fbpxPlaniranje Dobro je znati Planiranje trudnoće nakon pobačaja

Planiranje trudnoće nakon pobačaja

Spontani pobačaj je svakako jedna od najstresnijih stvari koja Vam se može desiti i sasvim je razumljivo što je trudnoća nakon pobačaja za mnoge žene teška odluka.

Kako prepoznati spontani pobačaj? Šta nakon spontanog pobačaja? Kada je vreme za novu trudnoću nakon pobačaja? To su ključna pitanja koja muče mnogo žena.

Prvenstveno je bitno znati šta su razlozi spontanog pobačaja. Spontani pobačaj se dešava pre 20. nedelje trudnoće i većina njih se javlja jer se fetus nije normalno razvio. Čak 50% izgubljenih trudnoća se dešava zbog problema sa bebinim hromozomima. No, to nema nikakve veze sa genima roditelja, tako da nema bojazni da bi se spontani pobačaj mogao opet desiti. Procenat žena koje imaju više od jednog pobačaja je ispod 1%.

Šta nakon spontanog pobačaja?

Najbolje je uraditi neke provere poput analize krvi i hromozoma, ultrazvuka, histeroskopije i sonohisteriograma.

Nakon spontanog pobačaja ne treba žuriti i normalno je da ćete i Vi i Vaš partner osetiti tugu ili bes. Najbolje je sačekati da se emotivno stabilizujete i pripremite za novu trudnoću.

Savetuje se mirovanje posle spontanog pobačaja, a odnosi nakon spontanog pobačaja se ne preporučuju bar u naredne dve nedelje nakon tog događaja. U tom periodu je veliki rizik od infekcije ako dođe do odnosa, a tek nakon šest nedelja ženi će se vratiti menstruacija i od tada bi ciklusi trebalo da budu redovni. Kada se menstruacija vrati, potrebno je sačekati da prođu makar dva do tri ciklusa, pre nego što ponovo dođe do začeća. Toliko je vremena potrebno da se oporave reproduktivni organi i materica.

Kada je vreme za novu trudnoću nakon pobačaja?

Ukoliko se desio jedan spontani pobačaj naučnici i lekari kažu da je bolje da požurite. Istraživanja su pokazala da su žene koje su ponovo zatrudnele u roku od šest meseci od pobačaja imale manje problema u narednoj trudnoći. Ukoliko ste zdravi i osećate se spremno za još jedan pokušaj nema nikakvog razloga da bilo šta čekate.

U jednom istraživanju učestvovale su 1.083 žene koje su izgubile trudnoću pre 20. nedelje, a one su praćene u šest menstrualnih ciklusa. One koje su zatrudnele u tom periodu praćene su do kraja trudnoće i studija je jasno pokazala da su žene koje su se ranije odlučile na novu trudnoću imale više uspeha.

Čak 76% žena je pokušalo ponovo da zatrudni u roku od tri meseca u odnosu na spontani pobačaj. Skoro 70% njih je uspelo da ostane u drugom stanju, što je mnogo bolji procenat u odnosu na 51% onih koje su čekale duže od tri meseca.

“Preporuke da se nova trudnoća odloži za tri do šest meseci i kod onih parova koji su fizički i psihički spremni za novi pokušaj su neutemeljene i treba ih ignorisati”, napisali su autori ove studije, a preneo je prestižni magazin Tajm.

Ipak, ukoliko ste imali više od jednog pobačaja najbolje je prvo razgovarati sa lekarom, a tek onda odlučiti šta dalje. Takođe se lekaru treba obratiti ukoliko ste u nekoj od sledećih situacija:

– Ukoliko imate preko 35 godina

– Ukoliko imate neku bolest poput dijabetesa koja može uticati na Vašu trudnoću

– Ukoliko ste imali problema sa plodnošću u prošlosti

Treba reći i da idealno vreme za novu trudnoću ne postoji, te da sve ostaje na tome da valja dobro poslušati svoje telo. Kada osetite da ste spremni – vreme je za novi pokušaj.

Ipak, kao i kod svake trudnoće i kod one koja se dešava posle spontanog pobačaja treba voditi računa o zdravom stilu života. Zdrav stil života je jednako bitan i za mamu i za bebu, pre i nakon začeća.

Bitno je zdravo se hraniti i unositi dovoljan broj vitamina u telo, a ukoliko ne vodite zdrav život najbolje bi bilo započeti sa promenom navika bar nekoliko meseci pre začeća. Več smo pisali o tome, ali valja opet napomenuti da je potrebno smanjiti unos kofeina, izbegavati alkohol, cigarete i paziti sa unosom lekova. Takođe je jako bitno povećati unos folne kiseline, koja je jedna od najznačajnijih supstanci kada je u pitanju zdravlje kod trudnica.

Što se tiče ishrane treba unositi što više voća i povrća, a bitno je i dovesti svoje telo do zdrave telesne težine. Ako se pitate da li treba vežbati – svakako je poželjno povećati svoju aktivnost. No, ipak ne bi se trebalo baviti sportom i generalno izlagati riziku od povrede leđa ili abdomena.

Spontani pobačaj je fizički, ali i emotivni šok za ženu, kao i sama trudnoća. Zato se treba na pravi način nositi i sa emocijama tokom planirane trudnoće. Jasno je da će buduće mame biti jako srećne zbog toga što su u drugom stanju, ali često se javljaju i negativne emocije.

Preživljen spontani pobačaj često u novu trudnoću budućim mamama unosi nemir, anksioznost i uplašenost. Normalno je da ste uplašenije nego inače posle takvog šoka koji ste preživele, ali s obzirom na to da je procenat žena koje dožive više od jednog pobačaja skoro statistička greška nema nekih realnih povoda za paniku.

ZAKLJUČAK

Svakako je poželjno da se Vaša naredna trudnoća nakon spontanog pobačaja prati sa posebnom pažnjom od strane lekara. Jako je bitno znati da uzrok pobačaja ne leži u genetici pobačaja, te da je mogućnost ponovnog pobačaja izuzetno mala.

Takođe je jasno dokazano da je najbolje što pre početi sa novim pokušajima da se zatrudni, pa su tako teorije da na to treba čekati bar šest meseci odbačene kao neosnovane.

Zapravo, trudnoća nakon spontanog pobačaja zahteva apsolutno istu pripremu od Vas kao i bilo koja druga trudnoća. Potrebno je da se što pre okrenete zdravoj ishrani i što zdravijem načinu života, da slušate svoje telo i budete emotivno spremni za ovakav korak.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više