fbpxMaterinstvo Telo nakon porođaja

Telo nakon porođaja

Tokom trudnoće Vaše telo se menja i doživljava ogromne promene, a sve sa ciljem donošenja novog života na svet.

I kada se nakon porođaja pogledate u ogledalo vidite jedno novo „ja“…..

Ono što prvo pada u oči je  veliki trbuh, njegova mlitava koža i nabrekle dojke…..

Ne brinite, tako izgleda svaka „sveža“ porodilja….

Neke od tih promena se brzo vraćaju u prvobitno stanje, a za neke je potrebno vremena i strpljenja.

 

1. Kilogrami

  • na porodjaju se izgubi oko 6-7 kg, a u danima nakon porođaja nastaviće se trend opadanja telesne mase, jer se gubi nakupljena tečnost tokom trudnoće. Da li ćete brže ili sporije doći do svoje „devojačke“ težine zavisi od toga koliko ste se ugojili u trudnoći.

2.  Trbuh

Trbuh u prvoj nedelji nakon porođaja izgleda kao u šestom mesecu trudnoće, zbog materice koja je još uvek uvećana i koja se polako smanjuje. Obično nakon 4-6 nedelja vrati se na svoju prvobitnu veličinu.

  • koža trbuha neposredno nakon porodjaja je razvučena, pa kad pipnete stomak imate osećaj kao da pipate izduvani balon. Ne brinite, koža se relativno brzo oporavlja i dobija svoj tonus… (naravno da to svakako zavisi od njenih osobina i kvaliteta)

Nekim ženama se trbuh nikad, u potpunosti, ne vrati u“ devojačku formu“, već ostane tzv „mummy tummy“. Takva promena se naziva dijastaza trbušnih mišića i dešava se zbog smanjene elastičnost, pa se razvučeni bočni trbušni mišići  ne vrate u svoju poziciju. Takvo stanje se može hirurški rešavati.

3. Vagina

  • neposredno nakon porođaja vagina je otečena, rastegnuta i bolna, i najčešće sa epiziotomijom. U narednih par nedelja otok splašnjava, mišići vraćaju svoj tonus, a rana polako zarasta.

Vaginalni iscedak ili lohije su u početku krvave (poput menstruacije), i vremenom postaju žućkaste, pa blede i vodenaste. No ono što će ostati drugačije jeste otvor vagine… ostaće otvoreniji, vidljiviji..

4. Mokraćna bešika

  • mnoge porodilje navode problema u kontroli mokrenja, tj ne mogućnost zadržavanja mokraće pri fizičkoj aktivnosti , a javlja se zbog slabljenja mišića karličnog dna tokom trudnoće .
    Obično  spontano nestaje kako se tonus mišića vraća u normalu ,mada vežbanje tzv vežbi po Koeglu može pomoći i ubrzati oporavak.

5. Opadanje kose

  • tokom trudnoće, pod uticajem hormona, životni ciklus folikula dlake se produžava, pa će Vam opadati mnogo manje kose nego inače. Situacija se menja nakon porodjaja, pa će količina kose na jastuku ili češlju biti poprilična. No, to je prolazna poojava, i ako niste malokrvni, za nekoliko nedelja gubitak kose će se smanjiti.

6. Dojke

  • dojke su u prvim danim nakon porođaja uvećane, tvrde, bolne i vrlo često izvor velikih problema dok se ne uspostavi ravnoteža u količini stvorenog i posisanog mleka. Kada uspostavite ritam u podojima, i dojke će vremenom postati mekše i manje osetljive, a podoji užitak, i za Vas, i bebu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Aktivna trudnoća - kako najbolje iskoristiti vreme?
Trudnoća je sa razlogom blagosloveno stanje. Taj period svakoj ženi treba da ostane u…
Pročitajte više
Refleksi kod beba
Sigurno ste primetili da vaše dete od prvog dana reaguje na različite stimuluse iz…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više