fbpxMaterinstvo Dobro je znati Seksualnost kod dece

Seksualnost kod dece

,,Ne guraj ruke u gaće! To je sramota.“

,,Sine, ne češkaj se dole. Šta to radiš?“

Da li su vam poznate ove rečenice?

Primećujete da vaše dete u poslednje vreme često gura ruke u pelenu, gaćice i pantalone ili pipka genitalije tokom presvlačenja. Vi ćete najpre pomisliti da ga svrbi ili boli,  možda ćete posumnjati na neki osip ili infekciju. Međutim, šta ako grešite i šta ako vam kažemo da vaše dete zapravo po prvi put spoznaje seksualne nadražaje?

Sigurno ćete reći: ,,Ma nije moguće! Pa moje dete je još uvek beba“, ali zapravo dete se sa seksualnošću prvi put susreće upravo u tom periodu.

Seksualnost kao prijatan osećaj kod beba se javlja još tokom presvlačenja. Dete registruje da mu takav dodir prija, a kako razvoj odmiče shvata da i samo sebi može priuštiti taj prijatan osećaj. Tako počinje da se pipka i gura ruke u pantalone.

Kako roditelj treba da reaguje u ovakvim situacijama?

Za roditelje je ovo zasigurno još uvek tabu tema jer se smatra da se seksualnost javlja tek sa prvi znacima puberteta. Međutim, morate priznati da odnekud mora krenuti ideja o masturbaciji kod dečaka a to se upravo prirodno dešava još od pelena. Istraživanja pokazuju da se već na ultrazvuku u toku trudnoće može primetiti prva erekcija kod muškog deteta, kao i prva vaginalna lučenja već tokom prvog dana nakon rođenja kod ženskog deteta.

Većina roditelja će ignorisati ili će se praviti da nije primetila da se žensko dete pred spavanje dira po genitalijama ili da se muško dete ,,trlja“ ležeći na nekoj većoj igrački. Zapravo to je sasvim normalna pojava i retko koje dete ovo ne radi. Ovakav prizor prihvatite kao prirodnu pojavu u razvoju kao reakciju na taktilni nadražaj. Kao što ima potrebu da spoznaje svet oko sebe, tako dete ima potrebu da spoznaje svoje telo i ono što mu prija ili ne prija.

Roditelji strahuju da će im se prihvatanjem ove činjenice srušiti iluzija o razlici u potrebama dece i odraslih, ali to nikako ne sme da bude slučaj jer je vrlo verovatno da su isto takvo dete bili i oni pre nego što su odrasli. Zdrava veza sa roditeljima je osnova za fizičku intimnost i ljubav koja se razvija tokom zrele seksualnosti.

Seksualnost dece 2-5 godina

Razvoj seksualnosti kod dece je najizraženiji od druge do pete godine. Tada deca počinju da prave razliku između polova i sve više istražuju svoje ali i tuđe telo. U ovom periodu shvataju svoj pol i grade samopouzdanje. Roditelj u ovom periodu treba da usmerava dete da ne treba da se stidi svog pola.

Istraživanje tela fukcioniše po principu:,, Ja imam to i to, a da vidim šta ti imaš’’, odnosno ,, Pokazaću ti sebe, ako i ti meni pokažeš’’. Deca imaju potrebu da pokazuju svoje golo telo i gledaju drugu decu isto tako jer na taj način ujedno uočavaju polne razlike. I ne, to nije nimalo čudno. Sasvim je normalno i ne treba da vas brine ako vaša devojčica ima potrebu da vidi šta ima njen drugar iz vrtića u pantalonama. Ta ista devojčica je verovatno pitala da vidi i mamine grudi za koje primećuje da su drastično ispupčenije nego njene. Deca su radoznala i interesuje ih svaka moguća razlika koju ne uočavaju na sebi. To ne znači da će se upustiti u neku seksualnu radnju zbog toga, jer ne mogu da znaju kako to funkcioniše ukoliko ne gledaju filmove sa takvim scenama. Bitno je da dete do pete godine nauči da se golotinja ne pokazuje javno već je stvar intime.

Ono na šta treba obratiti pažnju je da igre među decom koja nisu sličnog uzrasta nisu uobičajene, jer ne postoji međusoban isti nivo radoznalosti. Takođe, objasnite svom detetu da niko ne sme da ga dodiruje na način koji mu je neugodan.

Kada primetite dete da se dodiruje ne smeta ga grditi zbog toga, već mu objasnite da je to stvar intime. Tako će razumeti šta je privatnost a šta javnost, kao i svoje potrebe na putu ka zrelosti.

Vi kao roditelji treba da budete otvoreni za razgovor na teme koje decu zanimaju, pa čak iako su vam neka pitanja neprijatna. Nemojte izbegavati razgovore na temu seksualnosti jer već u ovom periodu gradite odnos poverenja sa detetom kada ono može postati emotivno nedostupno za vas ukoliko ga odbijete za nešto što mu je u ovom periodu važno. Zato progutajte knedlu i odgovorite: ,,Zašto dečaci imaju pišu, a devojčice ne?’’. Pokušajte da se unapred pripremite na ovakva i slična pitanja jer će vam olakšati kada dođe vreme za to.

Imitiranje suprotnog pola

Trenutak koji će zabrinuti mnoge roditelje je kada ćerka odjednom odbija da se igra barbikama i želi autiće dok sin isprobava hod u maminim štiklama. Deca između pete i osme godine nemaju rodnu stabilnost, pogotovo ukoliko roditelji forsiraju na isključivo muškom i ženskom oblačenju i ponašanju. Dete je zainteresovano da vidi i drugu stranu, želi da isproba kako je biti neko drugi. U trenutku kada dete počne da tvrdi da je suprotan pol i insistira da ga i drugi tako smatraju, nemojte da šikanirati zbog toga, najbolje je da zajedno posetite psihologa, a potom i da podržite svoje dete u pronalaženju sebe.

Seksualnost kod dece 6-10 godina i starije

U ovom periodu postepeno dolazi interesovanje za odgovor na pitanje: ,,Kako se prave bebe?’’. Osim od vas, informacije će prikupljati iz svog okruženje, sa televizije i različitih časopisa. U ovom periodu deca počinju da se razdvajaju po polovima tako da se dečaci igraju sa dečacima, a devojčice sa devojčicama. Tada počinju i prve simpatije koje ne žele da priznaju i prave se da im je to ,,fuj’’. Na ,,masne’’ viceve, spominjanje seksa u bilo kom smislu deca će se kikotati ili crveneti iako verovatno ne znaju pravo značenje.

Postepeno, deca počinju da se polno i fizički menjaju. Kad-tad na red će doći pojava maljavosti, prvog ciklusa i vlažnih snova, vi treba spremno to da dočekate i budete tu za svoje dete u svoj toj ,,zavrzlami’. Često će se stideti da razgovaraju o tome smatrajući to temama za odrasle koje nije moguće da njih još uvek snađu, ali shvatate da su oni nesvesni perioda u kom se nalaze. Sami odredite trenutak kada je vreme da razgovarate sa njima o seksualnom odnosu, seksualne svesnosti muškarca i žene, kao i o pubertetu koji mu predstoji. Naravno, ne forsirajte ove teme ukoliko vidite da dete ne želi da razgovara jer verovatno tad nije spremno da podeli sa vama kako se oseća. Koristite situacije kada ste nasamo sa detetom i budite otvoreni za svako pitanje koje ga interesuje. Ne stvarajte prepreke među vama jer najgora stvar koja može da se desi u vašem odnosu je da ovako bitan razgovor započne prvo sa nekim ,,nepoznatim’’. Tema seksualnosti i stupanja u seksualne odnose je od velike važnosti za odnos roditelja i deteta jer  je odraz bliskosti koju ste do tada stvorili, a pogotovo bliskosti koju ćete tim razgovorom tek stvoriti.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više