fbpxMaterinstvo Dobro je znati Menstruacija nakon trudnoće

Menstruacija nakon trudnoće

Menstrualni ciklus simboliše plodnost ili čak obrnuto – znak da žena nije u drugom stanju. Međutim, kada se može očekivati prva mestruacija nakon porođaja? Šta se dešava sa reproduktivnim organima odgovornim za menstruaciju posle trudnoće?

Jedan od prvih ,,simptoma’’ trudnoće je izostanak menstruacije, kada većina žena posumnja da je u drugom stanju. S obzirom da ciklusi mogu da budu vrlo bolni i naporni, devet meseci bez njih dođe kao olakšanje na neko vreme.

 

Kako razlikovati lohije od menstruacije?

Nakon okončane trudnoće, prirodno je očekivati da se menstrualni ciklus ponovo uspostavi. Međutim, ono što treba da znate kako ne biste pomešale jeste da žena krvari između 7 i 40 dana nakon porođaja kako bi se ,,očistila’’. Krvarenje je intenzivnije kod prirodnog porođaja. Žena tokom menstrualnog ciklusa kroz krv izbacuje toksine i bakterije iz organizma. Za vreme trudnoće je ovakva detoksikacija nemoguća te se lohijama (krvarenjem nakon porođaja) to prirodno nadoknađuje.

Lohije često podsećaju na menstruaciju, ali ne dajte se zavarati. Ovo postporođajno krvarenje počinje neposredno nakon porođaja, a trebalo bi da se završi do prve ginekološke kontrole – šest nedelja nakon porođaja. Ukoliko krvarenje potraje duže važno je konsultovati se sa ginekologom jer to može značiti da u organizmu postoji  infekcija ili nešto što ometa oporavak. Produženo lohijsko krvarenje može, takođe, biti pokazatelj zaostale posteljice ili loše urađene revizije. Kako god bilo, ne sme se prepostiti slučaju već se obratiti lekaru.

Ne treba naglašavati da je higijena u ovom periodu od velike važnosti. U porodilištu će vam savetovati da se nakon porođaja, u periodu oporavka, tuširate na svakih sat vremena kako bi porođajnu radu održavali čistom. Period oporavka uključuje lohije te je ovo još jedan razlog da obratite pažnju da redovno održavanje higijene. Za tuširanje vam je dovoljna voda. Nemojte koristiti penušave kupke ili intimo gelove jer postoji rizik od infekcije zbog hemije u ovim proizvodima. Možete koristiti sapun na biljnoj bazi, mada bi trebalo izbegavati. Takođe, koristite isključivo pamučne uloške za porodilje kako biste izbegli bakterijske infekcije.

U periodu oporavka treba obratiti pažnju na kvalitet ishrane, kao i da li unosite dovoljnu količinu vitamina i minerala. Ukoliko nastavite sa redovnim uzimanjem kapsula Femibion® 2 obezbeđujete sebi optimalnu dozu folata i Metafolina®, neophodnu za dobar put ka oporavku. Takođe, hidratacija je od velikog značaja za vaš organizam kome je tečnost od preko potrebna.

 

Kada očekivati prvi ciklus nakon porođaja?

Nakon što se definitivno završe lohije, vreme je za očekivanje menstruacije. Zapravo, ne postoji tačna odrednica kada će se dogoditi. Prva menstruacija posle porođaja se najčešće javlja nakon šest do osam nedelja od porođaja, ukoliko ne dojite bebu. Ako dojite, period u kome će se pojaviti može da varira. Ukoliko majka isključivo doji (detetu ne daje ništa drugo osim svog mleka, čak ni vodu) na prvu menstruaciju može čekati i više od godinu dana.  Međutim, ni to nije striktno pravilo. Ponekad se prva menstruacija kod dojilja desi dva meseca nakon porođaja, što je daleko ranije od očekivanog.

I same znate da se će se menstruacija vratiti u nekom trenutku, tako da budite spremne na to. Važno je da uvek budete u pripravnost tj. uvek imajte pri ruci pamučne uloške. Izbegavajte korišćenje komercijalnih higijenskih uložaka zbog lošeg materijala i parfema koji se koriste u izradi. Ovi ulošci mogu nepovoljno uticati na vašu porođajnu ranu ukoliko dođe u kontakt sa bakterijama nakupljenih na sintetičkom higijenskom ulošku. Takođe, izbegavajte i korišćenje tampona šest meseci od porođaja tj. u periodu koji vam savetuje vaš ginekolog.

Mentruacija nakon porođaja se može manifestovati drugačije u odnosu na ranije, ali to je individiualno. Ranije bolne menstruacije mogu postati bezbolne i obrnuto. Može se desiti da krvarite više ili manje nego uobičajeno, a takođe se mogu pojaviti i grčevi. Vaše telo se nakon porođaja u mnogo čemu menja pa nije čudno što je to slučaj i sa menstrualnim ciklusom. Vašim reproduktivnim organima potrebno je vreme da se vrate u normalu te u skladu sa tim ume da bude i menstrualno krvarenje. Sve ono što ne ugrožava vaše zdravlje ne treba da vas brine, ali naravno da oko svake nedoumice treba da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom.

 

Dojenje i mestruacija

Kao što smo već rekli, dojenje može uticati na ciklus. Osim što može odložiti prvu menstruaciju nakon porođaja, može uticati i na redovnost mesečnog ciklusa. Može se desiti da par meseci bude redovan i tačan u dan, a onda da se dogode preskanja na svaka dva meseca. Iako ovo nije alarmatna pojava bilo bi dobro savetovati se sa ginekologom kako bi se utvrdilo da je sve u redu.

Takođe, zabluda je da dojenje može biti kontraceptivna metoda. Istina je da je dojenjem plodnost smanjena, ali povratkom menstrualnog ciklusa pojavljuje se folikul koji omogućava ovulaciju te bez adekvatne kontracepcije trudnoća je svakako moguća. O izboru kontracepcije treba konsultovati ginekologa.

 

Lekovi i menstruacija

Kao što je dobro da pitate ginekologa o kontracepciji, tako je dobro pitati i za svaki lek koji biste koristili. Možda mislite da ne možete naškoditi sebi korišćenjem lekova koje ste koristili ranije, ali to nije baš tačno. Porođaj je specifična promena za vaš organizam i ne mogu mu odgovarati svi sastavi lekova ili namirnica, pogotovo u periodu dojenja. Nemojte dolaziti u iskušenje da bolne cikluse rešavate bilo kojim lekom pre prethodnog savetovanja sa lekarom.

Ono u šta se možete uzdati je dobra ishrana, hidratacija i redovno snabdevanje nutrijetima i vitaminima. Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi aktivne folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge pažljivo odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji je udružen sa omega 3-masnim kiselinama. Kapsule Femibiona® snadbeće vaš organizam svim neophodnim materijama u periodu dojenja i ponovnog uspostavljanja menstrualnog ciklusa.

Proizvodi

FEMIBION 1 - za period planiranja trudnoće i ranu trudnoću do 12. nedelje

Femibion® 1 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Metafolin® je direktno dostupan oblik folata koji telo ne mora prethodno da pretvara. Adekvatan nivo folata kod majke smanjuje rizik za razvoj defekta neuralne cevi dok se plod razvija.
Detaljnije

FEMIBION 2 - od 13. nedelje trudnoće do porođaja i u periodu dojenja

Femibion® 2 vam obezbeđuje dovoljno folata u formi folne kiseline i Metafolina®. Sadrži i druge brižno odabrane sastojke od kojih posebno izdvajamo lutein koji udružen sa omega 3-masnim kiselinama doprinosi normalnom rastu i razvoju ploda, kao i intelektualnim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima deteta.
Detaljnije

Saveti

Nega kože u trudnoći
Nega kože trudnice U periodu trudnoće, čak i u periodu pripreme za trudnoću, nemojte zanemariti negu kože. Bitno je da se u toku trudnoće osećate lepo i samopouzdano, zato je nega kože trudnice bitna stvar. Za vreme trudnoće se u…
Pročitajte više
Vežbe u trudnoći
Psihofizička priprema trudnica Su specijalno osmišljene lagane vežbe koje su posebno prilagođene stanju u kome se nalaze buduće mame. One su od velikog značaja jer se buduće mame pripremaju za sam trenutak dolaska bebe na svet. Istovremeno im olakšavaju da…
Pročitajte više
Da li je vaš štit dovoljno jak da vas zaštiti? Važnost imuniteta u fazi pripreme za trudnoću
Šta želite da naučite Trudnoća i ishrana Vitamin B Imunitet i trudnoća Naše telo poseduje impresivne odbrambene snage, poznate kao imuni sistem, kojima blokira, hvata i neutrališe strane organizme koje prepoznaje kao pretnju. Osnovna uloga imunog sistema je uspostavljanje prirodne…
Pročitajte više

Preporučujemo

Opstipacija nakon porođaja
Porođaj nosi sa sobom najlepšu budućnost - maleno biće u vašim rukama i svetle…
Pročitajte više
Infekcija oka kod dece
Oči su pogodno tle za razvoj infekcija, pogotovo kod dece. Oni često trljaju oči…
Pročitajte više
Da li je gojaznost prepreka za trudnoću?
Planirate trudnoću, ali se plašite da će višak kilograma biti prepreka za potomstvo? Verovatno…
Pročitajte više