fbpxTrudnoca Dobro je znati Da li smem da putujem u trudnoći?

Da li smem da putujem u trudnoći?

Zdrava beba je Vaša podrška u svakoj fazi putovanja kroz trudnoću, pa smo odlučili da se posvetimo i temi putovanja u trudnoći!

Putovanje u trudnoći je pitanje koje muči mnoge žene u drugom stanju. Da li je za žene bezbedno putovanje dok su u trudnoći i sa kim bi mogle o tome da se posavetuju?

Postoji mnogo dezinformacija koje kruže internetom, ali i u svakodnevnim razgovorima. Opasnost za trudnice tokom putovanja je uglavnom mit i nemate razloga da se plašite za svoju bebu ukoliko odlučite da otputujete negde.

Naravno da je jednostavnije putovati pre same trudnoće, što smo Vam i predlagali, ali nema previše razloga za brigu ako ste trudnica na putovanju.

KADA PUTOVATI?

Ukoliko ste u dobroj kondiciji i ako ste dobrog zdravlja putovanje je bezbedno sve do 36. nedelje trudnoće. Ukoliko se pitate koje je najbolje vreme za putovanje tokom trudnoće – to je otprilike sredina drugog stanja.

Dakle, najbezbednije je putovati između 14. i 28. nedelje od začeća jer se tada generalno javlja najmanje komplikacija. Najveći broj problematičnih stvari koje Vas mogu zadesiti tokom trudnoće desiće se u prvom i poslednjem trimestru.

Nekoliko puta smo pisali i o pojavi umora i iscrpljenosti u trudnoći, a upravo u drugom trimestru trudnoće će Vam se vratiti energija. Posle početnih faza iscrpljenosti, telo se regeneriše, da bi potom u poslednjem trimestru opet došlo do zamora.

Kada se pitate da li da odete na neko putovanje tokom trudnoće potrebno je pre svega da poslušate svoje telo. Ukoliko osećate da ste dovoljno odmorni, sveži i orni nema razloga da sebi ne pružite užitak i posetite neku Vama dragu destinaciju.

KADA NE PUTOVATI? KOJE DESTINACIJE IZBEGAVATI?

Ukoliko imate određene komplikacije koje su se javile tokom trudnoće potrebno je da prvo posetite svog ginekologa i posavetujete se o putovanju. Treba napomenuti da je bilo koji odlazak od kuće rizičniji za majke koje nose više od jedne bebe. Ukoliko nosite blizance Vaša trudnoća je komplikovanija i ne savetuju se krstarenja, letovanja i slični turistički aranžmani koji traju duži vremenski period.

No čak i ukoliko imate stabilnu trudnoću i potpuno ste zdravi, putovanje u trudnoći treba pažljivo izabrati. Nemojte nikako posećivati destinacije na kojima haraju virusi, te mesta na kojima nisu zadovoljeni higijenski standardi.

Nikakva egzotična putovanja se ne savetuju. Pažljivo odaberite svoju destinaciju i pre samog odlaska se postarajte da put bude organizovan tako da Vas na njemu ne čekaju iznenađenja i stresne situacije.

KOJI SU NEOPHODNI KORACI PRE ODLASKA NA PUT?

Svakako da putovanje u trudnoći ne treba olako shvatati, potrebno je da se dobro spremite i budete sigurni da ste spremni da ga fizički i psihički izdržite.

Morate se prvo posavetovati sa svojim lekarom o svim potrebnim pripremama i mogućim komplikacijama tokom putovanja. Ključno je i da znate na koliko dana odlazite od kuće, te da na osnovu toga pripremite dovoljnu količinu neophodnih preparata za put.

Dakle morate da ponesete dovoljno lekova, ali i da povedete računa o ishrani tokom odsustva od kuće. Morate voditi uredan život i tokom putovanja, a jedan od najboljih načina da budete sigurni da ste uneli dovoljno hranljivih materija na putovanju je korišćenje Femibiona 1 koji će Vam obezbediti dodatnu energiju.

KAKO PUTOVATI AVIONOM?

Da li putovati avionom u trudnoći? Ovo pitanje zaokuplja mnoge buduće mame, jer se ovde javlja najveći broj stereotipa. Mnogi govore o tome kako je put avionom zabranjen trudnicama, ali to je mit.

Kao i kod bilo kog putovanja u trudnoći, bezbedno je leteti avionom sve do 36. nedelje trudnoće, a treba znati da neke avio kompanije zabranjuju let damama koje su u poslednjem mesecu trudnoće.

Putovati avionom u trudnoći znači biti nekoliko časova u neudobnom položaju, zato je uvek dobro rezervisati mesto do prolaza. Tako Vam se daje šansa da protegnete noge, promenite položaj ili čak prošetate nakratko. Prolaz do toaleta će Vam na taj način biti bliži, a iako ove stvari mogu zvučati banalno, zaista će Vam učiniti putovanje mnogo lakšim.

KAKO PUTOVATI VOZOM, KOLIMA, BRODOM?

Putovati vozom u trudnoći deluje kao najbolja odluka, kada se uslovi putovanja uporede sa svim ostalim sredstvima prevoza. No, to je tako u teoriji. U Srbiji vozovi neretko jako kasne, česte su gužve i takva putovanja umeju da budu jako stresna.

Najbolje je dobro se informisati i biti siguran da će putovanje proći bez nepoželjnih trzavica, pre nego što se negde uputite vozom.

Ako planirate putovanje kolima, najbolje je da se klonite vožnje i da budete suvozač. Ukoliko vozite – vozite što manje.

Obavezno vežite pojas tokom putovanja, a pojas zavežite ispod stomaka, u predelu kukova. Drugi deo pojasa postavite tako da Vam stoji između grudi. Ukoliko je putovanje kolima ipak duže, isplanirajte ga tako da bude što više zaustavljanja i predaha.

Ukoliko planirate neko putovanje brodom jako je bitno da na samom brodu bude medicinskog osoblja, jer osim uobičajenih komplikacija za trudnice tokom putovanja može doći i do pojave morske bolesti.

Zbog prirode putovanja brodom moguće je da će Vam biti muka, što povećava rizike po zdravlje, jer je povraćanje u trudnoći uobičajeno i kada niste na brodu. Zbog gubitka tečnosti na taj način i drugih komplikacija, uvek je bolje odlučiti se za neki drugi vid prevoza.

ZAKLJUČAK

Putovanje u trudnoći je bezbedno, osim naravno u poslednjem mesecu drugog stanja. Kada već uđete u 36. nedelju trudnoće uvek je moguć porođaj i ne treba rizikovati da se on desi na putu.

Često je pitanje da li se sme putovati avionom i da li je voz bezbedan za trudnice.

Što se tiče putovanja avionom, ono je savršeno bezbedno, uz naravno nekoliko mera predostrožnosti koje treba preduzeti. Što se tiče voza – u teoriji putovanje vozom je sasvim bezbedno, no znajući stanje železnica u regionu, treba dobro razmisliti o takvom postupku.

Svakako da se pre svakog putovanja u trudnoći po mogućstvu treba posavetovati sa lekarom, a za bezbedno putovanje ključno je i dobro planiranje.

Isplanirajte dovoljan broj odmora tokom puta, potrudite se da tokom dužih putovanja zadržite zdrav način života i ishrane, u čemu vam može pomoći i naš Femibion 1

Ne plašite se putovanja u trudnoći. Lepo ga isplanirajte i slobodno se otisnite na željenu destinaciju!

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više