fbpxPlaniranje Dobro je znati Šta je epigenetika?

Šta je epigenetika?

Zašto geni nisu od presudnog značaja kada se radi o zdravlju?

Svi mi nasleđujemo jedinstveni set hromozoma od naših roditelja. A baš ti geni određuju sve, od boje naših očiju do toga koliko bismo mogli biti dobar trkač. Naši geni nam pomažu i da odredimo svoje buduće zdravlje i vrste bolesti kojima bismo mogli biti podložni u poznim godinama. Ali, geni ne pričaju celu priču.

Šta je epigenetika?

Naučnici sada znaju da se izvesni geni uključuju ili isključuju u zavisnosti od faktora okruženja – to je oblast nauke koja se zove epigenetika (od grčke reči koja znači „uz genetiku“).

Programiranje ishrane u ranim godinama i Vaša beba

Vaša beba započinje život kao jedna ćelija sa jedinstvenim DNK. Tokom trudnoće, ova ćelija će se podeliti na nove ćelije ponovo i ponovo – proces koji će se ponoviti milionima puta tokom života Vašeg deteta. DNK svih novoformiranih ćelija će biti identičan ali ponašanje tih ćelija – odnosno način na koji telo čita ovaj obrazac – će zavisiti od epigenetskih procesa.

Skorašnje istraživanje pokazuje da je samo 25% zdravlja Vaše bebe tokom života određeno čistom genetikom. To znači da do 75% može da bude pod pozitivnim uticajem interakcije tih gena sa Vašim načinom života; na primer izbegavanjem pušenja ili stresa, dobro izbalansiranom ishranom i održavanjem zdrave telesne težine. Mera u kojoj ishrana utiče na buduće zdravlje deteta na ovaj način predstavlja osnovu istraživanja programiranja ishrane u ranim godinama (eng. Early Life Nutritional Programming – ENP).

Kako mogu da učinim najbolje za svoju bebu?

Možete da utičete na buduće zdravlje svoje bebe zdravom i izbalansiranom ishranom i zdravim načinom života. Kada planirate trudnoću, preporučuje se da počnete da uzimate dodatak ishrani koji sadrži folnu kiselinu/folat, ključni vitamin za podršku važnim funkcijama relevantnim za trudnoću.* Zahtevi za unos folata se tokom trudnoće i dojenja povećavaju i zbog toga dodatak ishrani koji sadrži folat (zajedno sa raznovrsnom i izbalansiranom ishranom i zdravim načinom života) može da pruži podršku Vašim specijalnim potrebama za folatom. Preporučuje se da počnete da uzimate taj dodatak bar mesec dana pre i jedan mesec pre začeća. Vrlo je ohrabrujuće znati da možete dosta doprineti budućnosti svoje bebe obrativši pažnju na ishranu – pošto je dobro zdravlje najdragoceniji dar.

* Folat doprinosi razvoju tkiva, ćelijskoj deobi i proizvodnji krvi kod trudnica. Dopunski unos folne kiseline povećava nivo folata u trudnoći. Nizak nivo folata u trudnoći je jedan od faktora rizika za razvoj oštećenja neuralne cevi kod fetusa. Stoga se za žene preporučuje dopunski unos od 400µg folne kiseline dnevno u periodu od bar jedan mesec pre i do tri mereca posle začeća. Naučno je dokazano da nizak nivo folata u trudnoći predstavlja važan faktor rizika od oštećenja neuralne cevi. Pored toga, i drugi faktori (poput naslednih) mogu da povećaju rizik od oštećenja neuralne cevi.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više