fbpxMaterinstvo Dobro je znati Oporavak nakon porođaja

Oporavak nakon porođaja

Trudnoća je period u životu kada naše telo prolazi kroz ogromne promene. U Vama raste novi život i sve je podređeno tome. Vi se za tih 9 meseci navikavate na to da je sve podređeno bebi. Zato, kada taj period prođe, tj kada se porodite, ponovo prolazite kroz neke promene i ponovo je potrebno neko vreme da se vratite na staro. Kada se porodite, gubitak na težini izazvan izlaskom bebe, posteljice, plodove vode već je značajan, a kada tome dodamo i gubitak nakupljene tečnosti tokom trudnoće pojačanim mokrenjem i znojenjem, teško je odjednom se privići na to.

Vaša materica se skuplja neposredno nakon porođaja, sa svoje veličine koja je pred porođaj bila 25 puta veća, na veličinu pre trudnoće. To je proces koji traje prvih mesec dana, u prvih dve nedelje materica je na polovini prethodne veličine, a do kraja četvrte nedelje se vraća na veličinu pre trudnoće.

Izlaskom bebe, unutrašnji organi (želudac, tanko i debelo crevo, bešika) se vraćaju na svoje mesto i može se desiti u prvih par dana da ne možete kontrolisati gasove ili stolicu.

Nakon vaginalnog porođaja, smete da jedete kada vas smeste na odeljenje, mada se u prvih par sati preporučuje nadoknada tečnosti. Možete piti vodu, prirodne sokove, uglavnom negazirana pića. Ukoliko ste jako gladni, ili je od poslednjeg obroka prošlo puno sati, možete pojesti keks ili voćni jogurt.

Za vreme 9 meseci hormoni su radili punom parom, čuvali, štitili, hranili i mamu i bebu. Sada je vreme za zasluženi odmor. Najintenzivnija promena koju ćete u ovom periodu osetiti svakako je nagli pad estrogena. Pad estrogena odgovoran je za čuveni baby blues i intenzivne promene raspoloženja koje su normalne. Ukoliko u nekom trenutku iz bilo kog razloga osetite da vas negativna i teška osećanja preplavljuju i prevazilaze razgovarajte sa terapeutom. Postporođajna depresija se uspešno prevazilazi  uz adekvatnu pomoć. Pad estrogena takođe se može odraziti i na opadanje kose, suvoću vagine (pogotovu ako dojite) i promene na koži.  Svi navedeni simptomi pada estrogena mogu i ne moraju se pojaviti i zavise od mnogo drugih faktora. Nakon 6 meseci od porođaja ponovo se uspostavlja hormonski balans.

Vrlo je važno da i nakon porođaja redovno posećujete svog ginekologa. Ukoliko nema tegoba, prvi pregled možete zakazati nakon 6 nedelja. Na ovom pregledu vaš ginekolog će utvrditi stanje grlića materice, perineuma (međice),  i ukoliko više ne krvarite, uzeti briseve i uraditi ultrazvučni pregled.

Nastavite sa pravilnom isranom, uzimajte suplemente koji su namenjeni trudnicama kako biste bile zdrave i pružile bebi sve potrebne nutrijente, redovno šetajte i na ovaj način oporavak će biti brži i uspešniji.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više