fbpxTrudnoca Dobro je znati Endometrioza i trudnoća

Endometrioza i trudnoća

Silno želite da ostanete u drugom stanju, ali koliko god pokušavate, ne uspeva. Analizom otkrivate da imate endometriozu. Šta je sad to?

Endometrioza je oboljenje koje karakteriše rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se uobičajeno nalazi. Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona.

Pod uticajem hormona ektopični endometrijum, koji se nalazi negde izvan materice, ponaša se slično materičnom endometrijumu, što znači da se ćelije endometrijuma odvajaju od svoje osnove i uzrokuju veća ili manja krvarenja. Stoga, žena u vreme menstrualnog krvarenja ima bolove, manja ili veća krvarenja na mestu ektopičnog endometrijuma. Ovakve reakcije vremenom mogu da dovedu do zapaljenja, razvoja priraslica i izraslina različitih oblika i veličina.

DIJAGNOZA

Uspostavljanje dijagnoze endometrioze teče veoma sporo s obzirom da se rani stadium endometrioza teško uočava na ultrazvuku, simptomi se često loše tumače i ispoljavaju u vidu bola u karlici ili tokom seksualnog odnosa, a veliki problem koji nastaje je sterilitet. Međutim, endometrioza se najčešće otkriva slučajno tokom neke druge ginekološke intervencije. Zapravo, najpouzdaniji način za otkrivanje endometrioze su hiruške intervencije: laparoskopija i laparotomija ili biopsija.

UZROK ENDOMETRIOZE

Iako je endometrioza vrlo misteriozno oboljenje i niko sa sigurnošću ne može potvrditi koji je njen uzrok, ipak postoje tri teorije o uzroku endometrioze.

Prva teorija tvrdi da se ektopična endometrijalna ćelija stvara još u embrionalnoj fazi i miruje sve do puberteta žene početkom njenog reproduktivnog života kada se ćelija aktivira i napreduje do stvaranja endometrioze.

Druga teorija se tremelji na retrogradnom kretanju menstrualne krvi kroz jajovod do organa male karlice tj. otežanom kretanju mentrualne krvi. Ova teorija itekako ima svoju utemeljenost zbog fenomena tzv. “zavaljene” matericom, kod koje je oticanje menstrualne krvi otežano, izloženije riziku od nastanka endometrioze.

Treća kaže da u nekom trenutku dođe do transformacije epitelnih ćelija trbušne maramice (peritoneuma) u ćelije slične ćelijama endometrijuma koje su hormon-senzitivne, a endometrioza se javlja kao posledica te transformacije. Utemeljenost ove teorije se ogleda u činjenici da su ćelije peritoneuma istinski hormon-senzitivne, što se može zaključiti na osnovu njihove transformacije za vreme trudnoće.

Bilo kako bilo, endometrioza nije nasledna ali ni ne postoji adekvatna prevencija od ovog oboljenja.

STERILITET

Nažalost, endometrioza značajno remeti reproduktivno zdravlje žene i ometa začeće. Mnoge žene za ovaj problem saznaju kada odluče da se ostvare kao majke i u tom trenutku ovaj problem deluje još strašnije.

Endometrioza remeti normalnu reproduktivnu funkciju tako što se prilikom razvoja endometrioze pojavljuju određena zapaljenja. Tada imuni sistem povećava proizvodnju hormona citokina i prostaglandina, koji su zapravo razlog upale. Njihova povećanost je primetna u krvi, peritonealnoj tečnosti i tkivima koji su zahvaćeni endometriozom. Njihova povećanost može negativno da utiče na razvoj folikula i sazrevanje jajne ćelije, proces oplodnje, normalnu funkciju jajovoda, pa i na implementaciju oplođene jajne ćelije. U normalnim okolnostima, ovi hormini, koji su mehanizam odbrane od zapaljenja, sprečavaju dalje napredovanje zapaljenja i eventualne komplikacije, ali u slučaju endometriotičnih zapaljenja dolazi do opadanja kvaliteta ove odbrane ili do njenog izostajanja tokom pojave upala. To endometriozu čini oboljenjem.

Međutim, endometrioza ne ometa plodnost svake žene. Kod žena koje imaju manje endometriotično žarište nema posledica po njihovo reproduktivno zdravlje. To znači da nije nužno da ćete imati problem sa začećem ukoliko imate endometriozu. Najbolje je da se posavetujete sa vašim ginekologom i naravno ne odustajete od trudnoće.

LEČENJE ENDOMETRIOZE

Ne očajavajte! I za endometriozu postoji rešenje. Postoje različiti tretmani, po savetima stručnjaka, koji pomažu u otklanjanju endometrioze. Koji god oblik ovog oboljenja vas muči – postoji rešenje.

Moguća rešenja za žene sa blagim stepenom endometrioze koje žele da zatrudne u budućnosti:

 • Abnormalno ektopično tkivo može biti uklonjeno laparoskopijom, i u tom slučaju žena ima 40% šansi da nakon toga zatrudni prirodnim putem u periodu od oko 8-9 meseci.
 • Žene mlađe od 35 godina koje nemaju nikakve druge probleme sa sterilitetom mogu da odlože tretman za 6 meseci i da probaju da ostanu u drugom stanju prirodnim putem. Ako ne dođe do začeća u tom periodu, lekar može preporučiti lekove za lečenje neplodnosti ili intrauterinsku inseminaciju.
 • Žene koje imaju 35 i više godina mogu da razmisle o kombinaciji lekova i intrauterinske inseminacije ili o in vitro oplodnji.
 • Laparoskopija može pomoći ukoliko tretman sa lekovima i inseminacijom ne pruža rezultate.

Moguća rešenja za žene sa ozbiljnim oblikom endometrioze koje žele da zatrudne u budućnosti:

 • Laparoskopija ili laparotomija.
 • Ukoliko žena ne može da zatrudni nakon intervencije, lekar će preporučiti vantelesnu oplodnju, posebno ukoliko ima 35 ili više godina.

Moguća rešenja aa žene koje imaju blag stepen endometrioze, a ne planiraju trudnoću u budućnosti:

 • Potrebno je samo redovno pratiti stanje, ali endometrioza uglavnom nestaje kada žena uđe u menopauzu, i kada više ne bude dolazilo do ovulacije i menstrualnog krvarenja.
 • Ukoliko patite od povremenih bolova, određeni lekovi bi vam mogli biti od pomoći.
 • Pilule za kontracepciju vas takođe mogu osloboditi određenih neprijatnosti, blokiranjem ovulacije nestaju i određeni problemi koje ektopično endometriotično tkivo zadaje. One mogu usporiti napredak bolesti i sprečiti rast novih priraslica i cisti.

U oba slučaja, s obzirom da želite trudnoću, vaš pomoćnik može biti Femibion vitaminski suplement koji će snabdeti vaš organizam neophodnim vitaminima i minaralima, a oni su neophodni za vaš oporavak nakon tretmana kao i za vaše reproduktivno zdravlje.

Moguća rešenja za žene koje imaju ozbiljan oblik endometrioze, a ne planiraju trudnoću u budućnosti:

 • Intenzivan bol koji nastaje u slučaju ozbiljnijeg oblika endometrioze može biti tretiran GnRH antagonistima, lekovima koji utiču na smanjenje estrogena tokom menopauze, skupljanje priraslica i cista i ublažavanje simptoma endometrioze.
 • Ukoliko ovi lekovi nisu od pomoći, mogu se primeniti laparoskopija ili laparotomija bez uklanjanja organa.
 • Ukoliko je stanje veoma ozbiljno, lekar može savetovati uklanjanje organa zahvaćenih endometriozom – jajovoda, jajnika ili materice. Naravno, o ovome treba ozbiljno razmisliti, jer kada se materica jednom izvadi žena se zauvek odriče mogućnosti začeća.

 

Tu je i nekoliko saveta za ublažavanje bola od endometrioze:

 • Topla kupka
 • Odmaranje u mekanom i udobnom krevetu
 • Topla obloga (zagrejana flaša, topao peškir) na mesto bola
 • Ishrana bogata vlaknima
 • Femibion vitaminski suplement za dodatno snabdevanje vitaminima i mineralima
 • Joga, meditacija, vežbe dubokog disanja
 • Lekovi po savetu lekara

Razumevanje bižnjih, njihova ljubav i pažnja.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više