

S obzirom da epidural opušta mišiće može se desiti da uspori ili onemogući ,,guranje’’ pri oduzimanju osećaja u ekstremitetima. U tom slučaju, kada porodilja ne može da ,,gura’’, porođaj se završava izvlačenjem bebe forceps metodom ili ventuzom tj. izvlačenjem vakuumom ili hitnim carskim rezom. Ponekad pomaže da nakon priključenog katetera porodilja povremeno krene da gura, iako nije  vreme za to, kako bi osvestila taj nagon i kako ne bi potpuno izgubila osećaj. Takođe, dejstvo epidurala nije stopostotno pa se dešava da anestezija uopšte ne deluje ili se dejstvo umanji nakon više sati.

Nažalost, epidural nije dostupan u svim porodilištima u Srbiji. Od 1. januara, epidural se sprovodi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali neka porodilišta ga još uvek nemaju. Zato obevezno prethodno proverite da li vaše porodilište ima ovu mogućnost.

Porođaj sa epiduralom nije prirodan porođaj?

Čitajući na mnogim portalima iskustva drugih trudnica naići ćete na ispovesti onih koje tvrde da je prirodan porođaj samo onaj bez indukcije, epidurala ili bilo kakvih intervencija i da su samo te mame heroji. Tu dilemu treba odmah rešiti i razjasniti.

U porodilištu se u evidenciji navodi način porođaja te se tako i klasifikuju:

  • porođaj bez ikakvih interivencija i anestezije navodise kao PRIRODAN
  • porođaj uz epidural, indukciju ili interivenciju navodse kao VAGINALNI
  • porođaj kao operacija je dobro poznati CARSKI REZ

Prva dva navedena porođaja su slična jer se na isti način odvijaju, dok se na trećem seče sedam slojeva tkiva kako bi se došlo do bebe. Razlika je vreme koje prođe i bol koji majka pretrpi. Epidural je taj koji umanjuje bolove i čini da majka koliko-toliko odmorna dočeka svoje dete.

Jedno je sigurno: svaka mama je heroj koji je učinila sve da beba dođe na svet. Ne dozvolite da vas bilo šta obeshrabri i demorališe na putu do najlepše životne uloge- uloge majke. Niste manje vredni ili neodgovorni ukoliko se odlučite da uzmete epidural na porođaju. Ovakva vrsta ,,pomagala’’ služi upravo da bi vam olakšala da srećan trenutak ne pamtite po bolu i umoru već kao trenutak, koji jeste težak i naporan, ali će ga epidural učiniti podnošljivim. Žena je ta koja rađa dete i složićete se da je to dar prirode ma koji način to omogućio. Zato ne obraćajte pažnju kada neko pokuša da vas ubedi da je neprirodno da koristite epidural.

Vaša glavna obaveza je da vodite računa o svom zdravlju i stanju svog organizma, jer na taj način vodite računa i o svojoj bebi. Najvažnije je da svom organizmu omogućite dovoljno vitamina i hranljivih materija koji obezbeđuju pravilan rast i razvoj vašoj bebi. U tome vam pomaže Femibion, vitaminski suplement, koja zadovoljava potrebe organizma za mineralima i vitaminima. Pravilnom ishranom, održavanjem fizičkog i mentalnog zdravlja vi omogućavate da vaša trudnoća, a kasnije i sam porođaj, proteknu u redu bez obzira da li se odlučite na epidural ili ne.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više