fbpxTrudnoca Dobro je znati Ciste – prepreka za trudnoću?

Ciste – prepreka za trudnoću?

Čini se da je tema cisti na jajnicima sve češća među ženama, čak se može reći da je postalo potpuno očekivano da ih žene imaju.

Ciste su izrasline na jajnicima, u vidu šupljina koje su ispunjene tečnošću. Predstavljaju produkt trenutnog hormonskog disbalansa, a nastaju kao posledica neuspešnog procesa ovulacije. Mogu se pojaviti u bilo kom strosnom dobu, a najčešće između 25. i 40. godine starosti. Međutim, sve je učestaslije je pojavljivanje cista kod mladih, čak i kod tinejdžerki.

Jajnici su gotovo ,,najosetljiviji’’ organ, pa svaki pad imuniteta ili promena u organizmu može dovesti do pojave cisti. Ciste u velikom broju slučajeva nisu prepreka za trudnoću, ali postoje slučajevi kada mogu dovesti do komplikacija. Pre svega, policisnični jajnici su najčešći uzrok insulinske rezistencije koja dovodi do hormonskog disbalansa koji utiče na mogućnost začeća.

VRSTE CISTI

Vodene ili funkcionalne ciste nastaju u procesu ovulacije. Ove ciste su najučestaliji ginekološki problem i posledica su nepucanja folikula koja dovode do nagomilavanja vode u njima. Obično nestaju narednim ciklusom, a ukoliko to nije slučaj ginekolozi preporučuju kontraceptivne pilule. Bez obzira na prisustvo cista, jajnici normalno funkcionišu i ne postoji prepreka za trudnoću.

Krvave ili nefukcionalne ciste nastaju u toku mestruacije pri nagomilavanju krvi. U ovu grupu spadaju endometriotične ciste koje se leče uz nadzor ginekologa. Krvave ciste nisu bezazlene jer mogu dovesti, u slučaju rizika, do hirurške intervencije. Čak i sa nefukcionalnim cistama postoje šanse za trudnoću, ali se može desiti da to spreče komplikacije koje ove ciste izazivaju (npr. ukoliko se uvrne cističan jajnik i spreči protok cirkulacije ćelija).

Policistične jajnike prati hormonski disbalans i niz simptoma od kojih su najčešći: amenoreja (izostanak menstruacije), neredovna menstrualna krvarenja, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, pojava akni, povećana telesna masa, gubitak kose.. Ovaj problem se više posmatra iz aspekta endokrinologije nego ginekologije, pa je i lečenje koncipirano na taj način.

Hormonski disbalans koji izazivaju policistični jajnici predstavlja prepreku za trudnoću. Međutim, problem je rešiv i ne izaziva sterilitet.

KAKO LEČITI CISTE NA JAJNICAMA

Preporučuju se hormonske terapije i kontraceptivne pilule koje prepisuju lekari, ali isključivo metodom analiza hormonskog statusa žene. Svaki postupak lečenja kome pristupate treba da bude uz konsultaciju ginekologa. Kontraceptivne pilule nisu obične bombone, svaka žena ih podnosi drugačije i zato prethodno treba uraditi analize koje će odrediti koje kontraceptivne pilule su za vas najbolje.

Kapi i čaj od virka su sjajan metod lečenja cisti na jajnicima, kao i u periodu planiranja trudnoće. Međutim, opet napominjemo da se svaka metoda lečenja primenjuje uz odobrenje ginekologa ili endokrinologa. Med sa čuvarkućom je prirodan lek koji pomaže pri otklanjanju cisti. Sa medom ne postoji rizik od negativnih posledica, čak i da vam ne reši problem cisti, sigurno vam neće naškoditi.

U periodu planiranja trudnoće izuzetno je važno biti svestan stanja svog organizma i potencijalnih prepreka za trudnoću. Od velikog značaja je da žena bude sigurna da njeno telo ima dovoljnu količinu vitamina i minerala, što zapravo sprečava cističnost kada je imunitet dobar. U lečenju cistitisa telo treba da ima dovoljnu količinu svih nutrijeta, a pogotovo vitamina i minerala kako bi se izborilo sa problemom. Femibion 1, vitaminski suplement, obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Uzimanjem Femibiona u periodu planiranja trudnoće, činite svoje telo vitaminiziranim dovoljno da podigne imunitet i spreči da se ciste razvijaju i napreduju.

CISTE I TRUDNOĆA

Lekari često preporučuju trudnoću kao najprirodniji lek za ciste. Smatra se da je trudnici organizam u dovoljnom balansu da održava zdravom i sebe i bebu. Kao preventivu treba uvesti Femibion suplementaciju jer adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik od pojave defekta neuralne cevi dok se plod razvija, a ovaj suplement upravo to obezbeđuje.

Ipak, često se dešava da se problem sa cistama vrati nakon porođaja i otežava oporavak majke. Porodiljin organizam je znatno slabiji i skloniji različitim disbalansima, dok je njen reproduktivni sistem najosetljivi i samim tim pogodan za razvoj cističnosti. U tom periodu, najbolji lek su priroda i vreme. Med sa čuvarkućom je prvi na liniji odbrane, dok je Femibion 2 saveznik u samoj trudnoći, ali i u periodu dojenja, jer snabdeva organizam sa dovoljnom količinom svih neophodnih suplemenata.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više