fbpxMaterinstvo Dobro je znati Sinehije – zalepljene male usnice

Sinehije – zalepljene male usnice

ŠTA JE SINEHIJA LABIJA?

Sinehije labija je pojava koju čine slepljene usnice vulve kod devojčica u periodu između trećeg meseca i šeste godine života. Usnice su najčešće slepljene jedna za drugu i takva promena se takođe naziva ADHEZIJA LABIJA. Pri normalnoj anatomiji usnica vulve otvor vagine je jasno vidljiv, dok je pri pojavi sinehija vagina zatvorena. To otežava mokrenje kod devojčica i kasnije može izazvati brojne druge komplikacije.

Iako se ne zna tačan uzrok ovog stanja, pretpostavlja se da u pitanju iritacija vulve, često čišćenje vlažnim maramicama, infekcije, korišćenje invazivnih sredstava za higijenu ili loše održavanje intimne higijene devojčica mogu imati uticaja. Takođe, nizak nivo estrogena u ovom uzrastu imaju veliki značaj na promenu anamtomije vagine.

 

PREVENCIJA I LEČENJE

S obzirom da preterana higijena može dovesti do ovog stanja, treba biti umeren sa kupanjem i korišćenjem krema i šampona. Iako lepo mirišu, velika većina krema i šampona za bebe sadrže hemikalije koje štete koži i sluzokoži. Najbolje je koristiti sredstva za higijenu na biljnoj bazi ili proverena sredstva koja će vam pedijatar preporučiti. Takođe, možda smatrate da ćete čestim kupanjem održavati dete čistim i tako izbeći osipe, ali zapravo se ovako postiže kontra efekat. Prečestim kupanjem narušava se PH vrednost kože i tako dolazi do iritacija.

Trudite se da dete ispirate vodom umesto ga stalno brišete vlažnim maramicama prilikom presvlačenja. Vlažne maramice sadrže mikroplastiku u manjim količinama ali dovoljno da dovedu do iritacija. Čista voda je najbolja prevntiva. Ne koristite nikakve kupke prilikom pranja intimne regije jer je voda zaista dovoljna.

Ukoliko dođe do stanja sinehije labija, nemojte se deprimirati jer se ova pojava dešava često koliko i svaka druga pojava na koži. Važno je da se na vreme obratite pedijatru koji će vas dalje uputiti. Ponekad pedijatri prepuste da se ova pojava sama reši, tj. da vagina prirodno odlepi stidne usnice. Međutim, često pedijatri ovaj slučaj proslede dečijem ginekologu. Ginekolog štapićem i određenom mašću razdvoji usnice i ova promena je bezbolno rešena u kratkom roku.

U cilju preventive, majka već u trudnoći već može preuzeti mere kako bi izbegla bilo kakve deformitete kod deteta. Zbog povećanih vrednosti estrogena koji preko posteljice prelazi sa majke na plod, kod novorođenih beba se retko primećuju promene poput sinehija. Zato je važno da majka obezbedi dovoljno vitamina i neophodnih minerala za pravilan rad svog ali i bebinog organizma. Pored izbalansirane i redovne ishrane potrebno je da koristi Femibion® suplemente koji će obezbediti sve potrebne vitamine i  minerale za pravilan rast i razvoj ploda. Dete još u stomaku stvara određene hormone, koji zapravo dolaze od majke, te je važno da na vreme obezbedi dovoljnu količinu kako bi se izbegle komplikacije.

Sinehija labija nije bolest niti nerešiv problem. Takođe, ne ostavlja posledice na reproduktivni sistem devojčice, zato nema potrebe za panikom čak iako primetite u kasnijem dobu.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više