fbpxPlaniranje Dobro je znati Prave namirnice za pripremu moje trudnoće

Prave namirnice za pripremu moje trudnoće

Ako uskoro planirate da zatrudnite, trebalo bi posebno da obratite pažnju na zdrav način života. Važnu ulogu u tome igraju Vaše nutritivne potrebe i raznovrsna i izbalansirana ishrana, izbegavanje alkohola, nikotina i održavanje normalne telesne težine. Tako ćete ne samo imati najveće šanse da ugledate tu malu roze liniju već ćete za svoju bebu obezbediti najbolji mogući početak.

Zdrava, raznovrsna i izbalansirana ishrana

Zvanični savet u vezi sa ishranom je praćenje opštih pravila za zdravu ishranu ali uz nekoliko korekcija. Pored uzimanja pravih namirnica, to će Vam pomoći i da održavate normalnu telesnu težinu što će zauzvrat povećati Vaše šanse da ostanete u drugom stanju.

Izbalansirana ishrana obuhavata bar pet porcija voća i povrća; tri skrobne porcije dnevno koja sadrže npr. hleb, pastu, žitarice ili pirinač – po mogućstvu od celog zrna; dve ili tri porcije dnevno proteina sa npr. krtim ili živinskim mesom, ribom, jajima i mahunarkama; i tri porcije dnevno mlečnih proizvoda kao što su mleko, jogurt ili sir – najbolje proizvodi sa malim sadržajem masnoće.

Pokušajte da dva puta nedeljno jedete ribu, a jedna od njih neka bude plava riba kao što je losos, pastrmka, sardine ili skuša. Plava riba sadrži omega-3 masne kiseline kao što su EPA i DHA. Preporučeni dnevni unos za omega-3 masne kiseline za odrasle iznosi 250mg DHA i EPA, dok se trudnicama i dojiljama preporučuje da uzimaju još 200mg of DHA dnevno (koji bi takođe mogao da se uzima preko dodatka ishrani za trudnice). Unos omega-3 DHA u trudnoći doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju fetusa i odojčeta.

Međutim, nemojte uzimati više od dve porcije ribe jer mogu da sadrže zagađivače koji mogu da se gomilaju u telu. I izbegavajte ajkulu, sabljarku i marlin, koje mogu da sadrže živu.

Takođe ne bi bilo loše da napravite i rezerve gvožđa pa jedite dosta namirnica koje sadrže gvožđe uključujući crveno meso, mahunarke, suvo voće, hleb, zeleno povrće i žitarice obogaćene gvožđem za doručak.

Da li su mi potrebni dodaci ishrani?

Generalno, uvek je važno voditi zdrav način života uz raznovrsnu i izbalansiranu ishranu da biste organizmu obezbedili potrebne hranljive namirnice. Kada zatrudnite, zahtevi za nekim hranljivim sastojcima rastu. Jedan od najbitnijih hranljivih sastojaka za period pre začeća i u ranoj trudnoći je folat i preporučuje se da svoju ishranu dopunjujete sa dnevnim unosom od 400µg folne kiseline/folata.* Iako možete da uzimate folat (prirodni oblik folne kiseline) i preko namirnica, preporučuje se da uzimate 400µg folne kiseline kao dodatak ishrani. To može da bude važno za razvoj Vaše bebe * i dosta je podržano naučnim istraživanjima.

Istraživanja pokazuju i da je za trudnice u severnim zemljama uobičajen nizak nivo vitamina D, posebno zimi. Iako je vitamin D prisutan u neki namirnicama, kao što su jaja, meso, plava riba i mlečni proizvodi, većina vitamina D se zapravo stvara u našoj koži kada se izlaže sunčevoj svetlosti tokom leta. Stoga bi trebalo da se postarate da u periodu pre začeća imate i dovoljnu količinu vitamina D.

Možda ćete želeti da razmislite o uzimanju posebno prilagođenog prenatalnog dodatka ishrani koji sadrži folnu kiselinu/folat i ostale hranljive sastojke poput vitamina D kao dodatak raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani, kao vid podrške u dolazećim mesecima.

Šta treba izbegavati

Previsoke doze vitamina A (retinola) bi mogle da nanesu štetu nerođenoj bebi pa izbegavajte iznutrice ili proizvode od iznutrica kao što su paštete i suplemente koji sadrže ulje riblje jetre.

Ukoliko ste pušač, potražite pomoć da odmah ostavite cigarete jer je pušenje u toku trudnoće povezano sa nizom problema, od pobačaja do male porođajne težine. Takođe, trebalo bi i da izbegavate alkohol pošto može da ima negativna dejstva na fizički i mentalni razvoj nerođene bebe. Alkohol preko krvotoka majke prelazi na nerođenu bebu i ostaje u njenom telu mnogo duže pošto funkcija bebine jetre još nije u potpunosti razvijena.

Ishrana pre trudnoće

Kako bi organizam tokom trudnoće imao dovoljno hranljivih materija za pravilan rast i razvoj deteta, poželjno bi bilo voditi računa o ishrani pre trudnoće. Poznato je da ishrana trudnica mora biti specifična, ali malo ko misli o ishrani pre trudnoće.Potrebe za folnom kiselinom i gvoždem kao i jodom naglo i brzo se  povećavaju. Da bi te potrebe bile zadovoljene, najbolje je obezbediti trudnoću bogatim rezervama. Nekad je neophodno dosta vremena (3-4 meseca) da bi se napravile odgovarajuće rezerve. Od izuzetne važnosti je uvrstiti namernice bogate hranljivim materijama u ishranu pre trudnoće.

Namirnice pre trudnoće

Namirnice pre trudnoće koje pomažu lakše začeće treba da sadrže veću količinu određenih vitamina i minerala koje treba uvrstiti u ishranu pre trudnoće. To su namirnice koje sadrže gvožđe,folna kiselina esencijalne masne kiseline, vitamin D. kalcijum. Folna kiselina se nalazi u takozvanom tamnozelenom povrću, brokoliju, sargarepi, zelenoj salati, prokelju, boraniji i bitan je sastojak koji bi svaka buduca majka trebala da uvrsti u unos namirnica pre trudnoće jer pomaže stvaranju nervnog sistema kod bebe. Gvožđa najviše ima u namirnicama zivotinjskog porekla,nemasno crveno mesto, riba, piletina, morski plodovi kao i zeleno povrće. Kalcijum se nalazi u mlečnim proizvodima , zeleno lisnato povrće (spanać, kelj) kao i u sardini, ostrige, prokelju i bademu. Važno je koristiti namirnice pre trudnoće bogate gvožđem odvojeno od namirnica bogatih kalcijumom jer međusobno apsorbuju. Najveći izvor esencijalnih masnih kiselina nalazi se u masnoj ribi a u istoj namirnici se moze naći i vitamin D ( haringa, losos, skuša) kao i u jajima i integralnom hlebu.

Hrana pre trudnoće

Drevna kineska medicina kaze da konzumiranje tople hrane pre trudnoće pospešuje plodnost  a da sirove namirnice otežavaju varenje i smanjuju erekciju. S toga u ishranu pre trudnoće treba uvrstiti kuvano povrće. Mlečni proizvodi su jako bitni i povoljno utiču na jajnike. Mlečna masnoća je vazan deo namirnica u hrani pre trudnoće jer apsorbuje nutrijente vazne za plodnost. Pasulj, voćne, integralne žitarice, biljne čajeve, koštunjavo voće i semenke su bitne namirnice u ishranu pre trudnoće. U konzumiranje hrane pre trudnoće takođe treba  uvrstiti i belu ribu, belo mesto, đumbir, suvo voće i med.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više