fbpxMaterinstvo Dobro je znati Zašto bebe imaju rupice na glavi?

Zašto bebe imaju rupice na glavi?

Već u prvim danima možete primetiti kako bebina glava na vrhu pulsira. Mnogi roditelji se zabrinu da li je to normalno i šta je to zapravo.

To vidljivo pulsiranje je puls bebinog mozga koji se dešava kroz rupicu na bebinoj lobanji jer još nije zarasla. Pa zar je to normalno? Itekako jeste.

Bebe se rađaju sa dva otvora na lobanji koji se nazivaju fontanela. Kao što znate, prirodno je da na lobanji svi imamo šavove kojima su kosti lobanje spojene. Potrebni su meseci da bi se kosti lobanje deteta potpuno zatvorene.

Dve rupice se razlikuju u veličini i to su velika i mala fontanela. Mala fontanela se zatvara do trećeg, a najduže do šestog meseca. Velika fontanela počinje da se zatvara sa tri meseca i traje do osamnaest meseci ili do navršene druge godine bebinog života.

Zašto se bebe rađaju sa otvorima u lobanji?

Zato što je glava bebe isuviše mala da bi postigla brzinu razvoja mozga koji se svakog meseca povećava. Jasno vam je da razvoj mozga bitno utiče na kompletan razvoj deteta i da čitav neurološki sistem upravo zavisi od fontanela.

Fontanela na neki način predstavlja “prozor u mozak”. Preko nje je moguće izmeriti unutarlobanjski pritisak, ali je kroz nju takođe moguće ultrazvučnim pregledom posmatrati mozak.

Doppler ultrazvučni pregled je pogodan za merenje brzine protoka krvi kroz moždane krvne sudove, što daje vrlo važne podatke o samom stanju centralnog nervnog sistema bebe.

 

Kada treba da se zabrinemo?

Sam izgled fonanela može da ukaže na neka njena patološka stanja, pa se razlikuju:

  • udubljena fontanela,
  • napeta fontanela,
  • prerano srasla i
  • veoma velika fontanela.

Udubljena fontanela ukazuje da je beba verovatno dehidrirana. Usled neredovne hidratacije, gubitka tečnosti, preteranog znojenja, dijareje ili povraćanja bebin organizam gubi neophode količine vode za normalno funkcionisanje organizma, na šta ukazuje i fontanela.

Napeta fontanela ukazuje na dodatni pritisak unutar bebinje lobanje. Kod zdravih beba mozak kroz fontanelu pulsira, ali u skučaju nekih oboljenja ili promena u zdravstvenom stanju stvara se pritisak na mozak i zato je fontanela napeta. Često se ovaj slučaj dešava kod meningitisa ili nekog drugog neurološkog oboljenja. Zato treba obratiti pažnju na fontanelu i na vreme konsultovati lekara.

Prerarno srasla fontanela sprečava normalan rast i razvoj deteta. Kao što smo napomenuli, normalnim tokom razvoja deteta potrebno je određeno vreme da bi fontanela zarasla u potpunom skladu sa rastom deteta. Ukoliko fontanela zaraste prerano dešava se da zaustavlja dalji razvoj mozga što ostavlja brojne posledice.

Kod veoma velike fontanele je problem obrnut u odnosu na prerano zaraslu fontanelu, a to je da svakako usporava rast i razvoj deteta.

 

Preventiva

Na redovnim sistematski pregledima obavezno se raspitajte kod izabranog pedijatra o zarastanju fontanele vašeg deteta. Lekar će proceniti da li je sve u redu ili su potrebne dodatne kontrole.

Nikada ne zaboravljajte da stavite kapicu na glavu novorođenčeta pogotovo u dobu kada je dnevna temperature ispod 25°C. Setite se da mozak bebe nema dodatnu biološko zaštitu u ovom periodu te lako može dobiti meningitis čak i od slabog vetra.

Zaštitite dete od povrede glave ili bilo kakvih udaraca. Ovo posebno važi u slučaju da beba ima stariju braću ili sestre koji, slučajno, iz grube igre umeju da povrede bebu.

Preventiva počinje još od trudničkih dana kada se majka hrani balansirano i zdravu, Potrudite se da obezbedite dovoljnu količinu nutrijenata i vitamina koju će vam, pored hrane, omogućiti i suplement  Femibion. Dovoljnom vitaminizacijom obezbeđujete pravilan rast i razvoj vašeg deteta, od prvog dana.

Bebu redovno hidrirajte i potrudite se da njenu ishranu uskladite sa uzrastom.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više