fbpxPlaniranje Dobro je znati Trudnoća nakon histeroskopije

Trudnoća nakon histeroskopije

Histeroskopija predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici i lečenju promena u šupljini materice. To je minimalno invazivna kratkotrajna procedura koja omogućava ginekologu da izvrši inspekciju materične šupljine (pregleda unutrašnjost materice) kako bi dijagnostikovao i izlečio uzroke poremećaja i bolesti materice.

Kao rutinska procedura trebalo bi da se izvodi kod svih pacijentkinja koje su u planu za metode asistirane reprodukcije, pre prvog ciklusa vantelesne oplodnje.

Histeroskopija je intervencija u kojoj se koristi histeroskop – uzani teleskop širine 4mm uz pomoć koga lekar sagledava unurašnjost materice. Ova intervencija se radi u dnevnoj bolnici i oporavak je izuzetno brz.

Dijagnostička histeroskopija (mini histeroskopija) daje ginekologu informacije neophodne za postavljanje pravilne dijagnoze (priraslice, polip endometrijuma, miom, deformacija materične šupljine), kao i stanje endometrijuma, ušca jajovoda i cervikalnog kanala kao važne faktore u pripremi za vantelesnu oplodnju (VTO – IVF).

Preporučljivo je da se histeroskopija uradi neposredno posle menstrualnog krvarenja, dakle između osmog i dvadesetog dana ciklusa. Intervencija se sprovodi u opštoj intravenskoj anesteziji.

Komplikacije dijagnostičke histeroskopije su veoma retke. Statistički gledano, dešavaju se u 2% slučajeva. Većina pacijenata ne oseća nikakve tegobe za vreme i posle intervencije. Međutim, postoje određene neprijatnosti koje se mogu desiti tokom intervencije. Najčešća neprijatnost je bol koji pacijenti osećaju posle histeroskopije. Bol se može porediti sa nešto jačim menstrualnim bolovima i nije zabrinjavajući.

Histeroskopija se preporučuje grupi pacijentkinja sa ultrazvučno dokazanom patologijom materične šupljine i svi slučajevi rekurentnih, ponovljenih neuspeha vantelesne oplodnje (RIF), pa čak i grupacija pacijentkinja koje su iskusile bar jedan neuspeli pokušaj VTO.

Da biste shvatili da li je verovatnoća trudnoće odlična nakon histeroskopije, trebalo bi da uzmete u obzir koje patologije su uzrok ove procedure. Ako je izvršena histeroskopija radi isključivanja faktora koji utiču na neplodnost, verovatnoća koncepcije deteta u bliskoj budućnosti se povećava.

U većini slučajeva trudnoća nakon histeroskopije endometrijalnog polipa javlja se u roku od 3-6 mjeseci. Ne treba da pokušavate da zatrudnite ranije, telo se mora oporaviti da bi u potpunosti eliminisalo pobačaj u budućnosti. Mnoge žene ignorišu preporuke ginekologa, a trudnoća počinje u narednom ciklusu, što može dovesti do komplikacija trudnoće.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Upala uha kod dece
Malo vremena prođe između procurelog nosa do upale uha kod deteta. Roditelji dece do…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više