fbpxPlaniranje Dobro je znati Sekundarni sterilitet: Kada drugi put nikako ne dolazi beba

Sekundarni sterilitet: Kada drugi put nikako ne dolazi beba

Sve češće čujemo sledeći scenario. Prvi put sam odmah ostala u drugom stanju. Kada smo suprug i ja poželili drugo dete, i doneli zajedničku odluku da je vreme da se roda pojavi i donese bebu, suočili smo se sa problemom sekundarnog steriliteta…

Zašto je nekim parovima teže da dobiju drugo dete nakon prve uredne trudnoće i koji su razlozi za to saznajemo od našeg stručnjaka dr Božane Stepanov, specijaliste ginekologije i akušerstva, supspecijaliste steriliteta i fertiliteta.

Suočavanje sa problemom

–  Parovi koji imaju već dete ređe se obraćaju lekaru, pre svega, jer smatraju da je s njima sve u redu ako su jednu trudnoću uspeli da ostvare. Činjenica da ste zatrudneli u prošlosti ne garantuje da ćete ponovo začeti sami. Imamo ne tako mali broj parova kod kojih nakon prve, potpuno uredne i lako ostvarene trudnoće, sledi dugi niz pokušaja i teško ostvarivanje sledeće trudnoće. Nekada prođu i godine, a da druga beba nikako ne dolazi, kaže doktorka.

Na sekundarnu neplodnost otpada više od polovine svih slučajeva steriliteta. Mnogi parovi koji se suoče sa ovim problemom, verovatno neće nikada potražiti pomoć. Prepisivaće neuspeh stresu, lošem načinu životu i sličnim izgovorima, jer su prvo dete dobili bez problema.

Nemojte odlagati da potražite pomoć

– Uz pretpostavku da neplodnost „ne može njima da se dogodi“ jer su se već ostvarili kao roditelji, i da su u pitanju prolazne teškoće, par koji doživljava sekundarnu neplodnost može da odgodi traženje pomoći za svoje probleme (da čeka duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina i šest meseci za žene iznad 35 godine). Čak i oni koji su prvi put imali problem da ostvare trudnoću, smatraju da su izlečeni i da nema potrebe da ponovo odlaze na preglede, ističe doktorka.

Po njenim rečima, najčešće se sa samo malom pomoći ili modifikacijom životnih navika može postići san i ostvariti željena trudnoća u takvim slučajevima. Međutim, odugovlačenje ispitivanja uzroka često znači nižu stopu uspeha lečenja, jer neki uzroci neplodnosti mogu vremenom da se pogoršaju i tako smanje vaše šanse za trudnoćom.

Ko su rizične grupe?

– Parovi koji su imali trudnuću nakon VTO, koji boluju od nekih hroničnih bolesti (naročito partnerka), poput hipertenzije, dijabetesa, oboljenja štitne žlezde. Ako je žena imala neku od operacija u međuvremenu ili započela neku terapiju. Ukoliko je starija od 35 godina, te je došlo do poremećaja menstrualnih ciklusa. Takođe, gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola, mogu da dovedu do ozbiljnih problema sa začećem, navodi doktorka.

Ona dodaje i da stres predstavlja ozbiljnu kočnicu, te da se ovi parovi osećaju mnogo izolovanije, nego oni parovi koji su od početka suočeni sa sterilitetom.

– Nailazite ne samo na sve one tipične uspone i padove svojstvene pokušajima da zatrudnite, već morate da se nosite i sa emocionalnim poteškoćama. Često imaju problem i sa nerazumevanjem okoline, jer ih neretko pitaju zašto je važno da imaju još dece. Doduše, neki od njih su se suočili sa sterilitetom i prvi put, pa donekle znaju šta da očekuju, ali nažalost to ne umanjuje bol i stres. Zato je psihološka podrška važna i u ovim slučajevima, ističe doktorka.

Metode lečenja

Po njenim rečima, dijagnostika sekundarnog steriliteta podrazumeva iste dijagnostičke procedure kao i kod primarnog.

– Olakšavajuće je to da je prethodna trudnoća pokazatelj da problem kod tog para obično nije ozbiljan, niti nerešiv. Nekada je potrebno korigovati ovulacije kod žena, insulinsku rezistenciju, poremećaj rada štitne žlezde, trombofiliju, ukloniti postupkom histeroskopije poremećaje šupljine materice, nakon svega navedenog u velikom broju slučajeva nije neophodna vantelesna oplodnja, ali samo u slučajevima da ne postoji muški faktor steriliteta. Takođe, genetski testovi mogu da pruže određene informacije o uzrocima neuspeha, navodi doktorka.

Osim toga, doktorka Božana Stepanov savetuje i kontrolni pregled jednom godišnje čime se značajno povećava verovatnoća da se potencijalni problem predupredi ili čak u potpunosti sanira.

U Srbiji oko 11 odsto žena koje već imaju decu, ima problem da ponovo zatrudni.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više