fbpxTrudnoca Dobro je znati Carski rez – šta je to?

Carski rez – šta je to?

Na početku trudnoće buduća mama ne razmišlja mnogo o porođaju. Kako vreme odmiče i poslednji meseci trudnoće su sve izvesniji, majka postaje svesna tog čina i sve više razmišlja kako će joj biti kada dođe taj trenutak. Po nekom nepisanom pravilu, obično će čuti više negativnih iskustava od onih pozitivnih te se samim tim javljaju strah i panika. Zbog toga žena počinje da traži rešenja kako da to prebrodi.

Trudnice često misle da će lakše biti ako se porode na carski rez jer će na taj način prespavati i izbeći bolni i dugotrajni porođaj, ne shvatajući da bol tek sledi u narednim danima a sam oporavak može biti duži nego posle prirodnog porođaja. S druge strane, nekim ženama je carski rez neminovan način porođaja jer je analizama utvrđeno da za prirodam porođaj postoje izvesni rizici.

Za carski rez se može reći da je poput svake druge abdomenalne operacije i oporavak je sličan. Ipak, carski rez je mnogo više od obične operacije i zato je važno informisati se i razumeti šta zapravo sa sobom nosi ova vrsta porođaja.

ŠTA JE ZAPRAVO CARSKI REZ?

Carski rez je najvažnija operacija u ginekologiji i akušerstvu koja podrazumeva hirurški zahvat pravljenja reza na trbuhu i na materici i porođaj bebe kroz taj rez. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost ili rizik od vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Sam naziv ,,carski rez’’ (sectio caesarea) dolazi od latinskih reči sectio = rezanje i caesareus = izrezan. Prema legendi, Gaj Julije Cezar je rođen upravo ovih akušerskim zahvatom te zbog toga se naziv često pogrešno povezuje sa njim. Razlog se krije u tome što su lekari u vreme njegove vladavine mogli da seku ženu pri porođaju isključvo u slučaju smrti ili spasavanja majke i deteta. Međutim, i pre ovog rimskog vladara izvodili su se porođaji carskim rezom te istorija beleži da su se indijske princeze tako porađale, ali i mnoge žene u drevnom Egiptu, Rimu i Kini.

U prošlosti je ovakav porođaj bio dosta rizičan i neretko sa smrtnim ishodom, dok je danas uz napredak medicine to ,,samo’’ abdomenalna operacija.

Međutim, ne možemo se složiti da je to obična operacija jer, pored toga što se seče sedam slojeva tkiva, to je najkrvavija operacija nakon koje na svet dolazi novi život. To je operacija nakon koje majka večno na stomaku nosi ,,srećni rez’’ kao uspomenu na dan kada je rodila svoje dete.

Carski rez nije rešenje za neutralisanje straha od porođaja već vrsta porođaja koja ima isti cilj kao i prirodan porođaj – rađanje deteta. Danas se sve više žena voljno odlučuje za carski rez, iako su pogodne za prirodan porođaj, očekujući da će lakše prebroditi svoj strah i bol nakon što se probude iz anestezije nego tokom samog čina porođaja.

Nažalost, rana od carskog reza boli više nego rana nakon prirodnog porođaja, oporavak je duži a i rizik veći. Veliki procenat žena nakon carskog reza prikovan je za krevet 48h, neophodna im je nega i teško podnosi buđenje iz anestezije.

RIZICI CARSKOG REZA

U prošlosti su se porođaji carskim rezom vršili po hitnom postupku u slučaju ugroženosti života majke ili deteta. Nažalost, upitno je na koji način su se vršile, u kojim higijenskim uslovima, u kojoj mogućnosti anestezije i znanja lekara. Zbog toga je bila velika stopa smrtnosti porodilja najčešće usled akutnog krvarenja ili infekcija.

Danas je carski rez sigurna operacija nakon koje se ne očekuju postoperativne komplikacije ili teške posledice. Napredak medicine omogućio je da lekari na vreme prepoznaju da li je neophodan carski rez ili ne, kako bi se žena pripremila na to, ili u slučaju hitnog carskog reza to bude bezbedno i za majku i za dete. Ipak, to ne znači da ne postoje rizici.

Prvenstveno, anestezija koja se daje za izvođenje carskog reza, bilo da je lokalna ili totalna, može za posledicu imati mučnine, povraćanje, vrtoglavice, dezorjentisanost, pa čak i otežano komuniciranje i zamuckivanje. Pre svega treba ispitati stanje organizma porodilje i da li je pogodna za anesteziju kako bi se izbegle teže posledice i komplikacije.

Rizici carskog reza za majku su:

 • obilno krvarenje,
 • duži oporavak,
 • povišena telesna temperatura,
 • infekcija rane,
 • endometris tj. infekcija sluznice materice,
 • infekcija ili oštećenje bešike i mokraćnih kanala,
 • tromboza tj. krvni ugrušći (može izazvati plućnu embolije ukoliko zaluta)
 • aspiracija (tekućnina iz želuca povraćanjem tokom operacije može doći do pluća)
 • ponovna hospitalizacija zbog komplikacija.

Nažalost, ni danas nije potpuno isključen rizik od smrtnosti te je danas stopa smrtnosti 1 na 13 000 porođaja.

Takođe, naučna ispitivanja su utvrdila na deca rođena carskim rezom češće imaju respiratornih problema usled činjenice da ne prolaze kroz porođajni kanal gde skupljaju potrebne dobre bakterije za razvoj respiratornih organa.

Nekada se carski rez izvodio poprečnim sečenjem duž celog stomaka pa je ožiljak bio dosta veći i vidljiviji, dok se danas vrši vodoravnim rezom abdomena te je ožiljak manji.

ZABLUDE O CARSKOM REZU

 • ,,Jednom carski rez uvek carski rez.’’

Nije istina da žena koja se porodila carskim rezom, svaki sledeći put mora da se porađa na isti način. Ukoliko u narednoj trudnoći ne postoje nikakvi razlozi za carski rez, sledeći porođaj može biti izveden vaginalno.

 • ‘’Žena koja se porodila nacarski rez ne može da doji.’’

Potpuno netačno! Laktacija ne zavisi od načina porođaja. Ukoliko su majčine grudi pogodne za dojenje i dete prihvati od početka, ne postoji razlog da se ne doji pogotovo što je dojenje dobro i za majku i za dete.

 • ‘’Svaka ženakoja se porodila na carski rez danima leži u krevetu.’’

Svaka žena je različita i svaka drugačije podnosi pa se tako i oporavlja. Nije nužno da porodilja leži u krevetu danima bez mogućnosti da ustane.

Preporuka lekara je da se 24h leži, zbog propratnih nus pojava, ali kasnije će vas i sami motivisati da što pre ustanete. Što pre uspostavite motoriku kretanja to će vam oporavak biti lakši.

 • ‘’Carski rez nije porođaj.’’

Za žene porođene carskim rezom često kažu da ne znaju šta je porođaj jer se nisu ,,prirodno’’ porodile.

Ovo je najveća zabluda. Svako donošenje deteta na svet je porođaj, bilo to prolaskom kroz porođajni kanal ili operacijom.

Ne dozvolite da se osećate manje vrednom ili sumnjate u sebe samo zato što neko drugi više vrednuje prirodni porođaj.

 

To što imate ožiljak od carskog reza samo znači:

 • da ste postali MAJKA,
 • da ste se uspešno porodili,
 • da ste proveli divnih devet meseci trudnoće dok vam je dete raslo u stomaku,
 • da ste dali svoj maksimum da rodite svoje dete,
 • da treba da budete ponosni na sebe

Sada je najvažnije da se usresredite na oporavak i negu vašeg deteta, kao i na vođenje računa da se vi osećate dobro. Na oporavak pozitivno utiče pre svega hrabrost da što pre ustanete iz kreveta, vođenje računa o mentalnom zdravlju, podrška ljudi koji vas okružuju, a potom i izbalansirana ishrana, lagana i postepena svakodnevna fizička aktivnost (u sladu sa mogućnostima i savetima lekara).

U ishranu je potrebno uključiti što više hranljivih materija, vlakna, vitamina i minerala kako bi vaš organizam bio snabdeven energijom koja ubrzava vaš oporavak. Takođe, sve to je važno zbog dojenja jer ono što vi unosite beba uzima kroz vaše mleko. Ono što je preporuka jeste da osim hranom svoj organizam snabdevate dodatnim vitaminima i mineralima za šta je pogodan vitaminski suplement Femibion koji sadrži sve što je potrebno porodiljama.

Postali ste mama carskim rezom jer ste zapravo ,,carica’’ koja brine o svom detetu i vodi računa da ono bude zdravo i sigurno. Znajte da je jedini pravi sud onaj kako vas vaše dete doživljava, a svaka majka je svom detetu super heroj. Carski rez vas čini super herojem sa posebnim pečatom koji je tu da vas podseća na čin hrabrosti.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više